Kommentti: Tämän vuoksi Ex-Onnelliset-sarjan eroasunnot eivät toimisi tosielämässä

Johanna Vuoksenmaan Ex-Onnelliset-sarjassa seurataan viiden vastaeronneen pariskunnan ja heidän yhteisten lastensa elämää.

Perheet muuttavat samaan kerrostaloon, joka on rakennettu nimenomaan eronneiden lapsiperheiden tarpeita ajatellen. Talossa on kaksi rappua, A- ja B-raput.

Toinen vanhemmista kulkee kotiinsa A-rapun kautta ja toinen B-rapun kautta. Lapset ovat vuoroviikoin isällä ja vuoroviikoin äidillä. Lapset eivät joudu vaihtamaan asuntoa, sillä vanhempien asunnot voidaan yhdistää sähköoven avulla muuhun asuntoon.

Lapset ovat lähellä molempia vanhempiaan, ja äiti ja isä saavat oman rauhan silloin, kun lapset ovat toisella vanhemmalla. Kuulostaa teoriassa hyvälle idealle. Mutta kuka haluaisi todellisuudessa asua eroasunnossa? Ex-puolisonsa naapurissa ja taloyhtiössä, jossa asuu vain eronneita pariskuntia?

Draaman kannalta konsepti on nerokas ja antaa aihetta erikoisillekin juonenkäänteille. Jo ensimmäisessä jaksossa eroasunto näyttää huonot puolensa. 

Mikko Nousiaisen näyttelemä Kalle on takertunut ex-vaimoonsa Miia Nuutilan näyttelemään Lauraan. Nuutila on puolestaan onnellinen päästessään eroon ex-miehestään ja on löytänyt jo uuden miehen. Laura yrittää rakentaa kärsimättömänä uutta suhdetta samalla, kun hänen entinen suhteensa on yhä vaiheessa. 

Laura joutuukin turvautumaan heti ensimmäisenä yönä ex-miehensä apuun ja päätyy nukkumaan tämän kanssa samaan sänkyyn, sillä hänellä ei ole vielä omaa sänkyä.

Kun ex-puoliso asuu naapurissa, on häneen helppo turvautua missä tahansa asiassa. Jatkuva yhteydenpito ei kuitenkaan edistä henkistä eroamista toisesta ihmisestä.  

Lisäksi eroasunnon miinuksena on, että lapsilla on avaimet molempien vanhempien asuntoihin. Lapset pääsevät siis vapaasti sisään asuntoihin myös sellaisena hetkenä, kun vanhemmat haluavat viettää omaa aikaa.

Lapsien kannalta eroasunto voisi olla loistava ratkaisu. Heidän ei tarvitsisi muuttaa asunnosta toiseen jatkuvasti. Mutta entäpä jos vanhemmat haluavat elää omaa elämäänsä, tuoda uusia tuttavuuksia kylään tai jopa aloittaa uuden parisuhteen jossakin kohtaa elämäänsä? Pitäisikö vanhempien kärsiä sen vuoksi, että lapsilla on kaikki hyvin?

Uskon, että myös lapsille vanhempien välinen jatkuva kitka aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Vanhempien hyvinvointi tarkoittaa myös lasten hyvinvointia.

Eroasunto voisi toimia oikeasti vain tilanteessa, jossa ex-puolisot tulevat toistensa kanssa toimeen ja ovat molemmat käsitelleet avioeron siten, että uudet suhteet eivät aiheuta vanhempien eikä myöskään vanhempien ja lapsien välille kitkaa. Kuinka monta sellaista avioeroperhettä Suomessa on? 

Katso videolta, millainen on Johanna Vuoksenmaan kehittämän eroasunto.


Ex-onnelliset alkaa MTV3-kanavalla maanantaina 12.9. klo 21!

Lue myös:

    Uusimmat