Kommentti: Hyvä, paha ja niiden eri muodot ovat The Last Jedin sielu – uusi Tähtien sota -elokuva on tunteiden kavalkadi

The Last Jedi on jatkoa vahvaksi nostalgiatripiksi osoittautuneelle The Force Awakensille (2015). Se on myös edeltäjäänsä parempi elokuva.

Muistatko vain 28-vuotiaana kuolleen Heath Ledgerin tarinan? Christopher Nolanin ohjaaman Batman-elokuvatrilogian toinen osa Yön ritari sai ensi-iltansa heinäkuussa 2008.

Suru-uutinen Batmanin arkkivihollista Jokeria ikimuistoisella tavalla näytelleen Ledgerin kuolemasta oli noussut otsikoihin puoli vuotta aiemmin ja se toi oman makunsa elokuvan katsomiseen.

Heath Ledgerin näkeminen valkokankaalla tuntui sekä surulliselta että haikealta: miten upean uran hän olisikaan tehnyt, jos reseptilääkkeiden yliannostus ei olisi koitunut miehen kohtaloksi.

Sama tunne toistui Rian Johnsonin ohjaamaa uutta Tähtien sota -elokuvaa The Last Jedi katsoessa.

Kenraali Leia Organana elokuvassa nähtävä Carrie Fisher kuoli sairaalassa Los Angelesissa 27. joulukuuta 2016. Sydänkohtauksen saanut Fisher oli kuollessaan 60-vuotias. Hän oli saanut omat osuutensa The Last Jedissä kuvattua.

Fisherin näkeminen valkokankaalla tuntui samalta kuin Ledgerin näkeminen Yön ritarissa yhdeksän vuotta aiemmin: surulliselta ja haikealta.

Elokuvan alkupuolella Fisherin kohtalo pyöri mielessä paljonkin, mutta tarinan edetessä kohti loppuaan, asia unohtui.

The Last Jedi on nimittäin erittäin hyvä elokuva. Se on viihdyttävä ja pitkä (kaksi ja puoli tuntia), mutta puolivälin lievän tyhjäkäynnin jälkeen se tarjoaa laajan tunneskaalan haikeasta surusta riemukkaaseen iloon.

Hyvä, paha, valo, pimeys ja niiden eri muodot sekä luonnollisesti kaiken ytimessä oleva myyttinen Voima ovat elokuvan tärkeimmät elementit. Roolihahmoista trilogian ydinkaksikoksi nousevat Adam Driverin tylysti esittämä Kylo Ren sekä tämän vastapari, Daisy Ridleyn näyttelemä Rey.

Näiden kahden välinen sähkö ja ristiriita on jo nyt Tähtien sota -maailman sielu. Sielu, jolle olisi voinut antaa The Last Jedissäkin enemmän tilaa, mutta joka tulee varmasti nousemaan tulevaisuudessa entistä isompaan osaan.

The Last Jedin kantavana teemana on hyvän ja pahan kamppailun lisäksi luonnollisesti viimeisen jedisoturin eli Mark Hamillin näyttelemän Luke Skywalkerin saaminen vielä kerran mukaan taisteluun hyvän puolesta.

Skywalkerin ja Leia Organan kieltämättä vaikuttava, karismaattinen ja jopa liikuttava mukanaolo on perusteltua ennen kaikkea siksi, että nyt ollaan siirtymässä ja ollaan suurelta osin jo siirrytty kohti uusia Tähtien sota -sankarisukupolvia.

Tuo siirtymä on ainakin The Last Jedin osalta viihdyttävä sekä tunteita ja ajatuksia herättävä. Positiivisimmalla mahdollisella tavalla.

Star Wars: The Last Jedi -traileri 2:29

Lue myös:

    Uusimmat