Kolmekymppinen Tania esiintyi rescue-koirien pelastajana, sitten karut epäilyt paljastuivat – etsintäkuulutettu koko Euroopassa

Europol etsii kolmekymppistä Tania Gomezia vakavista rikoksista epäiltynä. Hänet on etsintäkuulutettu koko Euroopan alueella. Aiemmin ruotsalaisnainen esiintyi julkisuudessa rescue-koirien auttajana. 

Kesäkuuhun 2020 mennessä Ruotsin poliisi oli tarkkaillut Tukholman Södermalmilla sijaitsevaa World Exchange -valuutanvaihtopistettä vuoden ajan.

Viranomaiset olivat panneet merkille, että vakioasiakkaisiin kuului pahamaineisten rikollisjengien jäseniä. 

Tapauksesta uutisoinut Aftonbladet kertoo, että liikkeessä vieraili säännöllisesti esimerkiksi Helvetin Enkelien ja Bandidos-jengin sekä muiden Ruotsissa vaikuttavien jengien jäseniä.

Poliisi uskoi, että valuutanvaihtopistettä käytettiin rikollisen rahan pesemiseen. Yksi vakiokävijöistä tosin poikkesi joukosta melkoisesti. 

Rescue-eläinten auttaja

30-vuotias tukholmalainen Tania Gomez pyöritti hädänalaisia eläimiä auttavaa järjestöä. 

Sosiaalisessa mediassa nainen julkaisi kuvia pelastetuista löytökoirista tuhansille seuraajilleen ja julisti oikeutta viattomille luontokappaleille. 

Naisella ei tiettävästi ollut aiempaa rikostaustaa, eikä hän muutenkaan profiililtaan vastannut paatunutta jengirikollista. 

Silti nainen vieraili vapaa-ajallaan alamaailman suosimassa valuutanvaihtoliikkeessä toistuvasti ja liikutteli jopa miljoonia kruunuja kerrallaan.

Epäilykset osoittautuivat oikeiksi

Kesäkuussa 2020 viranomaiset tekivät ratsian. Epäilykset osoittautuivat oikeaksi. 

Paljastui, että valuutanvaihtopisteessä oli pesty huumerikoksilla hankittuja varoja miljoonien arvosta. 

Liikkeestä löydettiin suuria määriä käteistä rahaa kätkettynä, ja yrityksen kirjanpidon perusteella poliisi yhdisteli rahavirtoja tapahtuneisiin rikoksiin.

Useita otettiin kiinni. Kolme heistä oli yrityksen työntekijöitä. 

Myöhemmin kaikkiaan 12 henkilöä tuomittiin käräjäoikeudessa rikoksista. Nimikkeiden joukossa oli vakavia rahanpesu- ja huumausainerikoksia.

Kymmenen valitti hovioikeuteen, joka ratkaisi asian viime marraskuussa.

Svean hovioikeus kumosi joitain syytteitä ja lievensi joidenkin tuomittujen rangaistuksia muutamalla kuukaudella. Ketään ei silti vapautettu syytteistä kokonaan.

Sen sijaan hovioikeus katsoi, että syyksi luetut rikokset olivat erityisen vakavia, koska ne oli tehty systemaattisesti ja osana järjestäytynyttä rikollisuutta. 

Vuosien 2019 ja 2020 aikana valuutanvaihtofirman kautta oli pesty jopa yli 200 miljoonaa kruunua, eli liki 20 miljoonaa euroa. Nykyään yritys on konkurssissa.

Pakoilee ulkomailla

30-vuotias Tania Gomez ei ole tuomittujen joukossa, eikä oikeus ottanut mitään kantaa hänen syyllisyyteensä. Naista ei koskaan saatu kiinni. 

Hänen epäillään paenneen ulkomaille.

Aftonbladetin haastattelema syyttäjä Arne Fors kertoo lehdelle, että Gomezin sekä 31-vuotiaan miehen epäillään pyörittäneen huumeliigaa, joka pesi valuutanvaihtopisteen kautta jopa 90 miljoonaa Ruotsin kruunua. 

Poliisin esitutkinnassa ja oikeuden tuomioissa ryhmää kutsutaan Nero-verkostoksi.

Forsin mukaan Gomez oli viranomaisten selvityksen perusteella korkealla järjestön hierarkiassa. 

Poliisin esitutkinnassa järjestön toimintaa saatiin avattua muun muassa rikollisten suosimasta Encrochat-viestipalvelusta takavarikoitujen viestien perusteella. Forsin mukaan Gomez oli keskustelujen perusteella "melkein samalla tasolla" ryhmän johtajan kanssa.

Gomezin tavoin ryhmän johtajaksi epäilty 31-vuotias mies on karkuteillä. Molemmat on vangittu Ruotsissa poissaolevana ja etsintäkuulutettu.

Yksi Euroopan etsityimmistä

Viime syksynä Ruotsin viranomaiset välittivät Tania Gomezin etsintäkuulutuksen Europolille, joka nosti naisen etsityimpien rikollisten listalleen.

Ilmoituksessa vuonna 1992 syntyneen naisen kerrotaan olevan etsintäkuulutettuna epäiltyjen vakavien huume- ja rahanpesurikosten johdosta. 

Etsintäkuulutuksen mukaan nainen liittyy Tukholman järjestäytyneen rikollisuuteen, ja hänen kerrotaan muun muassa toimittaneen ja kuljettaneen suuria määriä huumausaineita sekä rahaa.

Europolin ilmoituksessa naisen kerrotaan olleen mukana myös löytöeläinten ympärillä pyörivässä bisneksessä. 

Ilmoituksen mukaan asiaan liittyy "todennäköisesti" sääntöjen vastaista toimintaa ja eläinten kuljettamista ulkomaille.

Naisen tuntomerkeiksi kerrotaan 160 sentin pituus ja ruskeat silmät. Naisen kerrotaan puhuvan ruotsin lisäksi espanjaa. Europol on julkaissut kuvia naisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat