Mainos

Kokenut valmentaja kertoo 3 tapaa pudottaa painoa kesällä – näin vältät yleisimmät virheet

Kesä on hyvää aikaa aloittaa elämäntapamuutos tai pudottaa muutama kilo.

Kesä on täällä ja moni haaveilee terveellisemmän elämän aloittamisesta. Jos tavoitteena on painonpudotus, on kuitenkin hyvä ottaa perusasiat haltuun.

Fitfarmin päävalmentaja Matias Koistinen kertoo kolme erilaista tapaa, joilla painoa voi pudottaa kesällä.

1. Ruokavalio

Lopulta painonpudotukseen on vain yksi keino – kalorivaje. Jos tavoitteena on ainoastaan painonpudotus, pääsee alkuun pelkästään ruokavaliomuutoksilla.

– Pelkästään ruokamäärää ja ruokavaliota muuttamalla voi laihtua, se on selvä. Kannattaa miettiä, että mikä on oma lähtökohta ja millainen tyyli siihen sopii, Koistinen painottaa.

Kesä muuttaa usein myös suomalaisten ruokailutottumuksia. Monella kesään kuuluvat myös olut ja makkara, eikä siinä ole mitään pahaa. Tärkeintä on, että kokonaisuus on kunnossa.

– Kun on kuumia kelejä, niin kevyempi tai raikkaampi syöminen on helpompi aloittaa. Otetaan enemmän kasviksia ja marjoja käyttöön. Ei syödäkään sellaista niin sanottua tunkkaista ja raskasta ruokaa, joka on monesti pikaruokapainotteista, Koistinen pohtii.

Kaikkia mielitekoja ei tarvitse unohtaa, sillä myös kevyempi ateria saa olla maukas. Grillaaminen on täysin sallittua.

– Grillaa itsellesi vähärasvainen proteiinin lähde, kuten broileri, pihvi tai tofua. Grillaa lisäksi kasviksia ja lirauta hyvää rasvaa päälle. Keittele perunat kattilassa, tai turvaudu lohkoperunoihin. Grilliruoka sopii niin sanottuun rasvanpolttoruokavalioonkin, ei se siitä miksikään muutu.

Fitfarmilta löydät erilaiset ruokavaliovalmennukset painonpudottajan tarpeisiin.

2. Liikuntaa Arkeen

Valoisana vuodenaikana energiankulutus on yleisesti korkeammalla tasolla kuin talvella.

– Kesä tuo yleensä mukanaan sen, että tykätään olla vähän aktiivisempia. Enemmän ulkoillaan, touhutaan, pyöräillään ja kävellään. Yleisesti ollaan energisempiä kuin pimeinä ja kylminä aikoina, Koistinen sanoo.

Moni ajattelee, että liikunnan harrastaminen vaatii aikaa ja rahaa. Salivarusteiden, sykevyön tai muiden välineiden hankkiminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

– Lyhyet ja tehokkaat harjoitukset toimivat yhtä lailla. Kotona ja ulkona pärjää ilman välineitä. Sellaiset treenit ovat erittäin hyviä, joissa syketasoa nostetaan korkeammalle, Koistinen kertoo.

Koistinen muistuttaa, ettei treeni kotona tai takapihalla ole ajankäytöllisesti kovin iso satsaus.

– Kolme tai neljä kertaa viikossa tehty 30 tai 40 minuutin treeni on jo tehokasta liikuntaa. Kunto kohenee ja rasvanpoltto tehostuu, Koistinen sanoo.

Kokeile Fitfarmin kotitreenivalmennuksia.

3. Salitreeni ja ruokapuntari

Säännöllisillä kovilla treeneillä kunto alkaa kohenemaan, voimat kasvavat ja keho kiinteytyy.

– Kaikki riippuu omista tavoitteista. Kunnianhimoisemmat tavoitteet edellyttävät sellaista treenaamista, mikä vie enemmän aikaa. Silloin mukana on nousujohteisia harjoitusohjelmia, Koistinen sanoo.

