Koronakoirat aloittavat työnsä lentokentällä – voivat säästää koronatesteissa miljoonia euroja: "Testitulos saatavilla kymmenessä sekunnissa"

5:45
Tutustu videolla supernenät omaaviin koronakoiriin – katso video!

Miltä kuulostaisi kivuton koronatesti ilman pumpulipuikkoja? Ensimmäiset koronakoirat aloittavat pian työurakkansa Helsinki-Vantaan lentokentällä, ja ne tunnistavat viruksen näytteestä miltei sataprosenttisen varmasti.

Koronakoirakoulutukseen pääselvältä koiralta edellytetään pitkäjänteistä työmoraalia sekä keskittymiskykyä. Tällä hetkellä nuorin koulutettava on yhdeksän kuukauden ikäinen labradorinnoutaja Milka.

– Koiran täytyy toistaa monta kertaa sama asia, mikä on hieman tylsää. Koiran täytyy siis olla kärsivällinen, kertoo pääkouluttaja Tommy Wirén Wise Nose ry:stä.

Pilottiprojektissa ovat mukana Helsingin yliopisto, Evidensia eläinlääkäriasemat sekä Wise Nose Ry.

Kössi ja Miina aloittavat työnsä ensimmäisinä 

Koulutuksen tähtioppilaaksi on paljastunut 8-vuotias Espanjasta löydetty rescuekoira Kössi. Kössin ohjaajana toimii Wise Nose ry:n toiminnanjohtaja Susanna Paavilainen.

– Kössi oli ensimmäinen, jonka kanssa koulutus aloitettiin huhtikuussa. Kokeilimme, pystyykö koira tunnistamaan koronan näytteistä. Kyllähän se pystyi, ja helposti, Paavilainen iloitsee.

Paavilaisen toinen koira, 7-vuotias labradorinnoutaja Miina, on alunperin koulutettu hypo-koiraksi, joka teki pitkän uran diabetespotilaan avustajana. Nyt kuitenkin diabetes-laitteet ovat niin kehittyneitä, että Miina joutui työttömäksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Myös Miina on osoittautunut hiveän hyväksi. Miinalla on pitkä kokemus nenätyöskentelystä, joten uusi haju oli todella helppo opettaa hänelle.

Paavilainen koirineen aloittaa pilottijakson ensimmäisenä Helsinki-Vantaan lentokentällä muutaman viikon kuluessa.

Koronakoirien avulla miljoonien säästöt?

Lentokentille rakennetaan paraikaa testauskoppeja pilotin aloittamiseksi. Tällä hetkellä laki ei salli sitä, että koronakoirat voisivat haistella ihmisiä suoraan huumekoirien tapaan. Testiin tuleminen on vapaaehtoista.

Koronakoiriin liittyvästä tutkimuksesta vastaa dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta. Hielm-Björkmanin mukaan testaaminen toimii niin, että testattava ottaa itsestään näytteen esimerkiksi kaulasta ja asettaa näytteen purkkiin. Tämän jälkeen purkki annetaan luukun kautta koiralle.

– Koiran osuus testistä kestää vain noin kymmenen sekuntia. Jos koira osoittaa näytteen koronapositiiviseksi, henkilö ohjataan suoraan HUS:in tutkittavaksi paikan päällä, Hielm-Björkman kuvailee.

Koronatestit maksavat Suomessa tällä hetkellä noin 2 miljoonaa euroa päivässä. Suurin osa testattavista osoittautuu koronanegatiivisiksi, joten koirien avulla voitaisiin saada aikaan isot taloudelliset säästöt.

– Koiran haistelutesti on todella luotettava ja tällöin tarvitsisi normaaliin testiin tarvitsisi ohjata vain ne, joilta koirakin on löytänyt koronan. Näin saataisiin vähennettyä niin sanottua turhaa testaamista merkittävästi, Hielm-Björkman kertoo.

Lentokentän lisäksi koronakoiria voitaisiin käyttää esimerkiksi vanhainkodeissa, päiväkodeissa, tapahtumissa sekä koulussa. Koirat löytävät koronan samalta seisomalta, joten myös taudin leviämistä olisi helpompi estää.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että koiran toimittama koronatesti on testattavalle paljon perinteistä pumpulipuikkotestiä miellyttävämpi. Hyvällä tuurilla koira saattaa saada rapsutukset kaupan päälle! 

MTV Uutiset Live kävi tutustumassa supernenät omaaviin koronakoiriin – katso video jutun yläpuolelta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja