Konkaridiplomaatti Jaakko Iloniemi MTV:lle: Sotaharjoituskohulla tehtiin sisäpolitiikkaa

Suomen kokeneimmalla diplomatian taustavaikuttajalla, ministeri Jaakko Iloniemellä, 83, on selkeä näkemys, mistä kohu Suomen ja Yhdysvaltain sotaharjoituksista sai alkunsa. Iloniemen mukaan sillä tehtiin sisäpolitiikkaa.

– Tämä on tullut osaksi suomalaista sisäpolitiikkaa. Oppositio käyttää tätäkin mahdollisuutta, Iloniemi sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Kohu alkoi Vasemmistoliiton riveistä, kun muun muassa kansanedustaja Markus Mustajärvi paheksui, ettei eduskunnan puolustusvaliokunta saanut harjoituksista tarpeellista tietoa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli puolestaan, ollaanko harjoituksilla muuttamassa Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa.

– Aika paljon kohua aika vähästä. Nämähän eivät ole oikeastaan mitään uutisia kenellekään, joka seuraa politiikkaa. Kun niistä tehdään uutisia, ne on tekemällä tehtyjä,  Iloniemi kuittaa.

Epäilyt Suomen linjan muuttumisesta Iloniemi kuittaa turhiksi.

– Muutoksesta ei voi puhua. Onko siinä (harjoituksissa) signaali tai ei, se riippuu mitä vastaanottaja haluaa lukea siitä. Venäläiset ovat hyvin taitavia lukemaan signaaleja niin kuin heille parhaimmin sopii, Iloniemi pyörittelee.

Nato-jäsenyyttä nyt turha hakea

Iloniemi on jo pitkään itse ollut Nato-jäsenyyden kannattaja. Nyt hakemusta ei kuitenkaan kannata jättää. Syy on selvä:

– Tilanne on sikäli yksinkertainen, että Naton jäsenyyttä ei kannata hakea, ellei enemmistö ole selvästi sen kannalla. Ja mielipidetutkimukset osoittavat aivan selvästi, että kansan enemmistö ei tällä hetkellä ole sillä kanalla. Se on ensimmäinen ehto ja se ei täyty.

Ruotsissa käydään tällä hetkellä Iloniemen mukaan kovempaa keskustelua Nato-jäsenyydestä kuin Suomessa koskaan. Ruotsin nykyhallitus ei jäsenyyttä hae. Seuraava voi hakeakin, mutta Ilonimen mukaan Ruotsiin ei kannata liimautua.

– Kyllä me teemme oman matkamme. Se voi olla saman suuntainen kuin Ruotsin tai ei, mutta oma matka on kuitenkin kysymyksessä, Iloniemi tiivistää.

Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaina klo 19.07

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja