Kolme lasta kuollut kaatuneen Ikean lipaston alle – "yrityksen on tehtävä kaikki mahdollinen"

Huonekalujätti Ikea on muuttanut turvallisuusohjeita sen jälkeen, kun epävakaa lipasto vei vuoden alussa kaksivuotiaan lapsen hengen Yhdysvalloissa. Traaginen tapaus oli muutaman vuoden sisään kolmas, jossa lapsi menehtyy kaatuneen lipaston alle. 

Yhdysvaltojen liittovaltion turvallisuusviranomaiset tutkivat tapausta, jossa minnesotalainen lapsi menehtyi helmikuussa jäätyään puristuksiin Ikean lipaston alle. Vanhemmat eivät olleet kuulleet lipaston kaatumista, eivätkä näin ollen ehtineet ajoissa hätiin pelastamaan päiväunilla ollutta lasta.

Kahden vuoden sisään myös kaksi muuta lasta on menehtynyt jäätyään kaatuneen Malm-merkkisen vaatelipaston alle. Viime heinäkuussa Ikea myönsi julkisesti lipastojen olevan vaarallisen epävakaita, ellei lipastoa kiinnitetä seinään. 

Yhtiöltä odotetaan toimia myös tulevaisuudessa

Ikea ilmoitti viime vuonna suunnitelmistaan lähettää –  kaikille sitä pyytäville – lipaston ostaneille asiakkaille kiinnityssarja, jolla lipasto voidaan kiinnittää turvallisesti seinään. Niin kutsuttu korjausohjelma koski maailmanlaajuisesti noin 27 miljoonaa vaatelipastoa. 300 000 asiakkaalle lähetetettiin kyseinen kiinnityssarja, kertoo Philly.com.

Lisäksi yhtiö on käynnistänyt kampanjan, jossa se varoittaa asiakkaita vaarasta ja muistuttaa kuluttajia kiinnittämään huonekalun seinään.

Suomen Ikean sivuilla kerrotaan, että Malm-lipasto on kiinnitettävä seinään pakkauksessa olevalla kaatumisesteellä, jotta se ei pääse kaatumaan, jos lapsi roikkuu tai kiipeää siinä. Seinäkiinnitystarvikkeet (esimerkiksi ruuvit) myydään kuitenkin erikseen, ja ne tulee valita kotisi seinämateriaalin mukaan.

Sivuilla kerrotaan, että huonekalun kaatuminen voi aiheuttaa vakavia tai kuolemaan johtavia vammoja. Kaatumisen estämiseksi huonekalu tulee kiinnittää pysyvästi seinään.

Yhdysvaltain turvallisuuskomission puheenjohtaja Elliot Kayen odottaa yhtiön pysyvän valppaana myös tulevaisuudessa.

– Vaikka vaarallisen tuotteen korjaamiseksi on tehty julkinen ilmoitus, yrityksen on tehtävä kaikki mahdollinen estääkseen lisävahinkojen syntymisen. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun lapsi menehtyy, Kayen kertoo.

Alkuvuonna menehtyneen pojan vanhemmat kertovat, etteivät koskaan olleet kuulleet Ikean kampanjasta, eivätkä näin ollen osanneet varautua kaapin kaatumiseen. 

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä IS.

Lähde: Philly

Lue myös:

    Uusimmat