Kommentti: Sipiläkin osaa taitavan pelin, pallo on heitetty nyt Väyryselle

Eivät edes olympialaiset herätä yhtä suuria tunteita kuin keskustalaisten painit. Puheenjohtaja Juha Sipilä nousi tänään molskista jaloilleen ja osoitti, että osaavat sitä muutkin tehdä taktisia siirtoja kuin Paavo Väyrynen, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Varsin kelpo taidonnäyte keskustan puoluehallitukselta, joka päätyi arvioon, että kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen ei ole vaalikelpoinen puolueen puheenjohtajavaalissa. Ovea ei suljettu Väyryseltä, mutta ovella on portsari tarkistamassa paperit.

Sipilä toivotti Väyrysen edelleen tervetulleeksi rehtiin kisaan, mutta viesti oli selvä: Tästä eteenpäin pelisäännöt asettaa puolue, eikä Väyrynen.

Varsin ovelasti keskustan puoluehallitus pystyi tukeutumaan tai paremminkin piiloutumaan yhdistysoikeuden asiantuntijoiden selän taakse. Sopivan lausunnon antoivat ministeri Lauri Tarasti ja professori Heikki Halila. Nämä löysivät puolueen säännöistä Väyrysen mentävän porsaanreiän ja esittivät myös keinot sen tukkimiseksi.

Pallo on nyt Väyrysellä

Pallo on siis heitetty Väyryselle, jonka pitäisi noudattaa jatkossa puolueen sääntöjä. Esimerkiksi pykälää numero 4, jonka mukaan keskustan perusjärjestön jäsen ei saa kuulua muuhun puolueeseen. Kuulostaa toki varsin kohtuulliselta.

Suomeksi: Väyrysen pitäisi siis erota vuonna 2016 perustamastaan Kansalaispuolueesta ja hän ei saisi liittyä siihen takaisin puheenjohtajavaalin jälkeenkään.

Väyryselle asetetut vaihtoehdot ovat siis: hyvästit kansalaispuolueelle tai hyvästit keskustan puheenjohtajakisalle.

Puoluehallituksen linjaus oli varsin odotettu. Itse asiassa sen olisi voinut lukea jo aiemmin Suomenmaa-lehden kipakasta pääkirjoituksesta.

Asia on kaikkea muuta kuin loppuunkäsitelty. Nimittäin Väyrynen on huono häviämään, eikä hän tälläkään kertaa mihinkään häviä.

Keskustajohdolla edessä unettomia öitä

Vielä on keskustajohdolla monta unetonta yötä edessä Väyrysen kanssa. Tilanteen raskauden voi suoraan lukea puoluesihteeri Jouni Ovaskan tummista silmäpusseista. Raskasta on.

Ps. Väyrynen antoi iltapäivällä Facebookissa ensikommenttinsa, jotka olivat vielä ympäripyöreitä. Rivien välistä saattoi lukea, että perästä kuuluu. "Asiantuntijoiden lausunto osoittaa sääntöjen olevan tulkinnanvaraiset. Tästä syystä he ehdottavatkin sääntöjen muuttamista. Lausunnon mukaan vaalikelpoisuuden ratkaisee puoluekokous", Väyrynen kirjoitti.

Ps2. Sotkamon puoluekokouksesta ensi kesäkuussa on tulossa mielenkiintoinen.

3:11

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja