Korjauspuuhissa ollut Juha, 50, astui harhaan ja putosi kolme metriä kaivoon – näki pohjalta, kuinka kansi mätkähti takaisin kiinni – "Ensin katosi ajantaju, sitten iski paniikki"

Juha Reinikaisen huvilan pihan raivauspuuhat vaihtuivat pelastusoperaatioksi, kun hän putosi yllättäen kaivoon.  

Juha Reinikainen, 50, saapui noin neljä viikkoa sitten sunnuntaina Kumpusaaren huvilalle yksin. Mies oli luvannut korjata paikkoja, ennen kuin hänen ystävänsä tulisi seuraavana päivänä paikalle.

– Katsoin, että siinä maassa oli jokin epämääräinen rakennelma. Otin siitä kiinni ja käännyin samalla ympäri, selittää Reinikainen.

Rakennelma paljastui kaivon kanneksi. Ympäri kääntyminen koitui kohtalokkaaksi, sillä Reinikainen astui suoraan kaivoon ja tipahti alas noin kolmen metrin syvyyteen. Tilanteen teki erityisen ongelmalliseksi se, että kaivon kansi tipahti Reinikaisen päälle takaisin paikoilleen.

– Ensin katosi ajantaju, minkä jälkeen iski paniikki, kertoo Reinikainen.

Lietteen vähäinen määrä käsittämätöntä tuuria

Kaivon pohja oli täynnä lietettä, johon Reinikaisen kännykkä tippui hänen mukanaan. Kaivo oli onneksi tyhjennetty juuri muutama päivä aiemmin, muuten lietettä olisi ollut Reinikaista hartioihin asti.

Mies yritti vetää itseään ylös kaivossa letkun avulla. Huonossa kunnossa olevien olkapäiden vuoksi miehen voimat loppuivat kuitenkin kesken, ja hän mätkähti takaisin kaivon pohjalle. Samalla myös kännykkä tipahti toisen kerran lietteeseen. Tässä kohtaa Reinikainen päätti yrittää soittaa apua. 

– Minulla oli todella hyvä tuuri, että kännykkäni edes toimi lietteessä olemisen jälkeen. Myös kahden eri operaattorin SIM-korttien omistaminen tuli tarpeeseen. Ensimmäisellä en saanut yhteyttä edes hätänumeroon, kertoo Reinikainen.

Puhelu vanhemmille hädän hetkellä

Jälkikäteen Reinikaista naurattaa hänen oma toimintansa. Sen sijaan, että mies olisi soittanut hätänumeroon, valitsi hän yhteystiedoista isänsä numeron.

– Miten voi olla mahdollista, että täysi-ikäinen ihminen ei ymmärrä soittaa hätäkeskukseen, nauraa Reinikainen.

Reinikaisen isä ei kuitenkaan vastannut, joten seuraavaksi hän soitti äidilleen. Äiti hätääntyi kuultuaan tilanteesta ja antoi puhelimen Reinikaisen isälle. Tässä kohtaa isä ohjeisti onneksi poikaansa soittamaan hätäkeskukseen.

Koettelemukset eivät kuitenkaan loppuneet vielä tähän. Reinikainen joutui odottamaan pitkään palomiehien saapumista, sillä he menivät aluksi väärään osoitteeseen. Pelastushenkilöstö sai onneksi yhteyden Reinikaiseen ja hän opasti reitin heille uudelleen. 

– Onneksi puhelimeni toimi vielä tuolloin. Illalla kotiin päästyäni se lakkasi kokonaan toimimasta, kertoo Reinikainen.

Ruumiinlämpö kävi vaarallisen matalalla

Palomiesten saavuttua paikalle, kaivoon laskettiin tikapuut, joita pitkin Reinikainen pääsi kiipeämään ylös. Paikalla oli miehen muistikuvien mukaan viisi palomiestä ja kaksi ensihoitajaa.

Hoitajat tarkistivat Reinikaisen kunnon ja hän pääsi lämpimään suihkuun. Liete oli ollut kylmää, vain seitsemän asteista. Reinikaisen ruumiinlämpö oli päässyt jo laskemaan. 

– Silloin kun ensihoitajat mittasivat ruumiinlämpöni, niin mittari näytti 35 astetta, muistelee Reinikainen.

Miehellä ei ollut välitöntä hengenvaaraa, joten hän pääsi kotiin. 

Avovaimon kanssa pitkä halaus

Reinikaisen saavuttua kotiin, hän kertoi avovaimolleen tapahtumista. 

– Kyllä siinä olivat tunteet todella pinnassa, kun ymmärsi, kuinka hauras ihmiselämä on, sanoo Reinikainen.

Jälkeenpäin Reinikainen on ymmärtänyt, kuinka hyvä tuuri hänellä oli tilanteessa. Jos puhelin ei olisi toiminut, hänet olisi löydetty liian myöhään. Mies selvisi myös tapaturmasta lähes vammoitta: ainoastaan kantapää ja pakara olivat jonkin aikaa kipeät tapaturman jälkeen.

Koettelemus ei jättänyt Reinikaisen mukaan suurempia traumoja ja hän aikoo myös jatkossa auttaa ystäväänsä huvilaan liittyvissä tehtävissä.

– Tämä kokemus opetti arvostamaan elämää.

11-vuotias pelastui pudottuaan viemäriin 1:04
CNN:n uutisvideo: 11-vuotias pelastui pudottuaan kaivoon.

Lue myös:

    Uusimmat