Koronarokotteesta tehty Suomessa 32 haittavaikutusilmoitusta, joukossa vakava allerginen reaktio – THL: Yllättäviä ongelmia ei ole ilmennyt

Suomessa ilmoitetuissa koronarokotteen haittavaikutuksissa ei ole ilmennyt yllättäviä tietoja, THL kertoo tiedotteessaan.

Fimeaan on tähän päivään mennessä tullut 32 haittavaikutusilmoitusta Pfizerin ja Biontechin kehittämään rokotteeseen liittyen.

THL listaa havaituiksi haittavaikutuksiksi muun muassa allergiset reaktiot (mukaan lukien vakava anafylaktinen reaktio), rokotuskohdan reaktiot ja rokotusraajan säryn, lihaskivun, suurentuneita imusolmukkeita sekä pahoinvointia/huonovointisuutta, nokkosrokon, väsymyksen, päänsäryn ja vilunväristykset. 

Nämä ovat THL:n mukaan rokotteilla yleisesti havaittuja ja odotettuja haittavaikutuksia.

Yllättäviä haittavaikutuksia ei ole ilmennyt, tiedotteessa todetaan.

Saattohoitopotilaat rokotetaan tapauskohtaisesti

THL kertoo, että Koronarokotteen saaneiden iäkkäiden potilaiden menehtymisiä selvitetään parhaillaan muun muassa Ruotsissa ja Norjassa. 

Suomessa on suositeltu, ettei saattohoidossa olevia potilaita rokoteta järjestelmällisesti, vaan tapauskohtaisesti. Syynä on se, että heikossa kunnossa oleville potilaille rokotuksen mahdollisesti aiheuttamat haittavaikutukset, kuten kuume, voivat olla ongelmallisia. Samaa toimintamallia noudatetaan THL:n mukaan myös muun muassa influenssarokotteiden kanssa.

Fimea vastaanottaa rokotteen haittavaikutusilmoituksia sekä terveydenhuollon ammattilaisilta että kansalaisilta.

Lue myös:

    Uusimmat