Koronaviruksen aiheuttamat erikoistoimenpiteet jakavat Italian kahteen osaan – Suomen Rooman-suurlähetystöllä valmiussuunnitelma evakuoimisen varalle: "Sellaisessa tilanteessa ei vielä olla"

Koronaviruksen aiheuttamat erikoistoimenpiteet jakavat Italian kahteen osaan – Suomen Rooman-suurlähettiläs kertoo, mitä tällä tarkoitetaan 12:05

Pohjois-Italiassa laajennetaan tästä päivästä lähtien toimenpiteitä, joilla ihmisten liikkumista ja tavallista arkea tullaan rajoittamaan ankarasti koronaviruksen vuoksi. Suomen Rooman-suurlähetystö kehottaa suomalaisia seuraamaan ja myös noudattamaan paikallisviranomaisten ohjeita. 

Italian hallitus vahvisti varhain tänä aamuna, että maa aikoo ottaa käyttöön aiempaa laajemmat liikkumista rajoittavat karanteenitoimet maassa rajusti levinneen koronaviruksen vuoksi. 

Video: Suomesta lähtöisin, ja sittemmin Italiaan asettunut, Mari Ojala kommentoi tunnelmia paikan päältä. Kuuntele Marin haastattelu yllä olevalta videolta!

Eristystoimien kohteena on noin neljännes Italian väestöstä, kun hallituksen päätös ajaa miljoonat ihmiset karanteeniin Italian pohjoisosissa. Suomen Rooman-suurlähettilään mukaan jatkuvasti kehittyvä tilanne on erittäin poikkeuksellinen – vaikkakin tilanne on ainakin Roomassa toistaiseksi hänen silmin rauhallinen. 

– En sanoisi, että täällä on hysteriaa havaittavissa. Näkemykseni mukaan ihmiset suhtautuvat tähän tilanteeseen varsin vakavasti ja seuraavat viranomaisten tiedotusta, Suomen Rooman-suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg sanoo. 

Koronavirustilanne jakaa Italian kahteen osaan

Suurlähettilään mukaan toimenpiteet on jaettu kahteen osaan. Hänen mukaansa puhutaan niin sanotusta punaisesta alueesta, eli osasta Pohjois-Italiaa, jossa liikkumista varsinaisesti rajoitetaan. Hallituksen päätöksessä annetaan myös ohjeita koko Italiaa koskien.

– Punaisella alueella kaikki suuremmat kulttuuri-, urheilu- ja kirkolliset kokoontumiset ja -tapahtumat kielletään, elokuvateatterit suljetaan, museot ovat kiinni. Koulut ja yliopistot ovat kiinni. 

– Siellä todellakin henkilöiden liikkuminen alueelle ja alueelta ei ole sallittu kuin poikkeustapauksissa, jotka liittyvät työhön, erityiseen tarpeeseen tai terveyteen. 

Rantala-Engbergin mukaanpunaisella alueella maakunnasta toiseen siirtyminen on myös erittäin tarkoin rajoitettua. 

– Jos on 37,5 astetta tai sen yli kuumetta, missään nimessä ei saa lähteä kotoa pois. Jos on saanut jo korona-positiivisen diagnoosin, karanteeni on ehdoton. 

Vaikka monet virastot ja laitokset ovat sulkeneet ovensa Pohjois-Italiassa, kaupat saavat ainakin vielä toistaiseksi pitää ovensa avoinna asiakkailleen. Italiassa pitkään asuneen Mari Ojalan mukaan kauppojen asiakasmäärää pyritään kontrolloimaan, ja 

Rantala-Engbergin mukaan myös kahvilat ja ravintolat saavat pitää ovensa avoinna, mutta vain kello 6–18 välillä.
– Silloinkin pitää taata se, että näissä paikoissa ihmisillä on mahdollisuus pitää metrin turvaväli. 

Kuten niin kutsutulla punaisella alueella, myös muualla Italiassa suuret kokoontumiset ovat ankarasti kiellettyjä.

 – Pubit, kuntosalit, discot, museot pidetään kiinni. Myös oppilaitokset ovat myös muualla Italiassa kiinni, Rantala-Engberg toteaa.

– Myöskin suositellaan, että riskiryhmään kuuluvat vanhukset pysyisivät kodeissaan, ja ylipäätään kehotetaan rajoittamaan liikkumista vain tällaiseen tarpeelliseen. 

Italiassa on tuhansia suomalaisia – näin heitä ohjeistetaan

Sekä ulkoministeriö että Suomen Rooman-suurlähetystö arvioivat, että Italiassa on noin 4 000 suomalaista, mutta kummallakaan taholla ei toistaiseksi ole tietoa siitä, kuinka moni suomalainen on kaikkein kriittisimmillä koronavirusalueilla Pohjois-Italiassa. 

– Ulkoministeriö on lähettänyt asiasta viestin vajaalle 900:lle Italiaan matkustusilmoituksen tehneelle. Lisäksi suurlähetystö on tiedottanut asiasta sosiaalisessa mediassa ja kehottaa seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita, ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kuten ulkoministeriö, myös Suomen Rooman suurlähetystö korostaa, että matkustipa sitten lyhyelle tai pitkälle matkalle Italiaan tai asuipa vakituisesti maassa, suomalaisten toivotaan tekevät matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

– Se on ainoa konsti, jolla suurlähetystö tietää, keitä täällä maassa on, ja näin ollen pystymme heitä ajantasaisesti informoida, Rooman-suurlähettiläs selventää. 

Sekä suurlähetystö että myös ulkoministeriö kehottaa Italiassa olevia suomalaisia noudattamaan paikallisviranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Toistaiseksi ei olla tilanteessa, jossa suomalaisten evakuoiminen olisi ajankohtaista. 

– Evakuoimisesta ei tässä vaiheessa ole ollut puhetta. Yleisesti ottaen suurlähetystöllä on valmiussuunnitelma, sillä meillä on velvollisuus pitää tällaisia suunnitelmia yllä, mutta korostan, ettei sellaisessa tilanteessa vielä olla, Rantala Engberg huomauttaa. 

Ministeri Pekonen koronaviruksesta: Pahimmassa tapauksessa yli kolmasosa suomalaisista voisi sairastua 3:46
Ministeri Aino-Kaisa Pekonen koronaviruksesta: Pahimmassa tapauksessa yli kolmasosa suomalaisista voisi sairastua.

Lue myös:

    Uusimmat