Koronan toinen aalto pyyhkii yli Euroopan, mutta muun maailman tilanne on vielä karmeampi: Puolet 40 miljoonasta tartunnasta peräisin kolmesta maasta

2:20
Koronatilanne synkkenee edelleen maailmalla.

Koronaviruspandemian toinen aalto kurittaa pahasti Eurooppaa. Jo kertaalleen purettuja rajoituksia ja kieltoja on otettu uudelleen käyttöön samalla kun tartuntamäärät ovat jo joissain paikoissa ylittäneet kevään luvut.

Vaikka pandemia leviää nopeasti Euroopassa, ei muuallakaan mene hyvin: uutistoimisto AFP:n laskujen mukaan maailman vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti maanantaina 40 miljoonan rajan. Kuolleita on yli 1,1 miljoonaa.

Yli puolet tartunnoista on peräisin kolmesta maasta: Yhdysvalloista, Intiasta ja Brasiliasta.

Norjasta on löydetty useita uusia muunnoksia koronaviruksesta, kertoi ruotsalaislehti Aftonbladet. Alustavien arvioiden mukaan viruksen uudet muodot voisivat olla aikaisempia muotoja tarttuvampia, arvioi Norjan kansanterveyslaitos.

Uudet muunnokset löydettiin, kun analysoitiin tartuntaryvästä, jonka alkuna pidetään Trondheimissa Norjan länsirannikolla toimivaa pubia. Vaikka vain runsaat 30 henkilöä on saanut tartunnan, uuden variantin mahdollisen tartuntavaaran vuoksi karanteeniin on pantu noin tuhat ihmistä.

Karoliinisen instituutin tartuntatautien professorin Jan Albertin mukaan siinä, että virus muuntuu verrattain nopeasti, ei ole mitään uutta.

–  Silti muuttumista on tärkeää seurata. Pidemmällä aikavälillä voimme kenties huomata muutoksia, jotka tuovat tärkeää tietoa viruksesta, Albert sanoi.

Ravintolat sulkeutuvat taas ympäri Eurooppaa

Belgiassa kaikki ravintolat ja baarit määrättiin maanantaina suljettavaksi kuukauden ajaksi koronaviruksen vuoksi. Tämän lisäksi puoliltaöin astuu voimaan yöllinen ulkonaliikkumiskielto, jonka tarkoituksena on estää ihmisiä kokoontumasta sankoin joukoin ulos juhlimaan.

Kyseessä on jo toinen kerta pandemian aikana, kun ravintolat suljetaan. Ainoastaan noutoruokaa tarjoavat paikat saavat edelleen jatkaa toimintaansa.

Sloveniassa puolestaan alkaa tiistaina yöllinen ulkonaliikkumiskielto koronavirustartuntojen rajun kasvun vuoksi. Samalla kaikki muu kuin välttämätön matkustaminen maan 12 eri alueen välillä kielletään.

Tiistaista lähtien ulos ei ole mitään asiaa iltayhdeksän ja aamukuuden välillä, jos ei ole menossa tai tulossa töistä, tai jos kyseessä ei ole hätätapaus.

Uusien tartuntojen määrä lähes tuplaantui viime viikon aikana Sloveniassa. Samalla loppuivat myös koronaviruspotilaille varatut sairaalapaikat.

Italiassa ravintoloiden pitää jatkossa sulkeutua puoliltaöin. Baarien tulee laittaa ovensa kiinni jo iltakuudelta, jollei niissä järjestetä pöytiintarjoilua. Myös festivaalit ja messut on peruttava.

Sveitsissä puolestaan tulee voimaan maskipakko julkisissa sisätiloissa. Myös yli 15 ihmisen kokoontumiset kielletään.

Sveitsin koronatartuntojen määrä on viikossa tuplaantunut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja