Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Korvasienten käsittelyssä oltava huolellinen!

futureimagebank.com/Aimo Holtari
futureimagebank.com/Aimo Holtarifutureimagebank.com/Aimo Holtari
Julkaistu 27.05.2003 16:41(Päivitetty 06.05.2004 15:48)

Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä käsittelyohjeet. Elintarvikevirasto on lisäksi suositellut, että tuoreita korvasieniä myytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä, jolloin käsittelyohjeen ohella voidaan paremmin varmistaa sienten käyttöturvallisuus.

Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, jonka myynti sallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienen myrkyn vaarat voidaan kuitenkin välttää oikealla käsittelyllä, ja siksi asiasta muistutetaan vuosittain.

Muun muassa Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät välttämättä tiedä korvasienen myrkyllisyydestä ja sen oikeasta käsittelystä.

Elintarvikevirasto on julkaissut kuluttajille esitteitä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Esitteitä on saatavana kuntien terveystarkastajilta ja Elintarvikevirastosta.

Mikäli korvasieniä myytäessä esillä ei ole helposti havaittavaa ohjetta korvasienten käsittelystä, valvontaviranomaiset voivat poistaa määräysten vastaiset tavaraerät myynnistä. Tuotteet voidaan toimittaa uudelleen myyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. Myös kuluttajat voivat ilmoittaa vaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisille.

Korvasienten käsittelystä on annettu vääriä ohjeita uusissakin sienioppaissa.

Korvasienten käsittelyohjeet:

korvasieni
korvasieniCopyright Alma Media Oyj 2001

Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Korvasienikeitto

  • liemipohja:
  • 1 l hyvää lientä (vasikkaa tai kanaa esim. fondista)
  • 150 g liemijuureksia (porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, selleriä)
  • iso nokare (40 g) voita runsas
  • 1/2 dl (40 g) vehnäjauhoja
  • suolaa, valkopippuria
  • lisäksi:
  • 200 g esikäsiteltyjä (kahteen kertaan keitettyjä) korvasieniä
  • 1 rkl voita
  • 1 (50 g) sipuli
  • 1 dl kuohukermaa

Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä 10 min. kerralla. Huuhdo keittämisten välillä ja jälkeen. Tuuleta hyvin keittämisen aikana. Valuta sienet hyvin ja paloittele tai hakkaa pieneksi. Liemipohja: kuullota suikaloituja liemijuureksia hetki voissa. Lisää jauhot ja anna kiehahtaa. Lisää liemi hyvin sekoittaen. Mausta ja anna kiehua 15-20 min. Siivilöi liemi. Hienonna sipuli. Kuullota se ja sienet voissa.

Lisää liemipohja ja keitä jonkin aikaa. Tarkista maku. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää keittoon. Tarjoa keiton lisäkkeeksi leipää esim. keskisuomalaisittain metsoleipää.

Lisää aiheesta:

Halvat bolognese-valmisateriat yllättivät makutestissä – voittajasta ei epäselvyyttäMaarit testasi eri keinoja päästäkseen eroon banaanikärpäsistä – yksi kikka oli ylivoimainenKärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloaAkis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimostaPitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"Löytyykö jo? Nämä varusteet autossa pitää nyt olla
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:44
    Halpa vs. kallis

    Halvat bolognese-valmisateriat yllättivät makutestissä – voittajasta ei epäselvyyttä

  • 06:49
    Niksit

    Maarit testasi eri keinoja päästäkseen eroon banaanikärpäsistä – yksi kikka oli ylivoimainen

  • Eilen19:09
    Terveys ja hyvinvointi

    Kärsitkö matkapahoinvoinnista? Yllättävä keino voi helpottaa oloa

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • Eilen14:15
    Unettomuus

    Pitkään jatkuneella unettomuudella huolestuttavia seurauksia – "Voi olla varhainen varoitusmerkki"