Kolikkoprinssi selvisi ehdollisella, isä vankilaan

Kolikkoprinssi Eetu Hyppönen syyllistyi rikoksiin pitkälti isänsä johdattelemana, katsoo Helsingin käräjäoikeus. Oikeuden mukaan alaikäisenä kolikkobisneksen aloittanut nuorukainen oli kokematon ja luotti liikemaailmaa tuntevaan isäänsä.

Lieventävät seikat alensivat 24-vuotiaan Hyppösen tuomiota. Oikeus tuomitsi hänet kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja neljän vuoden liiketoimintakieltoon neljästätoista vuosina 2004-2006 tehdystä talousrikoksesta.

Isä Pauli Hyppönen sai neljä vuotta ja viisi kuukautta vankeutta sekä kuuden vuoden liiketoimintakiellon lähes paristakymmenestä rikoksesta. Hänet on tuomittu talousrikoksista aiemminkin.

Oikeuden mukaan isä ja poika tekivät rikokset kuitenkin yhdessä, joten miljoonakorvaukset sijoittajille ja kolikkoyhtiön konkurssipesälle tulevat molempien maksettaviksi.

Eetu Hyppösen asianajaja ilmoitti heti tuomion antamisen jälkeen, että siitä valitetaan hovioikeuteen. Poika-Hyppönen kiistää, että hän olisi toiminut yksissä tuumin isänsä kanssa.

Velkojien rahat omaan pussiin

Eetu Hyppönen aloitti kolikkobisneksen 16-vuotiaana, kun hän keksi myydä suomalaisia yhden ja kahden sentin kolikkoja ulkomaisille keräilijöille muhkealla katteella. Yritys United Coin Collectors of Europe (Ucce) sai paljon julkisuutta, mutta meni konkurssiin jo muutaman vuoden päästä.

Oikeuden mukaan liikeidea oli hyvä, mutta yhtiön kirjanpito ja varainhoito ontuivat. Sijoittajille luvattiin muhkeita tuottoja, vaikkei lainattuja rahoja ollut tarkoituskaan maksaa takaisin.

Isä ja poika siirsivät yli puoli miljoonaa euroa kolikkoyhtiön varoja piiloon velkojilta muun muassa itselleen ja lähipiirilleen. Konkurssissa firman varoja salattiin 1,4 miljoonan euron arvosta.

Oikeus katsoi Pauli ja Eetu Hyppösen syyllistyneen muun muassa törkeään velallisen epärehellisyyteen, törkeään velallisen petokseen ja törkeään kirjanpitorikokseen.

Vyyhdessä oli myös neljä muuta syytettyä, mutta käräjäoikeus kumosi lähes kaikki heitä koskeneet syytteet.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat