Mainos

Kommentti: Jennifer Aniston sen sanoi – lapsettomuus ei ole utelun aihe

Jennifer Anistonin tiukat kommentit raskaushuhuihin ja lapsettomuuteen liittyen nostivat tärkeän aiheen jälleen esiin. Ovatko lastenhankinta tai lapsettomuus avoimia keskustelunaiheita?

Jatkuvien raskaushuhujen keskellä yli 20 vuotta elänyt Frendit-tähti Jennifer Aniston, 47, kertoo olevansa lopen kyllästynyt jatkuvaan tarkkailuun ja arvuutteluun. 

Naisen tekemisiä alettiin seurata vielä ahkerammin hänen avioiduttua Hollywoodin kiiltokuvapoika Brad Pittin kanssa vuonna 2000. Pari erosi vuonna 2005, jonka jälkeen Brad löysi rinnalleen näyttelijätär Angelina Jolien, jonka kanssa hän perusti perheen.

Tämän jälkeen Anistonin elämää seurattiin yhä tarkemmin ja vahdattiin, kenen käsivarteen hän päätyy ja saako Jennifer parka koskaan toivomiaan lapsia.

– Tiedoksi kaikille, en ole raskaana. Sen sijaan olen kurkkuani myöten täynnä jatkuvaa valvontaa ja ulkonäkökeskeisyyttä, mitä harjoitetaan journalismin varjolla, Aniston kirjoitti Huffington Post -lehdessä. 

Anistonin mukaan naisten oletetaan olevan yhä jollain tapaa puutteellisia ja epäonnistuneita, jos heillä ei ole lapsia tai he eivät ole naimisissa.

Kommenteillaan Aniston nostaa kissan pöydälle vanhasta aiheesta – kuuluuko lapsettomuus kenellekään? Onko kyse omasta päätöksestä vai kenties kivuliaasta ja tuskaisesta haavasta, jota ei tosiaan halua avata uteliaalle sukulaiselle mummon syntymäpäivillä?

Myönnä pois, kyllä sinäkin olet varmasti joskus katsonut työkaverin pyöreähköä mahaa miettien, onkohan hän raskaana.

Moni voi ajatella olevansa vain utelias toisen elämän käänteistä, mutta todellisuudessa kysyessä ja kytätessä toisen ihmisen lisääntymistä tai lisääntymättömyyttä, olet huonokäytöksinen.  

Oletko koskaan miettinyt, että se ystäväpariskunta, jolla ei ole lapsia ei kenties niitä edes halua? Oletko miettinyt, että kysyessäsi ystävättäreltäsi, onko hän raskaana, saatat samalla muistuttaa häntä sairaudesta, jonka vuoksi hän ei voi saada lapsia?

Urheilutoimittaja Heidi Suomi puhui lapsettomuudestaan avoimesti viime keväänä Marja Hintikka Livessä Ylessä. Tuolloin Suomi kertoi olleensa kahdessa pitkässä suhteessa ja saaneensa myös keskenmenon yrittäessään lasta.

– Vaikeimmat hetket olivat keskenmeno ja ero. Olin eron aikana jo melkein 40-vuotias ja silloin ajattelin, että mahdollisuus perheeseen on mennyt.

Suomi kertoi tuolloin tehneensä paljon töitä sopeutuakseen ajatukseen elää ilman lapsia. 

– Olen muuttanut ajatteluani niin, että lapsi ei ole ainoa asia, joka tekee autuaaksi. Siinä on joutunut tekemään tosi paljon töitä pääkopan kanssa, ei se ajatus ole itsestään tullut.

Kaikkinensa vanhemmuus on luonnollinen ja erittäin kaunis asia, mutta se ei välttämättä ole jokaisen valinta tai edes itse päätettävissä. Toisille riittää, että vierellä on kumppani, jonka kanssa jakaa arkea. Siihen ei välttämättä kaipaa lasta. Toiselle voi sopia paremmin yksinelo, koska parisuhde ei ole häntä varten. Toinen voi kaivata seitsenhenkistä suurperhettä. Yksi asia on kuitenkin selvää, nämä kaikki ovat yksityisasioita.

En ole itse kokenut tarvetta tuputtaa parisuhdetta sinkkukavereilleni tai hehkuttaa, kuinka hienoa on elää toisen ihmisen kanssa. En myöskään pidä siitä, jos ystäväni, joilla on lapsia, kyselevät tai vihjailevat siitä, että minun tulisi saada lapsi tai lapsia. Oikeastaan asia voi saada minut raivostumaan, koska oman elämäntyylinsä tuputtaminen muille on mielestäni moukkamaista ja vanhanaikaista.

Kiitos siis Jennifer Anistonille ja Heidi Suomelle asian esille nostamisesta. Jos haluat puhua toisten lisääntymisestä, niin puhu mieluummin siitä, että jokaisella on oikeus päättää ja pitää asiat omana tietonaan halutessaan.

Muista myös olla onnellinen on se sitten yksin, toisen kanssa tai lapsi sylissäsi. Muista myös, että naisen vartalo on hänen omansa. Mikäli maha vähän pömpöttää tai allit lepattaa, se on niitä kantavan naisen asia, ei sinun.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja