Kommentti: Kärppien koronatapaus on varoittava esimerkki Veikkausliigalle – radikaali päätös voi olla urheilullisesti paras ratkaisu

3:29
Uutisaamun Tulosruutu raportoi Veikkausliigan jännittävästä kärkitaistelusta.

Olisiko syytä vielä miettiä jalkapallokauden päättämistä runkosarjaan, kirjoittaa MTV Urheilun Ville-Veikko Valta.

Nyt se sitten tapahtui. Kaikkien odottama ja monien pelkäämä tilanne koitti jääkiekon SM-liigassa, kun sarjan kärkipäässä porskuttavan Kärppien pelaajalla varmistui koronavirustartunta.

Kärpät sai tiedon varmistuneesta tartunnasta pahimmalla mahdollisella hetkellä, kesken perjantaina pelattua liigaottelua Kuopiossa.

Heti ottelun jälkeen Kärppien koko joukkue asetettiin karanteeniin, joka kattaa seuraavat seitsemän päivää ja peruu oululaisten kolme seuraavaa ottelua. Riski perjantain vastustajan KalPan altistumisesta arvioitiin kuitenkin niin matalaksi, ettei sen otteluita ole peruttu, eikä joukkue joudu karanteeniin.

SM-liigan pudotuspelejä edeltävä pitkä runkosarja kestää jonkin verran tämänkaltaisia kolhuja, mutta pidemmän päälle sarjan ottelukalenteri murenee, jos tartuntatapauksien määrä kasvaa kiihtyvästi.

Sitä sopii pelätä, sillä tällä hetkellä virustilanne on kiihtymisvaiheessa Ahvenanmaa mukaan laskien kuudessa sairaanhoitopiirissä. Vaasassa tilanne on jo pidemmällä eli leviämisvaiheessa.

Arkijärjellä ajateltuna tilanteen pahentuessa on vain kaksi vaihtoehtoa pitää sarjan pyörät pyörimässä. Joukkueilta vaaditaan jatkossa entistä tiukempaa eristäytymistä muusta yhteiskunnasta tai koronavirustapauksista aiheutuvia karanteenisääntöjä on höllennettävä.

Kyseenalaista toki on, onko kumpikaan näistä toimenpiteistä täysin realistinen.

***

Veikkausliigalle Kärppien tapaus on varoittava esimerkki siitä, miten yhden pelaajan tartunta voi sekoittaa koko sarjan otteluohjelmaa.

Samalla kun jo Etelä-Suomessa nautitaan kirpeistä kuura-aamuista ja syyslehdet putoavat puista, sarjaa on pelaamatta vielä yhteensä kahdeksan kierrosta.

Nyt kolme kierrosta vajaan runkosarjan on tarkoitus päättyä torstaina 29. lokakuuta, jonka jälkeen pelataan vielä ylempi ja alempi loppusarja, kuusi joukkuetta ja viisi kierrosta kummassakin.

Jo nyt entisestään venynyt veikkausliigakausi on tarkoitus lyödä pakettiin loppusarjojen päätöskierroksella 22. marraskuuta.

Nykyisessä koronatilanteessa Veikkausliigan suunnitelma vaikuttaa kunnianhimoiselta, sillä yksikin tapaus joukkueen sisällä voisi venyttää sarjakauden kestoa joulukuulle. Olosuhteet jalkapallon pelaamiseen ulkona vaikeutuvat viikko viikolta.

Talven lisäksi uhkana olisivat ottelut, joissa joukkueet pelaisivat karanteenien vuoksi rajusti varamiehisillä kokoonpanoilla.

Lisäksi on muistettava, että yleisötapahtumat oletusarvoisesti kielletään alueilla, joissa viruksen katsotaan olevan leviämisvaiheessa. Tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa olevalla Uudellamaalla kriteerit täyttyvät kolmessa kohdassa viidestä.

***

Yksi taloudellisesti epämiellyttävä mutta urheilullisesti kaikille tasapuolinen ratkaisu olisi lyödä kaudelle päätös runkosarjan viimeisen kierroksen yhteydessä. Perinteisen kaavan mukaisesti jokainen liigajoukkue olisi silloin kohdannut kunkin kahdesti, kotonaan ja vieraissa.

Jos tällainen päätös tehtäisiin pikimmiten, joukkueet ja kannattajat osaisivat valmistautua siihen, että seuraavissa otteluissa ratkaistaan mestaruuden, europaikkojen ja karsijan paikan kohtalot.

Ikävintä olisi, että niin tapahtuisi joka tapauksessa, mutta kaikille asianomaisille se selviäisi vasta jälkikäteen, kun koronatapaus (tai useampi) tekisi loppusarjojen pelaamisesta mahdottoman yhtälön.

Se jättäisi kaikista vastoinkäymisistä huolimatta komeasti kasaan puristetusta kaudesta äärimmäisen kitkerän maun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja