Kolme litraa vettä pitäisi riittää juomiseen, peseytymiseen ja ruuanlaittoon – vesipula pahenee Gazassa

Vesipula koettelee Gazaa – näin pienellä määrällä yhden ihmisen pitäisi pärjätä päivässä 2:27
Gazan vesi- ja sanitaatiojärjestelmät ovat romuttuneet Israelin iskuissa. Katso videolta, millainen vesipula Israelin vuosikymmeniä kontrolloimalla palestiinalaisalueella nyt on!

Kansainvälisten standardien mukaan ihminen tarvitsee päivässä ainakin 15 litraa vettä. Gazassa jäädään kolmeen litraan.

Rafahin rajan läpi on sunnuntaina kuljetettu 44 000 pulloa juomavettä Israelin pommittamalle palestiinalaisalueelle Gazaan, kertoo uutispalvelu Enex. Määrä riittää 22 000 ihmiselle ainoastaan yhdeksi päiväksi. 

– Meillä on Gazassa erittäin omistautunut tiimi, joka tekee työtä yötä päivää karmeissa olosuhteissa, kertoo lastenjärjestö Unicefin edustaja Egyptistä, Jeremy Hopkins

Juomavettä Gazaan ovat vieneet 20 rekan saattueessa Unicef ja sen yhteistyökumppanit Egyptin Punainen Puolikuu, Maailman terveysjärjestö WHO ja Maailman elintarvikeohjelma WFP. 

– Avustustyö on ollut käynnissä jo konfliktin alusta lähtien, joten tiedän, että työntekijämme ovat varustaneet terveysasemia tarvikkeilla ja pitäneet osan vesijärjestelmästä kunnossa.

Vesikapasiteetti romahtanut entisestä

Suurin osa Gazan infrastruktuurista mukaan lukien vesi- ja sanitaatiojärjestelmät on romutettu lähes kaksi viikkoa kestäneen konfliktin aikana. Vedentuotantokapasiteetti on vain viisi prosenttia normaalista. 

– Miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Heistä lapsia on vähintäänkin tuhat, kertoo Unicefin Jeremy Hopkins Enexille.

Lähes 2,3 miljoonaa Gazan asukasta joutuu tulemaan toimeen nyt kolmella litralla vettä henkilöä kohden päivässä. Tuolla määrällä tulisi juoda, peseytyä ja tehdä ruokaa.

– Kansainvälisten standardien mukaan jokainen ihminen tarvitsee päivässä juomiseen, peseytymiseen ja ruuanlaittoon 15 litraa vettä.

Olosuhteet ovat erityisen vaikeat pienille lapsille, koska hygieniataso on huono.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin pari viikkoa sitten.

Katso videolta artikkelin alusta, kuinka vesipula koettelee Gazaa.

Lue myös:

    Uusimmat