Mainos

Kolme tärkeää kriteeriä: Millainen on hyvä vuokralainen?

Tiesitkö, millaisia ominaisuuksia vuokranantajat pitävät vuokralaisessa kaikkein suurimmassa arvossa?

Kiinteistöliitto Uusimaan lakimies Anne Vatanen kertoi MTV Lifestylelle, millainen vuokralainen on jokaisen suomalaisen vuokranantajan unelma. Selvisi, että etenkin kolmen tärkeän kriteerin tulee olla kohdallaan, jotta vuokranantaja voisi olla erityisen tyytyväinen omistamassaan asunnossa asuvaan vuokralaiseen.

1. Vuokra maksetaan aina ajallaan

Kaikkein tärkein seikka, johon vuokranantajan on syytä kiinnittää huomiota jo vuokralaista valitessaan, on tämän maksukyky. Jotta vuokrasuhde toimisi toivotulla tavalla, on vuokranantajille tärkeää, että vuokra maksetaan aina ajallaan.

– Vuokralaisen maksukyky on tärkein seikka, Vatanen kertoo.

– Maksuhäiriömerkintöjen vaikutus muun muassa vuokra-asunnon saamiseen on alettu vähitellen ymmärtää, hän jatkaa.

Jotta vuokralaisen maksukyvystä voitaisiin varmistua mahdollisimman hyvin jo etukäteen, tarkistaa moni vuokranantaja tulevan vuokralaisen luottotiedot ennen kuin vuokrasopimus allekirjoitetaan. Tällä tapaa vuokranantaja pyrkii minimoimaan vuokralaisen heikentyneen maksukyvyn tai huolimattomuuden aiheuttamat riskit.

– Vuokralaisen luottotiedot kannattaa aina tarkistaa. Luottotietojen tarkistamisen lisäksi vuokralaiselta kannattaa tiedustella tämän opiskelu- tai työtilannetta. Vuokranantaja voi myös pyytää nähtäväkseen esimerkiksi palkkakuitin, Vatanen toteaa.

2. Huoneistosta huolehditaan

Toiseksi tärkeimmäksi hyvän vuokralaisen kriteeriksi asiantuntija listaa vuokralaisen kyvyn ja halun huolehtia vuokratun asunnon kunnosta. Tähän kriteeriin sisältyy myös vaatimus siitä, ettei huoneistossa aiheuteta häiriötä talon mahdollisille muille asukkaille.

– Suurin osa ymmärtää sen, että etenkin yöaikaista metelöintiä on syytä välttää, Vatanen kertoo.

– Sen sijaan vuokralaiset eivät aina muista, ettei huoneisto ole heidän omansa. Vaikka vuokralaisilla on huoneiston hallinta ja kotirauha on toki heidän suojanaan, ei esimerkiksi remonttia saa huoneistossa tehdä ilman vuokranantajan lupaa.

3. Pitkä vuokrasuhde

Kolmas hyvän vuokralaisen tärkeimmistä kriteereistä liittyy vuokrasuhteen kestoon. Harva tulee ajatelleeksi, että mitä pidempään vuokrasuhde on kestänyt ongelmitta, sitä arvokkaampi se on monelle vuokranantajalle.

– Moni vuokranantaja arvostaa myös pitkäaikaista vuokralaista, sillä uuden vuokralaisen etsinnästä ja vuokralaisen vaihtamiseen liittyvistä toimenpiteistä aiheutuu aina omat kulunsa ja vaivansa, Vatanen huomauttaa.

VIDEO: SuomiAreenassa pohdittiin viime kesänä, kannattaako asua omassa asunnossa vai vuokralla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.