Kolme väkivallantekoa Helsingin ydinkeskustassa satojen nuorten kokoontumisissa – poliisi huolissaan nuorten suhtautumisesta

6:34
Katso video: Näin päättäjäisviikonloppua vietettiin Helsingissä.

Poliisi tutkii kolmea erillistä väkivaltatapausta, jotka tapahtuivat toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa Helsingin keskustassa Sinebrychoffin puistossa tai sen lähellä.

Helsingin poliisilla on esitutkinnassa kaksi tapon yritystä sekä yksi törkeä pahoinpitely, jotka ovat tapahtuneet Sinebrychoffin puistossa.

Kaksi tapauksista sattui sunnuntaina 30. toukokuuta ja yksi lauantaina 5. kesäkuuta.

– Kaikki kolme tapausta ovat erillisiä, ja niihin liittyy myös muita rikosnimikkeitä. Puistossa ja sen ympäristössä on ollut molempina päivinä runsaasti nuoria viettämässä aikaa, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Poliisi tiedottaa tapauksista tutkinnallisista syistä tässä vaiheessa. Tapausten esitutkinnat ovat kesken ja tapahtumien kulku on monelta osin edelleen tutkinnan alla, erityisesti kahdessa toukokuun lopun tapauksessa.

Tapon yritys puistossa

Toukokuun 30. päivänä Sinebrychoffin puistossa iltaa viettäneiden nuorten miesten välillä oli tullut riitaa hieman puolen yön jälkeen toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Ilmeisesti tämän riidan innoittamana paikalle oli tullut kaksi sekavasti käyttäytynyttä miestä, jotka olivat alkaneet haastaa seurueen kanssa riitaa.

– Tilanne oli edennyt siten, että paikalle tulleista miehistä toinen oli ottanut puukon esiin ja yrittänyt lyödä sillä maassa makaavaa miestä. Maassa makaavan kaveri oli yrittänyt estää puukotusta. Samalla toinen miehistä oli lyönyt ilmeisesti useamman kerran väliin tullutta miestä takaapäin ylävartalon alueelle, sanoo rikostarkastaja Jari Koski tiedotteessa.

Puukotusten jälkeen epäillyt olivat kävelleet pois paikalta. Miehet tunnistettiin ja tavoitettiin myöhemmin. Epäillyt vangittiin 3. ja 4. kesäkuuta.

Kumpaakin miehistä epäillään tapon yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.  Tapauksen epäillyt ja tapon yrityksen asianomistaja ovat noin 20-vuotiaita. Törkeän pahoinpitelyn yrityksen asianomistaja on alaikäinen.

Tapon yritys Albertinkadulla

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että varhain sunnuntaiaamuna 30. toukokuuta noin 20-vuotias mies A soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti, että häntä oli puukotettu Helsingissä. Esitutkinnassa on selvinnyt, että tiedotteessa mies A -nimellä kutsuttu henkilö oli ollut ystäviensä kanssa Sinebrychoffin puistossa, jossa tapahtui samana yönä ylempänä mainittu kuvailtu tapon yritys.

– Tämä noin 20-vuotias mies A oli törmännyt lähellä puistoa niin ikään noin 20-vuotiaaseen mieheen B, jota oli epäillyt edellä kuvaillun väkivaltarikoksen tekijäksi. Tästä oli syntynyt tappelu, jossa useampi nuori mies oli hakannut ja potkinut maassa makaavaa miestä B. Tilanne videoitiin, tiedotteessa sanotaan.

Jossain vaiheessa tappelua mies B oli ottanut esiin teräaseen, jolla hän oli lyönyt mies A:ta useamman kerran.

– Yksi lyönneistä oli osunut uhria, eli mies A:ta, rintakehään ja aiheuttanut hengenvaarallisen vamman. Toinen lyönti oli osunut uhria kaulan alueelle, kertoo rikostarkastaja Koski.

Kukaan ei ilmoittanut tapahtumista hätäkeskukseen tai viranomaisille, mitä poliisi pitää erittäin huolestuttavana.

Tapauksella oli useita silminnäkijöitä. Puukotettu itse otti yhteyttä hätäkeskukseen vasta, kun hänen vointinsa heikkeni puukotusvamman takia.

Törkeä pahoinpitely puistossa

Lauantaina 5. kesäkuuta 23-vuotias mies oli viettämässä iltaa Helsingin Punavuoressa sijaitsevan Mallaskadun eteläpuolella olevan mäen päällä. Paikalle oli saapunut sittemmin 21-vuotiaaksi tunnistettu mies, joka oli ilmeisesti lyönyt tai viiltänyt 23-vuotiasta uhria teräaseella olkapäähän miesten keskinäisen riidan päätteeksi.

Uhrille aiheutui lyönnistä sairaalahoitoa vaatinut syvä viiltohaava.

– Rikoksesta epäillyn henkilöllisyys on poliisin tiedossa, mutta häntä ei ole toistaiseksi tavoitettu. Motiivi on toistaiseksi selvityksen alla, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Kaikki kolme väkivaltarikoskokonaisuutta ovat tapahtuneet Sinebrychoffin puistossa tai sen liepeillä, jossa on ollut kokoontuneena noin 100–200 nuorta tai nuorta aikuista.

Poliisi on huolissaan

Poliisi painottaa tiedotteessa olevansa varsin huolestunut siitä, miten osa paikallaolijoista oli suhtautunut vakaviin, henkeä uhkaaviin väkivallantekoihin.

Yksi uhreista kertoi kuulustelussa, että hänen ympärilleen kerääntyi teon jälkeen paljon ihmisiä, jotka alkoivat kuvaamaan tilannetta.

– Vastaavissa tilanteissa oikea toimintatapa on ripeä soitto hätäkeskukseen, sanoo rikostarkastaja Koski.

Poliisi ei tiedota tapauksista tässä vaiheessa enempää.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja