Koronaviruksen uudet muunnokset jatkossakin todennäköisiä – rokotejohtaja: "Rokotusten ottamisen edistäminen on kaikista tärkein asia"

Virukset muuntautuvat jatkuvasti. Tämä pätee myös koronaan, jonka deltamuunnosten myötä tehosteannoksen ottamisen tärkeys on korostunut entisestään. 

Deltavariantti tuskin tulee olemaan viimeinen koronan muunnos Suomessa, sillä virus haluaa kaikin keinoin kehittyä. 

– Viruksen kannalta hyödyllisisntä on kehittyä mahdollisimman helposti tarttuvaksi, kertoo Rokotetutkimuksen johtaja Mika Rämet

– On kuitenkin helpottavaa muistaa, että viruksen tarkoitus ei ole aiheuttaa mahdollisimman vakavaa tautia, vaan se pyrkii olemaan mahdollisimman tartuttava. Todennäköisesti helposti tarttuvia virusmuotoja tulee vielä myös uusia.

Rämetin mukaan syytä liikaan huoleen ei kuitenkaan ole, sillä nykyiset Suomessa käytettävät rokotteet suojaavat esimerkiksi tällä hetkellä deltavariantilta hyvin, kun puhutaan suojasta sairaalahoitoa vaativaa tautimuotoa vastaan.

Tuleviin muunnoksiin on myös varauduttu. 

– Näiden meidän laajasti käytettävien mRNA-rokotteiden hyvä puoli on se, että ne voidaan päivittää vastaamaan nykyisiä variantteja ja mahdollisia tulevia variantteja vastaan. Eli muutoksiin pystytään tarvittaessa reagoimaan muuttamalla rokotteita uusia variantteja vastaaviksi.

Muutos ei tulisi olemaan myöskään haastava. 

– Tämä muutoksen tekeminen on teknologisesti sangen yksinkertainen asia eli ei lähellekkään sama asia kuin se mistä lähdettiin liikenteeseen rokotekehityksessä viime vuonna.

Se, millä aikataululla tulevaisuudessa mahdollisesti tarvitaan tehosterokotteita ja kelle, on vielä auki. Tähän on kuitenkin varauduttu EU:n rokotteiden hankintasopimusten avulla. Rämet näkee epätodennäköisenä, että ensivaiheessa tehosteannosta tarvitsisi antaa koko väestölle, vaan lisäannokset keskitettäisiin riskiryhmään kuuluville.

Tehosterokoteen merkitys kasvaa 

Rämet haluaa muistuttaa, että tarttuvampien muunnoksien myötä toinen rokoteannos on erittäin tärkeä. 

–  Tämän tehosteannoksen merkitys on entisestään korostunut deltavariantin vuoksi.

Vaikka neljäs aalto on käynnissä, niin sairaalakuormitus ja kuolleisuus ovat pysyneet maltillisina verrattuna aikaisempaan. Tämä osoittaa rokotteiden tehokkuuden.

–   Rokotusten ottamisen edistyminen on kaikista tärkein asia, Rämet kokoaa aiheen lopuksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja