Kommentti: 42 vuotta sitten alkaneen Skywalker-saagan viihdyttävä päätösosa on liikaa kaikkea – ja paikoin naurettavaa avaruussaippuaoopperaa

Tältä näyttää uusi Star Wars -elokuva 2:23
Skywalker-saagan huipentava Star Wars: The Rise of Skywalker on elokuva, joka on muun muassa satua, saippuaoopperaa, jännitystä, toimintaa, draamaa sekä komediaa – liikaakin.

Star Wars: The Rise of Skywalker. Ensi-ilta: 18.12.2019. Ikäraja: 12. Pituus: 142 min. Ohjaus: J.J. Abrams. Käsikirjoitus: J.J. Abrams & Chris Terrio. Näyttelijät: Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Lupita Nyong'o, Keri Russell, Joonas Suotamo, Kelly Marie Tran, Billy Dee Williams.

Joulukuun 27. päivänä on kulunut tasan kolme vuotta Carrie Fisherin kuolemasta. Sydänkohtaukseen menehtynyt Fisher nähtiin vuosi kuolemansa jälkeen Star Wars -elokuvasarjan Skywalker-saagan kahdeksannessa osassa The Last Jedi (2017).

Hän oli ehtinyt näytellä omat osuutensa kenraali Leia Organan roolissa.

Vajaat kolme vuotta kuolemansa jälkeen Fisher nähdään valkokankailla The Rise of Skywalker -uutuuselokuvassa. Skywalker-saagan päätösosassa Fisher, jonka kohtaukset on leikattu edellisistä osista yli jääneestä materiaalista, on jopa häiritsevän isossa roolissa.

Saagan yhdeksäs ja viimeinen osa on ahdettu täyteen kaikkea mahdollista.

On näyttävää avaruusseikkailua. On toimintaa. On trilleriä ja on satua. On sekä tahatonta että tahallista komiikkaa. On juonenkäänteitä, jotka ovat silkkaa saippuaoopperaa, johon jo mainittu komiikka-sana sitoutuu vahvasti.

Driverin show

Elokuvan keskiössä on viimeinen taistelu vapaudesta. Uuden trilogian päähenkilöiden, hyvän Reyn (Daisy Ridley) ja pahan Kylo Renin (Adam Driver) menneisyydestä paljastuu uusia salaisuuksia.

Menneisyydestä löytyy salaisuuksien lisäksi myös useita aiemmista osista tuttuja hahmoja, jotka on haluttu juoksuttaa vielä kerran näytille saagan päätösosaan.

Nostalgiaakin tarvitaan, mutta näin isoa tarvetta siihen ei olisi ollut. Daisy Ridleyn Rey tuntui kasvavan edellisissä osissa koko ajan syvemmäksi hahmoksi, mutta The Rise of Skywalkerissa Ridley ei tahdo täyttää päähahmon saappaita.

Reyn ja Kylo Renin hahmoille olisi suonut enemmänkin tilaa. Adam Driver on passiivis-aggressiivisen vihaisessa roolissaan melkeinpä paras asia koko uudessa trilogiassa.

Skywalker-saagan päättävän elokuvan synnyttämisessä on ollut luonnollisesti valtavat paineet: elokuva lopettaa sekä oman trilogiansa että koko vuonna 1977 alkaneen elokuvasarjan, joka on yksi tunnetuimmista koko populaarikulttuurin historiassa.

Tekijät ovat vaihtuneet useampaan kertaan. The Last Jedin ohjaaja ja käsikirjoittaja Rian Johnsonin piti alun perin ohjata ja käsikirjoittaa The Rise of Skywalker.

Vuonna 2015 ilmoitettiin, että ohjaajaksi kiinnitetty Colin Trevorrow käsikirjoittaa elokuvan yhdessä Derek Connollyn kanssa. Vuoden 2017 loppupuolella Trevorrow jätti projektin ja ohjaajaksi kiinnitettiin uuden trilogian avausosan The Force Awakens (2015) ohjannut J.J. Abrams.

Oli paineita tai ei, The Rise of Skywalkerista jää ristiriitainen tunne. Saaga päättyy parhaimmillaan viihdyttävällä ryminällä, mutta vähempikin määrä kaikkea olisi riittänyt.

Tarina jatkuu

Jättimenestynyt Star Wars -tarina jatkuu luonnollisesti tulevaisuudessa eri muodoissa. Tulossa on uusi tv-sarja, jossa jo aiemmin Skywalker-saagassa nähty Ewan McGregor esittää Obi-Wan Kenobia.

Ensimmäisen ei-animoidun Star Wars -sarjan The Mandalorian ensimmäinen tuotantokausi on jo nähtävissä Disney+-suoratoistopalvelussa.

Uutta Star Wars -elokuvaa, joka mahdollisesti aloittaa uuden trilogian tai saagan, odotetaan vuonna 2022.

Vaikka The Rise of Skywalkerissa on liikaa kaikkea, se on silti Skywalker-saagan päätösosana paikoin liikuttava ja hetkittäin yllättävän synkkäkin. Lopussa legendaarisen John Williamsin musiikki soi kuitenkin duurissa.

Ja hymyilyttäähän se, kun saagan viimeisen osan lopputeksteissä komeilee karvaista Chewbaccaa esittävän Joonas Suotamon nimi.

Lue myös:

    Uusimmat