Koronarokote tulee Britanniassa saataville jo ensi viikolla – "Nyt on pidettävä hermot kurissa"

1:53
Britanniassa muodostetaan joulukuplia – muissakin Euroopan maissa pohditaan koronarajoitusten keventämistä joulunpyhiksi

Britannia on ensimmäisenä maana hyväksynyt Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen käyttöönoton.

Rokote tulee terveysviranomaisten mukaan saataville jo ensi viikolla.

– Etusijalla ovat hoitokodeissa asuvat, terveydenhuollon henkilökunta, vanhukset ja erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset, terveysviranomaisten lausunnossa listattiin.

Rokote on kliinisissä testeissä osoittautunut 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Britannia on jo tilannut 40 miljoonaa annosta rokotetta. Se riittää 20 miljoonan ihmisen rokottamiseen, koska kaikille annetaan kaksi annosta rokotetta.

Yhtiöt ovat luvanneet, että ensimmäiset kymmenen miljoonaa rokoteannosta ovat saatavilla pian. Ensimmäisiä rokotteita odotetaan saarivaltakuntaan jo lähipäivinä.

Rokote ei lopeta rajoituksia

Vaikka rokotukset alkavat, asiantuntijat muistuttivat, ettei koronaviruksen leviämisen estämiseksi suositeltavista toimista päästä eroon vielä pitkään aikaan.

Kasvomaskien käyttöä ja turvaetäisyyksiä on noudatettava edelleen, ja koronatestausta kaikille mahdollisesti altistuneille on jatkettava.

– Jotta rokotusohjelma onnistuisi, on elintärkeää, että kaikki tekevät oman osansa, ja noudattavat tarpeellisia alueellisia rajoituksia, jotta voimme jatkaa viruksen tukahduttamista ja terveydenhuollon työntekijät pystyvät tekemään työnsä kuormittumatta liikaa, viranomaiset korostivat.

Yhtiöiden Pfizer ja Biontech kehittämä rokote valmistui ennätyksellisesti kymmenessä kuukaudessa, kun vastaavien rokotteiden kehittely on aikaisemmin vienyt vuosikausia.

Pfizerin toimitusjohtajan Albert Bourlan mukaan rokotteen hyväksyminen on "historiallinen hetki covid-19-taudin vastaisessa taistelussa".

– Tämä on ollut se päämäärä, jota kohti olemme ponnistelleet siitä saakka, kun ensimmäistä kertaa vakuutimme, että tiede tulee voittamaan, Bourla sanoi.

Johnson kehotti pitämään hermot kurissa

Britannian pääministeri Boris Johnson, joka taannoin itsekin sairastui vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kehotti kansalaisia tiistaina pinnistelemään hieman pitempään.

Johnson onnistui myöhään iltaan kestäneessä parlamentin istunnossa saamaan enemmistön tuen koronarajoituksilleen, vaikka osa hänen johtamastaan konservatiivipuolueesta vastusti niitä jyrkästi.

– Nyt on pidettävä hermot kurissa siihen saakka kun nämä rokotteet ovat käsissämme ja niitä pistetään käsivarsiimme. Ennen sitä emme voi rentoutua, etenkään kylmien talvikuukausien aikana, Johnson sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja