Järkyttäviä lukuja Gazasta: Yli 1,6 miljoonaa ihmistä kriittisen avun tarpeessa

Israel jatkoi ilmaiskuja - 17 avustusrekkaa pääsi Gazaan Egyptistä 1:56
Israel jatkoi ilmaiskuja - 17 avustusrekkaa pääsi Gazaan Egyptistä (Seitsemän uutiset 22.10.).

Gazaan on saatu toimitettua polttoainetta, josta on huutava pula alueella. Rafahin rajanylityspaikan yli pääsi kuusi rekkaa, joissa on polttoainetta kahden sairaalan generaattoreita varten, kertovat muun muassa YK-lähteet uutistoimisto AFP:lle.

Gazaan on päässyt tänään rajan yli Egyptistä myös lisää kipeästi kaivattuja avustusrekkoja. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan Gazaan saapui aiemmin tänään 17 avustusrekkaa Egyptistä.

Eilen Gazaan pääsi 20 avustusrekkaa. YK:n mukaan alueelle tarvittaisiin kuitenkin päivittäin jopa sata avustusrekkaa, jotta kaikki apua tarvitsevat saisivat sitä riittävästi.

Viisi YK:n alaista järjestöä on varoittanut, että humanitaarinen tilanne Gazan kaistalla on katastrofaalinen. Eilisessä lausunnossaan järjestöt peräänkuuluttavat lisää kansainvälistä apua tiheästi asutetulle alueelle.

Järjestöjen mukaan yli 1,6 miljoonaa ihmistä on kriittisen humanitaarisen avun tarpeessa yli kahden miljoonan asukkaan Gazassa. Lausunnon mukaan lapset, raskaana olevat naiset ja vanhukset ovat edelleen haavoittuvimpia, ja lähes puolet Gazan väestöstä on lapsia.

Lausunnossa alleviivataan humanitaarisen tilanteen Gazassa olleen epätoivoinen jo ennen viimeisintä konfliktia.

– Nyt se on katastrofaalinen. Maailman on tehtävä enemmän, järjestöt peräänkuuluttivat.

Lausunnon olivat allekirjoittaneet Maailman terveysjärjestö WHO, YK:n lastenjärjestö Unicef, Maailman ruokaohjelma (WFP), YK:n kehitysohjelma (UNDP) ja YK:n väestörahasto (UNFPA).

Israel kiihdyttää iskujaan Gazaan

Hamasin mukaan noin kaksi viikkoa sitten käynnistyneissä ilmaiskuissa on kuollut yhteensä yli 4 600 ihmistä.

Israel alkoi pommittaa Gazaa vastaiskuna Hamasin kaksi viikkoa sitten Israeliin tekemään yllätyshyökkäykseen, jossa sai Israelin mukaan surmansa ainakin 1  400 ihmistä.

Israel sanoi eilen kiihdyttävänsä iskujaan Gazaan lisätäkseen painetta äärijärjestö Hamasia vastaan. Amiraali Daniel Hagari perusteli päätöstä sillä, että Israelin täytyy edetä sodan seuraavaan vaiheeseen parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Israelin odotetaan myös käynnistävän maahyökkäyksen saarrettuun Gazaan piakkoin.

–  Lisäämme hyökkäyksiä, ja siksi kehotin Gazan kaupungin asukkaita jatkamaan liikkumista etelään turvallisuutensa vuoksi, Hagari sanoi.

Israel on koonnut joukkojaan Gazan vastaiselle rajalle, ja asevoimien komentajat vierailivat rintamayksiköissä eilen.

–  Me menemme Gazaan, esikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Herzi Halevi kertoi eräälle jalkaväen prikaatille vierailun yhteydessä.

Pommitukset jatkuneet Gazan eteläosissakin

Israel on kehottanut yli miljoonaa alueen pohjoisosissa asuvaa gazalaista siirtymään etelään oman turvallisuutensa vuoksi. Paikallisten viranomaisten mukaan pommitukset ovat kuitenkin jatkuneet myös alueen eteläosissa.

Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin jo noin kahden viikon ajan. Lisäksi Israel on julistanut Gazaan täyden piirityksen ja katkaissut veden, sähkön, polttoaineen ja ruoan toimitukset alueelle.

YK:n mukaan yli puolet Gazan asukkaista on joutunut jättämään kotinsa. Tästä huolimatta satojentuhansien siviilien uskotaan olevan edelleen Gazan pohjoisosissa, koska he eivät ole halunneet lähteä tai kyenneet lähtemään.

Lisäksi yli 40 prosenttia kaikista Gazan asunnoista on joko vaurioitunut tai tuhoutunut, kertoo YK paikallisten viranomaisten tietoihin pohjaten.

Tuhannet ovat hakeutuneet suojaan leiriin, joka on perustettu Gazan eteläosassa sijaitsevaan Khan Yunisin kaupunkiin. Hamas-hallinnon viranomaisten mukaan Khan Yunisin alueella on kuollut tuoreeltaan yhdeksän ihmistä ilmaiskussa.

Fadwa al-Najjar kertoo uutistoimisto AFP:lle kävelleensä seitsemän lapsensa kanssa kymmenen tunnin ajan päästäkseen leirille. Matkansa aikana he joutuivat paikoin ryntäämään pakoon, kun ohjukset osuivat heidän ympärilleen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres peräänkuulutti eilen humanitaarista tulitaukoa Israelin ja Hamasin välisessä konfliktissa. Guterres kuvaili konfliktia kauheaksi painajaiseksi.

Guterres esitti vaateensa Egyptin Kairossa järjestetyssä huippukokouksessa, joka arabidiplomaattien mukaan osoittautui lopulta hedelmättömäksi.

"Sota paljastanut vian arvoissa"

AFP:lle nimettömänä huippukokouksen antia kommentoineiden arabidiplomaattien mukaan kokouksessa ei päästy sopimukseen. Heidän mukaansa länsimaiden edustajat olivat halunneet, että vastuu tilanteen kärjistymisestä asetettaisiin täysin Hamasille, mikä ei sopinut arabijohtajille.

Sen sijaan Egyptin presidentin kanslia julkaisi diplomaattien mukaan lausunnon, joka laadittiin arabiedustajien hyväksynnällä. Lausunnossa arvioitiin, että sota oli paljastanut vian kansainvälisen yhteisön arvoissa.

Lausunnon mukaan maailman johtajat ovat pitkään yrittäneet hallita konfliktia eivätkä lopettaa sitä pysyvästi. Johtajien kerrotaan ehdottaneen väliaikaisia ​​ratkaisuja ja lievittäviä toimenpiteitä, jotka "eivät täytä kärsivän kansan vähäisimpiäkään toiveita".

Vastauksessaan Israel valitti sitä, kuinka kokouksessa ei ollut selkeästi tuomittu "islamistista terroria", joka uhkaa Lähi-idän aluetta ja koko maailmaa.

Israelilaisjoukot ottivat yhteen Hizbollahin kanssa

Israelilaisjoukot ottivat eilen yhteen äärijärjestöjen taistelijoiden kanssa myös Libanonin vastaisella rajalla. Libanonissa toimiva Hizbollah sanoi neljän taistelijansa saaneen surmansa, ja Islamilainen jihad ilmoitti yhden taistelijan kuolleen.

Konfliktin Israelin asevoimien ja Iranin tukeman radikaali-islamistisen Hizbollahin välillä on pelätty yltyvän entisestään.

Väkivaltaisuuksia on nähty myös Israelin miehittämällä Länsirannalla. Paikallisen terveysministeriön mukaan alueella on surmattu 84 palestiinalaista Hamasin 7. lokakuuta tekemän yllätyshyökkäyksen jälkeen.

Eilen tuhannet marssivat muun muassa Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Britanniassa osoittaakseen tukeaan palestiinalaisille. Lontoossa palestiinalaisia tukevaan ja Gazan pommituksia vastustavaan mielenosoitukseen osallistui lauantaina noin satatuhatta ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat