Kommentti: Yhdysvallat harppasi kohti normaalia – tuomarin pikapäätös maskipakon kumoamisesta osuu hetkeen, jossa korona ei vielä ole ohi

Maskipakko väistyi Yhdysvalloissa – kirjeenvaihtajan raportti New Yorkista 1:22
Katso MTV Uutisten kesäkirjeenvaihtajan Laura Pylvänäisen raportti New Yorkista!

Yhdysvalloissa julkisen liikenteen maanlaajuisesta maskipakosta luopuminen on merkittävä rajapyykki kohti normaalia koronanjälkeistä arkea. Samaan aikaan tartuntamäärät kasvavat puolessa osavaltioista, kirjoittaa MTV Uutisten kesäkirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen.

Brooklynissä metroaseman portaiden ylätasanteella kaupunkilaiset hapuilevat yhä kasvomaskeja taskuistaan. Vaikka valtakunnallinen maskipakko kumottiin maanantaina, New Yorkin kaupunki on määrännyt maskit yhä pakollisiksi metroissa ja linja-autoissa. Koronan omikronvariantti BA.2 jyllää ja tartuntamäärät ovat lievässä kasvussa.

Muualla Yhdysvalloissa kasvomaskeja ei toistaiseksi matkustamiseen tarvitse. Näin päätti alkuviikosta Floridan liittovaltion tuomari, entisen presidentin Donald Trumpin nimittämä Kathryn Kimball Mizelle. Hänen mukaansa tartuntatautivirasto CDC ei ole voinut perustaa maskipakkoa oikeanlaisella tavalla kansanterveyslakiin. Vasta viime viikolla virasto oli pidentänyt maskipakon voimassaoloa 3. toukokuuta saakka.

Varsinkin lentomatkustajat ovat ottaneet maskipakon väistymisen hämmentyneinä, mutta riemuiten vastaan. Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa videoissa lentäjät ja stuertit kertovat kuulutuksissaan kesken lennon, että matkustajat saavat halutessaan riisua maskit. Vastauksena he saavat suosionosoitukset matkustajilta.

Matkustin itse New Yorkiin maanantaina eli tismalleen samana päivänä, jolloin Mizellen päätös tuli julki. Atlantin yllä ei vastaavia kuulutuksia kaikunut, vaan maskit pysyivät visusti kasvoilla John F. Kennedyn lentokentälle saakka. Kun FFP2-maskin sisällä hengittelyä oli takana kaikkiaan yli 12 tuntia, olo alkoi kieltämättä käydä tukalaksi. Kun kaikilta maahan saapuvilta vaaditaan tuore todistus negatiivisesta koronatodistuksesta tai sairastetusta koronataudista, maskin välttämättömyyttä voikin pohtia.

Toisaalta olen onnistunut tähän päivään saakka välttelemään koronatartuntaa. Tätä sukupolvikemusta en kaipaa vieläkään, tai varsinkaan juuri nyt New Yorkissa koettavaksi.

Nyt Yhdysvalloissa yritykset ja palveluntarjoajat saavat itse määritellä maskisääntönsä. Monet amerikkalaiset lentoyhtiöt kiirehtivät jo ilmoittamaan, että tästä lähtien maskien käyttö on vapaaehtoista. Samoilla linjoilla ovat junaliikennettä operoiva Amtrak sekä taksipalvelut, kuten Uber ja Lyft.

Samaan aikaan koronatartuntojen määrät ovat nousussa yli puolessa 50 osavaltiosta. Noin 66 prosenttia amerikkalaisista on saanut ainakin ensimmäisen koronarokotteen, mikä on vähentänyt sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrää.

Maanantaina maskilinjauksiaan päivitti myös Philadelphia, josta tuli ensimmäinen suuri amerikkalaiskaupunki, joka palautti maskipakon julkisiin sisätiloihin tartuntamäärien kasvun vuoksi. Maskipakon palauttaminen käy yhtä nopeasti kuin sen purkaminenkin.

Kirjoittaja on MTV Uutisten tuore Yhdysvaltain-kesäkirjeenvaihtaja, joka sijaistaa kirjeenvaihtaja Mari Karppista heinäkuuhun saakka.

Lue myös:

    Uusimmat