Laihduttajan tai elämäntapamuutokseen tähtäävän on tärkeä tunnistaa ja tiedostaa omat lähtökohdat.

– On tehtävä päätöksiä. Toimitaanko niin, että käytetään ruokapuntaria tehden tarkasti vai ollaanko suurpiirteisempiä, Koistinen sanoo.

Kokeile Firfarmin liikunnallisia valmennuksia.

Valmentaja on tukena

On tärkeää, että ruokavalio, ruokamäärä ja liikkeiden suoritustekniikat ovat oikeita. Tässä asiantuntevasta valmennuksesta on apua.

– Valmentajan työssä haastavaa on, että inhimilliset piirteet, kuten kärsimättömyys ja motivaatioasiat, tulevat mukaan. Tämä on toinen syy, miksi valmentaja on tärkeä tuki asiakkailleen, Koistinen painottaa.

Henkinen kantti on tarpeen, sillä pysyviin muutoksiin tarvitaan motivaatiota.

– Henkinen ja fyysinen puoli kulkevat käsi kädessä. Jos ei neljän tai viiden viikon jälkeen tuloksia vielä näy, alkaa asiakkaasta usein näkyä sellainen asenne, että kohta aletaan omin päin syömään vähemmän. Siinä tilanteessa on valmentajan tehtävä antaa hetkeksi periksi pidemmän aikavälin ajattelussa. Tärkeää on kuitenkin palata samalle polulle ja pitää suunta oikeana, Koistinen kiteyttää.

Tukea painonpudotukseen tai elämäntapamuutokseen saat Fitfarmin valmennuksista. 

Painonpudotuksen muistisääntöjä

 • Mitä enemmän on pudotettavaa, sen enemmän on tehtävä muutoksia arkeen. Tästä syystä hitaampi eteneminen on parempi lähestymistapa, jos pudotettavaa painoa on paljon.
 • Elämäntapamuutosta tekevän on tärkeintä saada perusasiat kuntoon. Ruokamäärä, ruokavalio ja treenitekniikat on ensin opeteltava. Tuloksia tulee hitaammin, mutta hyvä pohja mahdollistaa pysyvän muutoksen.
 • Aina ei ole tarvetta elämäntapamuutokselle. Jos pohja on muuten kunnossa, voi pienillä muutoksilla saavuttaa tuloksia lyhyessä ajassa.
 • Lopputulos ja matkan pituus riippuvat aina lähtökohdista. Paras tapa on sellainen, joka sopii omiin lähtökohtiin.
 • Hiilihydraatit eivät ole vihollinen. Ne edistävät palautumista ja ovat erityisen tärkeitä silloin, kun liikuntamääriä lisätään.

Pitkään jatkunut suuri kalorivaje on laihduttajan yleisin virhe

Kun ruokaa on liian vähän suhteessa kulutukseen, sillä on moninaisia seurauksia.

 • Alkuun paino putoaa nopeasti. Kyse ei kuitenkaan ole rasvanpoltosta, vaan nesteet poistuvat kehosta.
 • Ensimmäiset päivät saattaa tuntua, että virtaa on kuin pienessä kylässä. Kyse on kuitenkin stressireaktiosta.
 • Alkuspurtin jälkeen paino alkaa junnaamaan paikallaan ja kehoon kertyy nestettä. Ylikuormitustilan vuoksi palautuminen vaikeutuu tai lakkaa.
 • Pitkittyneessä energiavajeessa menetetään rasvan lisäksi myös reilusti lihasmassaa.
 • Yöunen laatu kärsii, ja ruokahalu saattaa kadota.
 • Vireystila laskee ja ihminen väsyy. Jossain vaiheessa kuormitustila saattaa näkyä myös mielialassa.
 • Väsyneenä motivaatio saattaa kadota ja painonpudotusprojekti epäonnistua.


Lue myös:

  Uusimmat