Kommentti: Huuhkajat kaipaa raikasta pelillistä muutosta – näissä nuorukaisissa lepää Huuhkajien tulevaisuus!

3:19
Huuhkajat päätti Kansojen Liigan 2-0-voittoon Montenegrosta, debytantti Oliver Antmanilta huippuonnistuminen

Päättynyt Kansojen liiga antoi Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle Markku Kanervalle lopulta sittenkin kaivattuja vastauksia ensi vuoden EM-karsintoja silmällä pitäen, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen. 

Olin pettynyt huomatessani Oliver Antmanin puuttuvan Huuhkajien nimilistasta Kansojen liigan kahdesta viimeisestä ottelusta. Lopulta Robin Lodin loukkaannuttua Antman nousi varamiehen paikalta ryhmään mukaan. Ja eilinen voitokas Montenegro-ottelu näytti (debytantin saldo 1+1), että ennakkoluuloton ja röyhkeä laituri nousi Huuhkajiin jäädäkseen.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Pikkuhuuhkajissa 21-vuotiaan Antmanin tavoin taannoin EM-karsinnoissa väkevästi esiintynyt dynaaminen keskikenttäpelaaja Anssi Suhonen saa seuraavaksi mahdollisuutensa marraskuun maaotteluissa Huuhkajissa - ja olenkin varma, että myös 21-vuotias Suhonen tulee jäädäkseen. Kanerva on ollut pääosin melko konservatiivinen pelaajavalinnoissaan, mutta Antmanin rohkaiseva esimerkki oli toivottavasti hänellekin osoitus, että juuri näissä pelirohkeissa nuorukaisissa lepää Huuhkajien tulevaisuus. 

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Ranskan kentiltä lainasopimuksella hiljattain Norjaan siirtynyt Naatan Skyttä on kolmas kiintoisa nimi Huuhkajiin, mutta voi olla, että hänen aikansa on vasta ensi vuonna, mikäli hän onnistuu tasaisen hyvin uudessa seurassaan. Toisaalta ei olisi yllätys, mikäli Kanerva antaa Ilves-kasvatille jo marraskuussa näyttöpaikan jatkoa ajatellen. Se voisi olla fiksu ratkaisu.

Hatunnoston Kanerva ansaitsee siitä, että hän uskalsi istuttaa 23-vuotiaan Kaan Kairisen eilen tärkeälle ankkuripaikalle Montenegroa vastaan. Kairinen esiintyi pätevästi pitäen muodon tasapainon kauttaaltaan kuosissa roolissaan. 

Hallittu nuorennusleikkaus on tehtävä asteittain. Kansojen liigan taistot antoivat Kanervalle toisaalta rutkasti mietittävää kollektiivitasolla. Pelisysteemikin kaipaa raikkautta, päivittämistä.

Yksittäisistä otteluista ei pidä vetää liian suuria johtopäätöksiä, mutta Kanervan täytyy tosissaan miettiä, tulisiko ryhmitystä muovata jatkossa uuteen (hyökätessä 4-3-3 ja puolustettaessa 4-5-1) muotoon. Pelaajatyypit tuntuvat istuvan siihen selvästi optimaalisemmin: puolustussuuntaan etäisyydet pitävät paremmin ja pelaajien roolit ja vastuualueet ovat huomattavasti selkeämmät. 

Edelleen kun kylmä tosiasia on se, ettei ryhmästä löydy kansainvälisen tason laadukkaita laitapelaajia. Sen sijaan muutamia kelpo laitapuolustajia ja eritoten muutamia juonikkaita laiturityyppejä löytyy - kirkkaimpina yksilöinä heistä kokenut Lod ja tulokas Antman.

Kanervan pitkään ajama passiivinen 5-3-2 ei ole soveltunut pelaajistolle missään vaiheessa. Päättynyt Kansojen liiga oli Huuhkajille vähintään kelpo torjuntavoitto, vaikka plakkariin kertyi kaikkiaan vain kaksi voittoa ailahtelevasta Montenegrosta. Kaikkien vaikeuksien jälkeen lohkon kakkossija on eittämättä kelpo suoritus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja