Kotikokki 2004 hurmasi raadin hapankaalikeitolla

Porilainen 24-vuotias Piia Halme on hymyilevä ja elämänmyönteinen nuori nainen. Erityisen iloiselta hän näytti voitettuaan Vuoden Kotikokkaaja 2004 -tittelin Helsingissä perjantaina. Kaksi muuta loppukilpailijaa Niko Honkanen Espoosta ja Armi Rajala Virroilta olivat hyvin tasaväkisiä kilpailijoita Piian kanssa.

Kilpailun järjestivät Maku-lehti ja Hackman. Tavoitteena oli innostaa kotikokkaajia ruoanvalmistukseen ja nostaa jokapäiväisen ruoanlaiton arvostusta.

Tehtävänä oli valmistaa ruokaa neljälle hengelle. Suunnitteluun oli aikaa 15 minuuttia, puoli tuntia kaupassa käyntiin ja itse kokkaamiseen samoin puoli tuntia. Pääraaka-aineisiin sai käyttää noin 30 euroa. Piian voittoisa ateria:

Halloumi-tomaattisalsa bruschetta ( Neljälle)

4 viipaletta maalaisleipää tai vastaavaa 1 valkosipulinkynsi

tomaattisalsa: noin 20 kirsikkatomaattia 1/2 pienestä sipulista kourallinen basilikaa oliiviöljyä mustapippuria suolaa

noin 200 gr halloumi-juustoa oliiviöljyä

Leikkaa kirsikkatomaatit neljään osaan. Kuori ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika. Sekoita kulhossa keskenään tomaatti, sipuli ja basilika. Mausta mustapippurilla, suolalla ja oliiviöljyllä.

Leikkaa juusto ohuiksi viipaleiksi ja paista viipaleita oliiviöljyssä pannulla kummaltakin puolelta. Paahda leivät ja hiero leivän pintaan valkosipulia. Jaa tomaattisalsa leiville ja nosta päällimmäiseksi halloumi-juustoa.

Piian hapankaalikeitto (Neljälle)

400 g (1 rasia) hapankaalia 1-2 porkkanaa 3 valkosipulinkynttä 300 g siansivua tai pekonia 1 l vettä 1 kanaliemikuutio 1 kasvisliemikuutio

pinnalle: smetanaa tai ranskankermaa rouhittua pippuria

Kuori ja pilko porkkanat ja valkosipulit. Viipaloi siansivu. Paahda siansivuviipaleet kattilassa rapeiksi. Lisää joukkoon porkkana ja valkosipuli, sekoittele hetki. Kaada päälle vesi, kuumenna. Laita kattilaan vielä liemikuutiot ja hapankaali. Sekoita ja anna keiton hautua noin 15 minuuttia.

Tarjolle laitettaessa nosta lautaselle keiton pinnalle nokare smetanaa ja rouhi päälle vielä mustapippuria. Keitto maistuu ruisleivän kera.

Kurkkujuoma

kurkkusuikaleita kivennäisvettä

Laita laseihin kurkkusuikaleita ja kaada päälle kivennäisvettä.

Jälkiruoaksi Piia tarjosi halkaistuja mansikoita ja kermavaahtopursotetta.

Seuraavilla ohjeilla Armi, Piia ja Niko selviytyivät kotikokkikisan loppukilpailuun.

Jauheliha-appelsiinipihvit (Neljä annosta)

400 g naudan jauhelihaa 2 munaa 1 appelsiini 2 dl keitettyä riisiä 1 dl riisihiutaleita 2 valkosipulinkynttä 1 1/2 tl suolaa 1/2 tl valkopippuria 1/2 tl maustepippuria muskottipähkinää

Kastike: 1 dl kermaviiliä 1 dl silputtua persiljaa 1 dl kurpitsapikkelsiä rouhittua mustapippuria

Lisää keitettyyn riisiin hyvin pestyn appelsiinin raastettu kuori ja mehu sekä munat, riisihiutaleet, valkosipulinkynnet, mausteet, muutama raapaisu muskottipähkinää ja lopuksi jauheliha. Vaivaa taikina tasaiseksi ja pane vetäytymään kylmään. Tarkista taikinan koostumus ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja pane jääkaappiin maustumaan. Paista massasta tehtyjä pieniä pihvejä pinnoitetussa pannussa molemmin puolin ja tarjoa uunissa paahdettujen juuresten, porkkanan, palsternakan ja sellerin kera.

Ohje: Armi Rajala.

Loppukisassa Armin ateria koostui lämpimästä parsakaalisalaatista ja kaura-mustikkamurusta.

Raikas maksakastike (Neljä annosta)

400 g naudan maksaa 1 omena 1 punainen paprika 1 sipuli 2-3 rkl voita noin 5 rkl maizena-suurustetta tummille kastikkeille 1 rkl vasikanfondia 1 rkl soijaa 1 tl paprikajauhetta 1/2 tl mustapippurirouhetta 5 viherpippuria 1/2 tl yrttiseosta 1 tl suolaa 5-7 dl vettä Kuutioi maksa, omena ja paprika. Kuori ja hienonna sipuli. Sulata puolet voista kuumalla pannulla ja lisää maksa. Paista nopeasti ruskeaksi, älä kypsennä. Nosta maksapalat lautaselle sivuun. Paista sipulit kuultavaksi voissa, lisää paprikat ja hauduta muutama minuutti. Lisää neste, mausteet, omena ja suurusta. Lisää maksa kun lisäkkeenä tarjottavat perunat ovat kypsiä. Kiehauta kastike, siirrä pannu pois levyltä ja anna makujen vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua.

Ohje: Piia Halme.

Ananas-chilibroileri (Neljä annosta) 600 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita 1 prk (227 g) ananaspaloja liemineen 1 prk (2 dl) ruokakermaa 1 dl vettä 125 g maustamatonta sulatejuustoa 2 1/2 tl chilitahnaa 1/2 tl suolaa 1/2 tl rouhittua mustapippuria 1/2 tl jauhettua inkivääriä 1 tl jauhettua paprikaa

Ruskista kanasuikaleet pannulla. Lisää muut mausteet paitsi chilitahna ja sekoita. Vähennä lämpöä ja lisää kerma. Huuhtele kermapurkki vedellä ja kaada pannulle. Lisää myös ananaspalat mehuineen ja mausta chilitahnalla. Sekoita hyvin. Suurusta kastike sulatejuustolla ja hauduta hetki. Tarjoa pastan tai nuudeleiden sekä vihannesten kera.

Ohje: Niko Honkanen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat