Mainos

Kolme dokumenttielokuvaa: Olemmeko jo valmiit puhumaan koulusurmista?

Jokelan koulusurmista kertovan Pekka. Inside of the School Shooter -dokumentin tekijöillä oli yhä vaikeuksia saada ihmisiä puhumaan traagisista tapahtumista kameralle, vaikka aikaa on kulunut jo lähes kahdeksan vuotta.

– Dokumentin tekeminen ei olisi onnistunut, jos koulun entinen oppilas Alviina Alametsä ei olisi auttanut meitä haastateltavien hankkimisessa. Hän tunsi monet haastateltavista. Tapahtumat jättivät voimakkaan muistijäljen minuunkin, toteaa osatuottaja Janne Niskala Vaski Filmi Oy:stä.

Elokuvaan saatiin mukaan silminnäkijöistä vain kolme oppilasta ja kaksi opettajaa, jotka olivat Jokelan koulussa tapahtumahetkellä. Heidän lisäkseen dokumentissa kuullaan useita asiantuntijoita ja ala-asteen opettajaa. Mukaan on saatu myös läheinen nettiystävä.

– Pekka-Ericin vanhemmat eivät halunneet olla mukana dokumentissa. Saimme heiltä hyväksynnän aiheen käsittelyyn. Näytimme ennen ensi-iltaa dokumentin heille, eivätkä he vaatineet siihen muutoksia, kertoo Niskala.

Dokumentissa nähdään otteita ainoasta haastattelusta, jonka vanhemmat ovat antaneet. Haastattelu esitettiin vuonna 2008 MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa. 

Pekka. Inside the Mind of a School Shooter

7. marraskuuta 2007 Pekka-EricAuvinen astuu Jokelan koulukeskuksen ovista sisään, ja pian Suomen yli pyyhkäisee kansallinen trauma. Odottamattoman tapahtuessa niin lähipiiri kuin koko yhteiskunta joutuvat kohtaamaan teon seuraukset ja etsimään syitä tragedialle, joka ei ole mitenkään ymmärrettävissä.

Hollantilaisohjaaja Alexander Oeyn riisutun analyyttinen dokumentti pureutuu koulusurmaajan mieleen ja Jokelan tapahtumiin nostaen esiin Pekka-Eric Auvisen menneisyyden ja päivät ennen kuin suomalainen turvallisuudentunne järkkyi. Siitä selviäminen ei koskaan ole helppoa, ja erityisesti kouluyhteisö on väkivallan sattuessa ennennäkemättömän haasteen edessä.

Oey tarttuu ongelmaan omalla dokumentaarisella otteellaan: harvinainen kuvamateriaali ja haastattelut yrittävät kasata palapeliä, johon ei seitsemän vuoden jälkeenkään ole löytynyt täydellistä ratkaisua.

Lähde: Docpointin esittelyteksti

Kirjoittaja: Arttu Manninen

"Emme halua antaa valmiita vastauksia"

Lähes kahdeksan vuotta Jokelan koulusurmien jälkeen Pekka. Inside the Mind of a School Shooter - dokumentti ei halua tarjota valmiita vastauksia siihen, miksi kaikki tapahtui.

– Tuomme näkökulmia tapahtumiin haastateltavien kautta. Ennen kaikkea haluamme herättää keskustelua koulukiusaamisesta ja siitä, kuinka tärkeää nuorten mielenterveysasioiden hoitaminen on, Niskala toteaa.

– Tekijänäkin tapahtunut on yhä päässäni sekavana, eikä minulla ole vastauksia. Elokuvassa on vain peräkkäin toisiinsa liittyviä haastatteluja, ilman mitään kertojaa. 

Docpoint-festivaaleilla Suomen ensi-illassa nähdyssä dokumentissa kuullaan nimettömän oppilaan väite siitä, kuinka osa koulukiusaajista esiintyi myöhemmin mediassa Pekka-Ericin ystävinä.

Dokumentti on hollantilais-suomalaista yhteistyötä. Ohjaajana on ollut hollantilainen Alexander Oye.  Elokuvan suositeltu ikäraja on seitsemän vuotta.

Niskalan mukaan Yleisradio esittää dokumentin myöhemmin tänä vuonna. Dokumentin teatterilevityksestä neuvotellaan parhaillaan, sillä Docpointin esitykset ovat loppuunmyytyjä.

Suomessa on tekeillä kaksi muutakin dokumenttia koulusurmista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.