Kommentti: Uusi supersankariseikkailu Shazam! on kaukana tajunnanräjäyttävästä, eikä naurata tarpeeksi

Shazam! Ensi-ilta: 5.4.2019. Ikäraja: 12. Pituus: 132 min. Ohjaus: David F. Sandberg. Käsikirjoitus: Henry Gayden & . Näyttelijät: Zachary LeviDjimon Hounsou, Grace Fulton, John Glover. Genre: komedia, toiminta.

Shazam! kertoo hoivakodissa elävästä Billy Batsonista, jonka muinainen velho valitsee kantamaan antiikin Kreikan jumalten voimia. Näin syntyy supersankari Shazam, joksi Billy muuttuu huutamalla nimen ääneen, kuin taikasanan.

DC:n uusi supersankariseikkailu ei pyri ottamaan itseään liian vakavasti. Kontrasti sarjakuvajätin elokuvauniversumin ensimmäisiin elokuviin, kuten Batman vs. Superman, on valtava. Synkistely on jätetty taka-alalle ja Shazam! jopa irvailee perinteisille supersankarielokuville.

Ajoittainen parodiamaisuus johtaa kuitenkin siihen, että vakavimmista kohtauksista on hankala erottaa, yrittääkö elokuva olla tosissaan vai ei. Elokuvassa pääpahista esittävän Mark Strongin hahmo Thaddeus Sivana on alusta loppuun silmiinpistävän korni. Tämä on varmasti tarkoituskin, mutta johtaa samalla siihen, että Strongin hahmon vakavammat kohtaukset aiheuttavat pääasiassa vain silmien pyörittelyä.

Komediaksi Shazam! ei onnistu olemaan tarpeeksi hauska, toimintaelokuvaksi se ei tarjoa tarpeeksi jännittävää toimintaa. Muutamaa nerokasta kohtausta lukuun ottamatta yleisön naurut jäävät elokuvan aikana melko vähäisiksi, vaikka elokuvan huumori ei ole totaalista pönttövitsailua, se vain ei ole tarpeeksi viiltävää. Taistelukohtaukset sen sijaan ovat jo miljoonaan kertaan nähtyä, tuttua supersankarimätkintää.

Elokuvaa kantavat Shazam-supersankaria esittävä Zachary Levy, joka tunnetaan parhaiten roolistaan Chuck-sarjassa, sekä Stephen Kingin Se-elokuvassa läpimurron tehnyt Jack Dylan Grazer. Kaksikolla on karismaa vaikka muille jakaa, ja vaikka huumori ei nauruhermoja kutittelisikaan, pitää molempien roolisuoritukset viihdyttävyyden tarvittavan korkealla.

Päähenkilö Billyn elämä on ollut raskasta. Orvoksi jäänyt poika on koittanut löytää kadonnutta äitiään ja karkaillut jokaisesta hoivakodista, johon hänet on määrätty. Lopulta Billy päätyy hoivakotiin, jossa hänen huonetoverinaan on Grazerin esittämä Freddy Freeman.

Supersankareita fanittava Freddy auttaa Billya käyttämään voimiaan ja ymmärtämään voimien mukana tulevaa vastuuta, mikä tekee Freddysta elokuvan parhaiten rakennetun hahmon. Blockbuster-tason elokuvissa jo nyt loistavia rooleja tekevällä 15-vuotiaalla Grazerilla on kirkas tulevaisuus edessään.

Kontrasti Billyn ja hänen supersankaripersoonansa välillä sen sijaan on yllättävän suuri. Levyn räväkkä Shazam ei tunnu aina samalta henkilöltä, kuin nuorempi, jatkuvasti mököttävä Billy, jota esittää Disney-näyttelijä Asher Angel.

Shazam! ei jätä jälkeensä juuri minkäänlaisia tunteita lopputekstien pyörähtäessä käyntiin. Loppupeleissä se on mukiin menevä, tarpeeksi viihdyttävä kaksituntinen. Shazam! on kuin olkienkohautuksen elokuvallinen ruumiillistuma.

Supersankariparodiointi on tehty jo kertaalleen paremmin. Vuonna 2010 ilmestynyt Kick-Ass (jossa Mark Strong niin ikään esitti konnaroolia) oli huomattavasti hauskempi, rohkeampi ja koskettavampi. Shazam! tuntuu liian puolivillaiselta ollakseen onnistunut piikki kliseisten supersankariseikkailuiden lihassa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja