Kondensio-ongelma

Olemme ostaneet vanhan lautaverhoillun hirsitalon. Nyt haluaisimme lisätilaa kylmältä ullakolta. Kattorakenne on peltikatto, harvalaudoitus. Kattotuolit on n.150 x 150 mm tavaraa. Ongelmana on kondensiovesi, kukaan ei ole vielä pystynyt kertomaan parasta/käyttökelpoisinta kondensiosuojaa.

Ilmeisesti et ole kysynyt neuvoa yhdeltäkään rakennusalan ammattilaiselta, nimittäin ei tuon kondensio-ongelman voittaminen mikään ihmeellinen asia ole. Kondensio poistuu kun asennat peltikatteesi alle kondensiosuojatun aluskatteen.

Kondensiosuoja tarkoittaa sitä, että aluskate kykenee sitomaan itseensä tilapäisesti kosteutta ja haihduttamaan sen myöhemmin pois. Jostakin kumman syystä rakennustarvikeliikkeet vielä tänä päivänäkin myyvät kondensiosuojaamatonta aluskatetta ihmisille, jotka eivät rakentamisen päälle ymmärrä. Se on 1-2 mk neliöltä halvempaa kuin kunnollinen aluskate ja näin kauppias tietoisesti aiheuttaa ongelmia rakentajalle / remontoijalle oman myyntinsä ja hyvinvointinsa parantamiseksi. Sanoisin tätä törkeäksi toiminnaksi, nimittäin tämä kondensio-ongelma on yleisesti tiedossa.

Eihän muovi sido itseensä kosteutta. Vaadi siis kondensiosuojattu aluskate ja ole valmis maksamaan siitä vähän enemmän. Toinen asia, joka täytyy tarkastaa / parantaa on ullakkotilan tuuletus. Onhan räystäslaudoituksesi lautojen välit reilun senttimetrin levyiset, niin, että räystäiden alta pääsee ilmaa vapaasti virtaamaan ullakko-onteloon? Eihän yläpohjan lämmöneristeet tuki ilmanvirtausta ullakolle? Onko ullakolta järjestetty tuuletusilman poisto? Nimittäin ei riitä, että räystäät ovat avoimet alhaalta, ilman on päästävä ullakko-onteloon ja sieltä pois.

Tee siis päätykolmioihin, talon molempiin päihin mahdollisimman ylös suuret venttiilit, joista ilma pääsee poistumaan ullakolta. Jos talossasi ei ole yhtenäistä avointa tilaa läpi ullakon, on tuuletusilman poisto järjestettävä harjalle niin, että ilma pääsee vapaasti poistumaan jokaisesta kattotuolivälistä.

Kolmas asia, joka on tarpeen tehdä kondensio-ongelman poistamiseksi, on yläpohjan lisälämmöneristys. Yläpohjan läpi tapahtuva lämpövuoto ja sen mukanaan tuoma kosteus tiivistyy kylmään pellin alapintaan aiheuttaen kondensio-ongelman.

Aloittaisin ongelmien poistamiseen tähtäävät toimenpiteet kahdesta jälkimmäisestä, ja jättäisin aluskatteen asentamisen viimeiseksi. Sen kunnollinen tekeminen vaatii vesikatteen purkamista ja on siis suuri ja kallis toimenpide. Monesti tuuletuksen lisääminen ja lämpövuotojen eliminoiminen auttaa huomattavasti ko. ongelmaan.

Et kerro haluatko ullakolta lisätilaa asumiseen vai varastoimiseen. Varastoimiseen riittävät edellä mainitut toimenpiteet edellyttäen ettei ullakolla varastoida niin painavaa, tai niin paljon tavaraa, että rakenteet sen kantavat. Tietysti ullakolle, varastokäytössäkin, on tehtävä jonkinlainen lattia eriteiden päälle.

Suositeltavin tapa olisi tehdä sinne pelkkä harvalaudoitus. Se ei ainakaan aiheuteta mitään kosteusteknistä ongelmaa ullakolle. Jos tilaa on saa tava asumiseen, on parasta kääntyä rakennesuunnittelijan puoleen, sen läpikäyminen vaatii jo pidempiä keskusteluja siitä, mitä kaikkea ullakolle on tarkoitus tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja