Koronaan kuollut nainen kantoi kahta eri virusvarianttia – belgialaistutkija arvioi ilmiötä

Belgiassa koronavirustartunnan saaneen naisen on todettu kantaneen sekä alfavarianttia että beetavarianttia, kertovat belgialaistutkijat.

Alfavariantti on ensin Britanniassa tavattu muunnos ja beetavariantti ensin Etelä-Afrikassa tavattu muunnos. 

Koronaa vastaan rokottamaton 90-vuotias nainen joutui maaliskuussa sairaalaan, missä hänen todettiin saaneen koronatartunnan. Nainen kuoli viisi päivää myöhemmin. 

Tutkimusta johtaneen molekyylibiologin Anne Vankeerberghenin mukaan on vaikea sanoa, vaikuttiko naisen kunnon nopeaan heikkenemiseen se, että hän kantoi kahta eri varianttia.

–  Molempia variantteja kiersi tuolloin Belgiassa, joten on todennäköistä, että nainen sai eri variantit kahdelta eri ihmiseltä, Vankeerberghen sanoo.

Ilmiö todennäköisesti "aliarvioitu"

Tutkimusta ei vielä ole toimitettu lääketieteelliseen lehteen julkaisua varten. Vankeerberghenin mukaan vastaavankaltaisista tilanteista ei ole vielä julkaistu muitakaan tutkimuksia tieteellisissä julkaisuissa. Tutkijan mukaan ilmiö on kuitenkin todennäköisesti "aliarvioitu". Tämä johtuu siitä, että mahdollisuudet varianttien testaamiseen ovat rajalliset.

Jo tammikuussa brasilialaiset tutkijat kertoivat, että kahden ihmisen oli todettu kantavan yhtä aikaa kahta eri muunnosta, mutta tätäkään tutkimusta ei ole vielä julkaistu tieteellisessä lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat