Kommentti: Kitinä lippuhinnoista on turhaa – MM-Leijonat ei ole kansalaisoikeus

Maksavatko Leijonien MM-otteluiden liput liikaa? MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Jääkiekkoliitto saa pyytää lipuista juuri niin paljon kuin haluaa. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Kuinka usein olet kuullut, että joku valittaa laatudesignia myyvän huonekaluliikkeen hinnoista suhteessa ruotsalaiseen massaketjuun?

Tai päivittelevän sitä, että Ed Sheeranin keikkaliput ovat kalliimpia kuin kaakkoissuomalaisen grungebändin?

Laatu ja status maksavat.

Sen sijaan jääkiekon MM-kisaotteluiden hinnoista kitiseminen on valloillaan aina niinä vuosina, kun IIHF myöntää kisat Suomeen. 

Aivan turhaa valitusta. 

Jääkiekkoliitolla ei ole minkäänlaista velvollisuutta myydä lippuja alle markkinahintaan, eikä MM-jääkiekon katsominen paikan päällä ole marjastamisen kaltainen kansalaisoikeus. Jääkiekkoliitolla on täysi oikeus pyytää lipuista juuri sen verran kuin se tarpeelliseksi katsoo ja uskoo ihmisten maksavan. 

Vaatimus alehintaisista lipuista yhtä huvittava kuin se, että NHL-pelaajien olisi maksettava kunniavelkaa ja tultava pelaamaan rähjäisenä ja puoliloukkaantuneena MM-kisoihin raskaan kauden jälkeen. 

Ainakin vielä ihmisiä on riittänyt Leijonien peleihin. Uutuuttaan kiiltävä Nokia Areena on päässyt isännöimään maksimaalisen määrän ihmisiä. 

Liput ovat liian kalliita tasan sillä hetkellä, kun katsomoihin ei riitä enää väkeä. 

Tapahtuman järjestäjä ottaa itse vastuun. Jos arvokkaat liput eivät enää mene kaupaksi, he kärsivät nahoissaan. 

Pikemminkin suomalaisen urheilun ongelma on ollut oman tuotteen aliarviointi. Puoli-ilmaiset ja ilmaiset liput antavat tunteen siitä, ettei tapahtuma ole kiinnostava. 

On ilmaistu harmitusta siitä, että pikkujunnut eivät pääse katsomaan suosikkejaan. Tuskin liveotteluiden jääminen väliin romuttaa heidän suhdettaan jääkiekkoon ja Leijoniin. 

MTV näyttää pelit ilmaiseksi, ja huippuluokan asiantuntijoilla kermavaahdotettu C More täydentää tarjonnan pilkkahintaan.

Suomen Jääkiekkoliitto kuittasi vuoden 2013 MM-kisoista 8,2 miljoonan voiton, ja tänäkin vuonna kassa lihavoituu tuntuvalla summalla. 

Ne ilman ottelukokemusta jäävät junnut hyötyvät rahavirrasta laadukkaamman valmennustoiminnan ja kehittyneiden halliolojen kautta. Kalervo Kummola on ollut vahvasti ajamassa taitovalmentajien palkkaamista seuroihin kisojen voittorahoilla. 

Lippurahoja valuu toki myös Jääkiekkoliiton raskaanoloiseen hallintohimmeliin, mutta valtaosa menee jääkiekon myönteisen draivin ylläpitämiseksi seuratasolla. 

Tunnelmaakin on haukuttu, koska VIP-tason yritysvieraat kuulemma vain syövät, juovat ja notkuvat käytävillä. 

Onko jääkiekko-ottelun tunnelmaan joku standarditaso? Oli toki hauska seurata vierestä sveitsiläisfanien ilonpitoa ja mökästystä Kanadaa vastaan, mutta jääkiekko-ottelusta saa viihtyisän tapahtuman vähän virkamiesmäisemmälläkin kannustuksella. 

Hyvä tunnelma on hyvin henkilökohtainen kokemus. Toisille riittää hiljaa taustalla soiva paikallisradio, toiset haluavat seistä Metallican kitaravahvistimen vieressä. 

Ja voi kuvitella, että desibelitasot nousevat, kun MM-kisat huipentuvat ensi viikolla. 


Lue myös:

    Uusimmat