Mainos

Kommentti: Captain Marvel on yllättävän onnistunut lisäys massiiviseen elokuvauniversumiin

2:21
Videolla Captain Marvel -elokuvan traileri.

Captain Marvel on jälleen yksi onnistuminen Marvelin massiivisessa elokuvauniversumissa. Mestariteoksesta ei kuitenkaan ole kyse, vaan kelvollisesta poppariviihteestä.

Marvelin elokuvauniversumiin kuuluu nyt 21 elokuvaa. Se on käsittämätön määrä toisiinsa punoutuvia elokuvia ja niiden jatko-osia. Kaiken järjen mukaan katsojien tulisi olla jo yltäkylläisiä, mutta jollain ihmeen kaupalla Marvel onnistuu kerta toisensa jälkeen pitämään mielenkiinnon yllä.

Näin käy jälleen Captain Marvelin kohdalla. Brie Larsonin tähdittämä supersankariseikkailu ei lähde parhaista lähtökohdista. Hahmo on suurelle yleisölle tuntematon ja Larson ei ole Hollywoodin vetävimpiä nimiä. Lisäksi elokuvan kaksi traileria eivät antaneet odottaa ihmeitä.

Ihmeisiin Captain Marvel ei elokuvana venykään, mutta se tekee vaadittavan: esittelee hahmon osaksi Marvelin elokuvauniversumia viihdyttävällä tavalla, jättäen yleisön toivomaan lisää.

Captain Marvelin hahmon ympärille rakennetaan heti elokuvan alussa mystisyyttä. Vers-nimellä kulkeva, yliluonnollisia voimia omaava nainen (Larson) asuu kree-alienrodun asuttamalla planeetalla, jota uhkaavat skroll-rodun terroristeiksi kuvatut viholliset. Pian alkaa kuitenkin selvitä, että Versilla on salattu menneisyys, mikä johtaa hänet lopulta etsimään vastauksia Maasta.

Päähahmon menneisyyden mystiikka on lähes täydellinen tapa saada yleisö kiinnostumaan tästä muuten tuntemattomasta sankarista. Vastausten etsiminen saa katsojan arvailemaan ja kiinnostumaan päähenkilön tarinasta.

Captain Marvelin menneisyyttä käydään läpi pääasiassa lyhyiden takaumien kautta, katsoja saa itse punoa palasia yhteen. Aina ei tarvitse nähdä kaikkea kattavasti ymmärtääkseen koko kuvaa, joskus vähemmän on enemmän.

Pääosaa näyttelevä Brie Larson suoriutuu tehtävästä mukiinmenevästi. Larsonin roolisuoritus on uskottava ja hänen hahmostaan on helppo pitää.

Larson ei ole kuitenkaan yhtä vankka ja profiloitunut kuin Gal Gadot Wonder Womanin roolissa tai Hugh Jackman Wolverinena, joiden saappaisiin olisi hankala kuvitella ketään muuta näyttelijää.

Elokuvan ehdoton valopilkku on Samuel L. Jackson, joka osoittaa vanhan sedän jaksavan yhä heilua. Hän palaa tuttuun rooliinsa SHIELD-agentti Nick Furyna. Jackson on oma värikäs itsensä ja tuo elokuvaan kepeyttä sekä räiskyvyyttä.

Skroll-pahis Talosia esittävä Ben Mendelsohn jatkaa Rogue One: A Star Wars Story -elokuvasta alkanutta fantasia ja sci-fi -elokuvien voittokulkuaan. Mendelshon tarjoillee yhden Captain Marvelin mieleenpainuvimmista roolisuorituksista, hänen hahmonsa on julma, hauska ja koskettava.

Efektit ovat pääasiassa Marvel-elokuville tuttua priimaa. Jackson sekä agentti Coulsonia näyttelevä Clark Gregg ovat molemmat saatu 1990-luvulle sijoittuvassa elokuvassa näyttämään 20 vuotta nuoremmilta. Ainoastaan vihreät, maahismaiset skroll-alienit muistuttavat ajoittain muovisia vahanukkeja.

90-luku on koko ajan läsnä, joko kamera kohdistuu Blockbuster-videovuokraamoon tai ruudulla vilahtaa edellisen vuosituhannen teknologiaa. 90-luvun hittibiisit soivat vähän väliä ja viittauksia on lopulta niin paljon, että niihin kyllästyy varsin nopeasti.

Katsojia ei tarvitse läpsiä jatkuvasti kasvoille, jotta he ymmärtävät millä vuosikymmenellä eletään.

Elokuvan suurin ongelma on hyvin perinteinen Marvel-elokuvien kompastuskivi: oikean tunnelman valitsemisen ja siinä pysymisen kanssa on hankaluuksia. Välillä Captain Marvel on kevyt, Guardians of the Galaxya muistuttava komediaseikkailu. Välillä se taas koittaa pintapuolisesti pureutua vakavampiin teemoihin. Nämä sävyerot pistävät silmään muutamissa tärkeissä kohtauksissa.

Captain Marvelia on hehkutettu Marvelin elokuvauniversumin voimakkaimmaksi hahmoksi. Elokuvassa hahmon voimilla ei vielä mässäillä, vaan niitä enemmänkin kiusoitellaan. Tämä on hahmon jatkuvuuden kannalta viisas liike, sillä Captain Marvel palaa valkokankaalle jo huhtikuussa ilmestyvässä Avengers: Endgame -elokuvassa ja kaikkia kortteja ei ole vielä paljastettu.

On hankala sanoa, mihin hahmoa viedään Endgamen päätyttyä. Captain Marvel on hyvä alku muuten tuntemattomalle supersankarille.

Nähtäväksi jää, tuleeko raja nopeasti vastaan ja jaksaako Captain Marvel kiinnostaa, kun hahmoa ympäröiviin suurimpiin ja mielenkiintoisimpiin kysymyksiin on saatu vastaukset.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja