Kokkisodan kuudes jakso tarjoilee karjalanpaistia uudessa muodossa ja säväyttää samppanjalla
Jorma Uotinen ja Sami Sykkö ottavat Kokkisodan keittiöt haltuun tyylillä. Saku Tiainen
Julkaistu 03.01.2019 06:00
MTV VIIHDE
Kokkisota esittelee kuudennessa jaksossa Karjalan tartar-pihvin sekä monipuolisia käyttötarkoituksia maksalle.
Kokkisodan kuudennessa jaksossa perinteinen karjalanpaisti saa uutta potkua ja sampanjasta kehitellään uusia herkkuja. Keittiöissä vierailevat taiteilijaprofessori Jorma Uotinen sekä muotiasiantuntija Sami Sykkö.
Katso herkkureseptit tästä!
PIKATEHTÄVÄ
Aprikoosimarmeladia Cocktailkurkkua Tuorekurkkua ½ patonki Broilerin maksa
Pintxos paistetulla broilerin maksalla, kurkku-juliennella ja uunimunakkaalla
Maksa
100 g Broilerin maksaa 1 sipuli Punaviinietikkaa 1tl suolaa 1tl mustapippuria Voita ja öljyä paistamiseen
Tee ensin munakas. Hienonna cocktailkurkut. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Voitele pieni, noin 10x20cm uunivuoka voilla ja leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala vuoraamaan vuoan pohjaa ja estämään ohutta munakasta tarttumasta kiinni. Kaada munaseos vuokaan. Paista kanamunaa uunivuoassa 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Leikkaa munakas suikaleiksi ja kääri suikaleet rullalle, pistä cocktailtikkuun.
Leikkaa kurkku tikuiksi julienneterällä tai veitsellä. Sekoita yhteen oliiviöljy, väkiviinietikka, sokeri ja suola. Lisää kurkut.
Putsaa kananmaksat leikkaamalla pienellä veitsellä niitä yhdistävä valkoinen kalvo pois. Kuutioi sipuli hienosti ja laita kuumalle pannulle voihin paistumaan. Kuullota pehmeiksi, nosta lämpötila aivan kuumaksi, lisää sitten broilerin maksat, öljy, punaviinietikka, suola ja pippuri. Paista kunnes maksat ovat pinnasta ruskistuneita, mutta sisältä vielä roseita, noin 2 minuuttia. Leikkaa maksat ohuiksi siivuiksi.
100 g Broilerin maksaa 1 rkl aprikoosimarmeladia + 1 rkl viimeistelyyn 2 rkl Brandyä Ripaus suolaa 1/3 patonkia Öljyä ja voita paistamiseen ½ tuorekurkku 4 cocktailkurkkua
Hienonna patonki tehosekoittimessa pieniksi kuiviksi muruiksi. Sekoita marmeladi ja brandy yhteen. Poista broilerin maksoista niitä yhdistävä valkoinen kalvo ja puolita maksat. Sekoita marmeladiin. Mausta suolalla ja lisää patonkimurut. Laita pannulle öljyä ja voita ja kuumenna, kunnes voi kuohahtaa. Lisää kananmaksat ja paista rapeiksi, noin 2 minuuttia.
Leikkaa tuorekurkku pituussuunnassa ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä, viipaloi cocktailkurkut muutaman millimetrin siivuiksi.
Asettele kananmaksapala kurkkusiivulle, maksan päälle cocktailkurkkuviipaleita ja pikku nokare aprikoosimarmeladia. Kääri rullalle ja laita cocktailtikkuun. Koristele lehtipersiljalla.
½ yrttimarinadista (resepti alla) ½ pss pakasteherneitä 1tl suolaa myllystä ½ tl sokeria Loraus samppanjaa
Coleslaw
¼ kaalia ½ sipuli ½ dl lehtipersiljaa 2 rkl oliiviöljyä 2 rkl valkoviinietikkaa Suolaa myllystä ½ dl pakasteherneitä
Leikkaa kaali ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Hienonna lehtipersilja ja sekoita kaalin ja sipulin kanssa. Lisää oliiviöljyä, etikkaa ja suolaa, sekoita ronskisti, jotta kaali hieman muhentuu ja pehmenee. Kääntlee lopuksi joukkoon herneet.
Sekoita herneet yrttimarinadiin ja soseuta tehosekoittimessa. Laita voita kattilaan, lisää herneseos ja hauduta 8 minuuttia. Mausta suolalla, sokerilla ja samppanjalla.
Kokoa annos lusikoimalla herneet keoksi lautaselle ja laittamalla hernecoleslaw sen päälle.
Noin 2dl yrttejä (basilika, lehtipersilja, timjami, minttu) 1dl auringonkukkaöljyä
Makkara
2 siskonmakkaraa 1dl korppujauhoja
Tee yrttiöljy laittamalla aineksen tehosekoittimeen ja soseuttamalla.
Leikkaa kaalista 1 cm paksu viipale niin, että mukana on sen kantaa, jotta kaaliviipale pysyy koossa.
Laita kaali kuumalle pannulle öljyyn paistumaan. Lisää voi ja samppanja, mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta noin 10 minuuttia.
Laita korppujauhot kulhoon. Purista siskonmakkarista noin 2cm paloja suoraan korppujauhoon, pyörittele ja paista kuumalla pannulla yrttiöljyssä kunnes makkarat ovat kypsiä, noin 2 minuuttia.
Kokoa annos nostamalla paistettu kaali lautaselle ja valuta sen päälle pannun samppanja-voiliemi. Asettele siskonmakkarapullia kaalin päälle ja koristele tuoreilla yrteillä.
3 kananmunan keltuaista ½ dl sokeria ½ dl samppanjaa 1rkl kermaa
Tee ensin sabayon. Laita sokeri kasariin. Lisää muut aineet ja vispaa kuumalla liedellä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee, nosta heti pois liedeltä ja kaada kasarista pieneen kulhoon, jotta kastike ei kypsy yli.
Poista kirsikoista kivet ja puolita marjat. sekoita ¼ dl sokeria sekä brandy kirsikoihin ja anna marinoitua. Siivilöi liemi talteen ja käytä 2 rkl kisikkalientä maustamaan sabayonia. Lisää kirsikoihin samppanja ja loput sokerista, hauduta kasarissa sakeaksi. Kokoa annos laittamalla kirsikat jälkiruokakulhon pohjalle ja lusikoimalla samppanjasabayonia päälle.
Karjalan tartar Thai sliderit sipulisalaatilla French toast sokeripaahdetulla pekonilla & clotted cream
Karjalan tartar
100 g karjalanpaistilihoja 1rkl Dijon-sinappia Muutama oksa tuoretta timjamia ½ tl suolaa myllystä ½ tl mustapippuria myllystä 1 kananmunan keltuainen
Poista lihoista kalvot ja rasvat. Leikkaa lihat veitsellä pieneksi silpuksi. Nypi timjamin lehdet talteen ja hienonna. Sekoita Dijon-sinappi, hienonnettu timjami, suola ja mustapippuri lihoihin. Sekoita hyvin ja muotoile pihviksi. Vatkaa kananmunan keltuaisen rakenne rikki ja valuta norona kastikkeeksi pihville.
Thai sliderit sipulisalaatilla
Pihvi
400 g karjalanpaistilihoja 2rkl mustaa tahinia (mustaa seesamitahnaa) ½ sitruunan mehu 1tl chililastuja 1tl hienoa merisuolaa ¼ ruukkua tuoretta korianteria 2rkl soijakastiketta Auringonkukkaöljyä ja voita paistamiseen
Kauraleipää Auringonkukkaöljyä ja voita paistamiseen
Valmista ensin sipulisalaatti. Suikaloi sipuli ohuesti, hienonna yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Leikkaa lihat veitsellä pieneksi silpuksi. Hienonna korianteri varsineen. Lisää seesamitahna, sitruunanmehu, chililastut, suola, korianteri ja soijakastike. Sekoita hyvin keskenään ja muotoile öljytyin käsin käsin pieniä pihvejä. Paista kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa muutama minuutti molemmin puolin.
Leikkaa leipä sopiviksi paloiksi pihveille ja puolita palat. Paista leikkauspinta alaspäin öljy-voiseoksessa pannulla kunnes rapeita. Kokoa burgerit laittamalla pihvit ja sipulisalaattia sämpylöiden väliin.
French toast sokeripaahdetulla pekonilla & clotted cream
Pulla
½ Pullapitko 2 kananmunaa 2dl kermaa Voita paistamiseen
Leikkaa pullapitkosta paksuja viipaleita. Vatkaa munat ja kerma sekaisin. Kasta pullapalat seoksessa ja paista molemmin puolin kuumalla pannulla voissa rapeiksi.
lisäksi
Clotted creamia tai kovaksi vaahdoksi vatkattua smetanaa Timjamia
Sekoita hunaja ja sokeri. Levitä pekoniviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Valele hunajaa ja sokeria pekonien päälle ja paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pekoni on ripirapeaa.