Järjestyksenvalvoja ei päästänyt romaneita ravintolaan, tuomittiin sakkoihin – ravintoloitsijan syyte hylättiin

Romanit vaativat loppua syrjinnälle – romaninuorten neuvoston puheenjohtaja kertoo, miten syrjintään saataisiin muutos 3:53
Katso video: Romanit vaativat syrjinnän loppua Senaatintorilla kesäkuun alussa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi perjantaina turkulaisravintolassa työskennelleen järjestyksenvalvojan sakkoihin romanien syrjinnästä.

Ravintoloitsijan syrjintäsyyte sen sijaan hylättiin.

Kyse oli tapahtumista Turussa heinäkuussa 2018.

Syyttäjän mukaan ravintoloitsija oli antanut ohjeistuksen, ettei romaneita saa päästää ravintolaan, minkä vuoksi järjestyksenvalvoja esti sisäänpääsyn romanipariskunnalta.

Molemmat syytetyt kiistivät syytteen

Ravintoloitsija sanoi, että käytäntönä oli estää pääsy vain sellaisilta asiakkailta, jotka käyttäytyvät häiritsevästi.

Järjestyksenvalvoja kertoi, että romanipariskunnan tuntomerkit sopivat henkilöihin, jotka olivat kiertävän järjestyksenvalvojapartion mukaan edellisellä viikolla aiheuttaneet häiriötä ravintolan edustalla.

Häiriköiden tuntomerkkeinä vain "vanhempi romanipariskunta"

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota siihen, että häiriötä aiheuttaneiden henkilöiden tuntomerkeiksi oli ilmoitettu ainoastaan "vanhempi romanipariskunta".

Oikeuden mukaan kyseessä oli hyvin lavea kuvaus, jonka perusteella sisäänpääsyn epäämistä kaikilta tuntomerkit täyttäviltä asiakkailta oli pidettävä syrjivänä, koska se perustui pitkälti vain henkilön romanitaustaan.

Oikeus katsoi, että järjestyksenvalvoja oli tilanteessa asettanut pariskunnan ilman hyväksyttävää syytä ilmeisen eriarvoiseen ja muita olennaisesti huonompaan asemaan heidän romanitaustansa vuoksi.

Järjestyksenvalvoja tuomittiin syrjinnästä 25 päiväsakkoon, joista koituu hänen tuloillaan maksettavaa 500 euroa.

Ravintoloitsijan osalta oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että hän olisi antanut mitään yleistä ohjetta olla päästämättä romaneja ravintolaan.

Oikeudessa useat ravintolan työntekijät kertoivat, etteivät tienneet tällaisesta ohjeesta mitään.

Oikeus huomioi myös, että järjestyksenvalvoja ei ollut ravintolayrityksen, vaan vartiointiliikkeen työntekijä.

Lue myös:

    Uusimmat