Pääministeri Marin Italian karanteenista Ylellä: "Itse harkitsisin erittäin tarkkaan tuolle alueelle matkustamista"

Matkailuala kärsii jo, mutta koronavirus sotkee taloutta muutenkin – suomalaisasiantuntijat listaavat heikot kohdat 5:53
Video: Matkailuala kärsii jo, mutta koronavirus sotkee taloutta muutenkin – suomalaisasiantuntijat listaavat heikot kohdat

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomessa jouduttaisiin pohtimaan Italian karanteenitoimien kaltaisia keinoja, jos koronavirustartunnat laajenisivat epidemiaksi täälläkin.

Marin sanoi Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla, että tällä hetkellä Suomessa ei ole tarvetta rajoittaa laajasti ihmisten liikkumista tai kokoontumisia.

– Toki jos tilanne muuttuu, myös tähän on valmius. Mutta tällä hetkellä tilanne ei ole se. Suomessa puhutaan vielä vielä yksittäistapauksista, sanoi Marin.

Marinin mukaan on viranomaisten tehtävä arvioida, millä tavalla rajoitustoimia tarvittaessa tehtäisiin esimerkiksi koulujen, päiväkotien tai yleisötapahtumien osalta.

Italiassa maan hallitus on päättänyt asettaa miljoonia ihmisiä karanteeniin maan pohjoisosassa. Tarkoitus on rajoittaa koronavirustartuntojen leviämistä. Ihmisten liikkumista rajoitetaan laajoilla alueilla, joihin kuuluvat esimerkiksi Milano ja Venetsia.

Marinin mukaan tilanne Italiassa vaikuttaa erittäin vaikealta.

– Itse kyllä harkitsisin erittäin tarkkaan tuolle alueelle matkustamista, Marin sanoi.

STM:n ylijohtaja ei muista vastaavaa Euroopassa rauhan aikana

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee ei muista, että Euroopassa olisi lähdetty rauhan aikana rajoittamaan liikkumista vastaavassa mittakaavassa.

– Onhan se varsin järeä toimenpide. Verrattavissa ihan siihen, mitä Kiina teki omalla alueellaan, Sillanaukee arvioi.

Suomen ulkoministeriön mukaan ei ole toistaiseksi tiedossa, salliiko Italia karanteenialueella olevien matkailijoiden poistua ja palata kotimaihinsa.

Ministeriö ei ole kommentoinut sitä, olisiko Suomi suunnittelemassa matkailijoidensa kotiuttamista karanteenialueelta.

Ulkoministeriö kehottaa Italiaan matkanneita suomalaisia seuraamaan ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita. Ministeriö on lähettänyt tätä koskevan viestin liki 900 suomalaiselle, jotka ovat tehneet matkustusilmoituksen Italiaan. Italiassa on ulkoministeriön arvion mukaan noin 4 000 suomalaista.

Suomessa todettujen koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi aamupäivällä neljästä uudesta tartunnasta. Näistä kaksi on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä Husissa, yksi Pirkanmaalla ja yksi Pohjois-Savossa.

Tartuntoja on todettu Suomessa nyt yhteensä 23. Kaikkia uusia tapauksia yhdistää kytkös Pohjois-Italiaan.

Lue myös:

    Uusimmat