HUS:n Lasse Lehtonen koronapassista MTV Uutisille: "Näen tämän vähän samalla tavalla kuin ajokortin"

HUS:n Lasse Lehtonen koronapassista:"Näen tämän vähän samalla tavalla kuin ajokortin" 2:06
Katso Seitsemän uutisten juttu koronapassin valmisteluista

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen suhtautuu koronapassiin suopeasti, vaikka nostaakin esille myös keskeisen haasteen.

Koronapassi mahdollistaisi tapahtumien järjestämisen ja estäisi tartuntojen leviämistä, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen MTV Uutisille.

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parhaillaan pohjamuistiota siltä varalta, että hallitus näyttäisi vihreää valoa koronapassille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi viime viikolla MTV Uutisille, että kyse ei olisi rokotepassista, vaan passilla voisi todistaa myös sairastetun koronan tai negatiivisen testituloksen. Passi avaisi ovia todennäköisimmin ravintoloihin ja tapahtumiin.

Uuden passin ja lainsäädännön sijaan Lehtonen laajentaisi mieluiten Omakanta-palvelusta saatavan matkustamista varten tarkoitetun koronatodistuksen käyttöä. 

– Mielestäni on turha luoda kahta samankaltaista järjestelmää, Lehtonen sanoo.

Passi ei käyttöön ennen loppusyksyä?

Esimerkiksi Tanskassa on käytössä koronapassimalli, jonka yksi perusta on ilmainen ja helposti saavutettava koronatestaus.

HUS:n Lehtosen mukaan sairaanhoitopiirin resurssit eivät riitä, jos rokottamattomia suomalaisia olisi testattava jatkuvasti esimerkiksi tapahtumia ja ravintoloita varten.

– Vaikka Tanskassa pystytään testaamaan koko väestö kerran viikossa, meillä ei valitettavasti ole terveydenhuollossa sellaista henkilöstöreserviä, joka tällaisen mahdollistaisi.

– Tiedän kyllä, että vasemmistopuolueet ovat erityisesti pitäneet testaamisen saavutettavuutta tärkeänä, ja sitä on hyvin vaikea nykyisessä työvoimatilanteessa varmistaa.

Lehtonen pitää mahdollisena, että koko yritys säätää laki koronapassista voisi kaatua tähän. 

Perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen arvioi MTV Uutisille, että mahdollinen koronapassi vaatii uutta lainsäädäntöä ja olisi käytössä vasta aikaisintaan loppusyksystä.

Onko yhdenvertaisuus ongelma?

Koronapassista on keskustelu julkisuudessa yhdenvertaisuusnäkökulmasta.

Onko ylipäätään hyväksyttävää rajata kansalaisia ulos palveluista, kuten ravintoloista tai tapahtumista, terveyteen liittyvien tietojen perusteella?

Lehtonen ei näe koronapassissa merkittäviä yhdenvertaisuusongelmia.

– Näen tämän vähän samalla tavalla kuin ajokortin. Se, että kaikki eivät pysty ajokorttia hankkimaan, ei ole yhdenvertaisuusongelma siinä mielessä, että jotkut voivat autolla ajaa, kun kortin terveysvaatimukset täyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat