Mainos

Kokenut portsari: Ravintoloiden ovilta kovia huumeita ja hormoneja

Yli 20 vuotta Helsingin yöelämässä työskennellyt järjestyksenvalvoja kertoo MTV3 Uutisille, että liivijengien läsnäololla on suuri vaikutus koko portsarialaan.

- Jos liivijengeillä on ovi ja myymätöntä huumetta, ne liikkuvat myös pokejen kautta. Aivan, kuten 80-luvulla, jolloin viinaa myytiin ovilta. Tavara kulki kätevästi. Poke pisti flindan povariin, kun vähän maksoit ekstraa.

Erityisesti liivijengiläiset ja näiden lähipiiri ovat läsnä joissakin keskustan yökerhoissa, katsoo haastateltava. Näiden lisäksi myös pornobaarit ovat liivijengien vahvaa aluetta.

- Asiakas maksaa narikkalapun ja sanoo, että saat ekstraa, jos heität muutaman viivan. Kyllä se varmaan siitä lähtee. Elementit on olemassa.

Huumeita useammin ovilta välitetään kuitenkin hormoneja.

- Se on ihan yleistä. Olen itse vanha voimannostaja. Tiedän kyllä, että poliisipamputkin ovat käyneet punttisalilla, ja tulevat ovilta hakemaan [hormoneja].

Myös velkojen perintää tapahtuu baareissa paljon.

- Aika hiljaahan se kuitenkin tapahtuu. Ovat ne sitten peli-, viina- tai huumevelkoja, niin kyllä niitä vaan ravintoloissa peritään.

Liivijengien "omien miesten" läsnäolo ovilla helpottaa velanperintää.

- Tiedän tapauksia, joissa on takaoven kautta ravintolaan tultu perimään.

Järjestyksenvalvoja painottaa kuitenkin, että rikollisia ovat muutkin kuin liivijengiläiset. Huumeet kulkevat pääosin muuta kautta kuin ovilta.

- On aika paljon kuppiloita, joissa olen työskennellyt. Sieltä löytyy jos jonkinnäköistä inkkaria, jotka myyvät tiskin alta pieniä foliokääryleitä.

Hormoneja, huumeita ja väkivaltaista velanperintääkin suurempana ongelmana haastateltava näkee portsarialalla rehottavan harmaan talouden.

Liivijengien läsnäolo ravintoloissa tuskin aiheuttaa vaaraa sivullisille, ja haastateltavan mukaan on selvästi nähtävissä myös jengien oma, sisäinen kuri ja moraalikoodisto.

Toki tämäkin vaihtelee jengeittäin. Erityisesti moottoripyöräjengit ovat kuitenkin tarkkoja ryhmäkuristaan.

- Harmaata taloutta kuitenkin harrastetaan niin kauan kuin on liivijengejä.

Tulevaa turvallisuusalan uutta lakia haastateltava pitää hyvänä uudistuksena. Siinä myös portsareita välittävät firmat asetettaisiin tarkempaan syyniin. Turvallisuusalasta tehtäisiin entistä voimakkaammin luvanvaraista.

- Tiskin takana saattaa olla kauhea tatuoitu kaveri, josta ei tiedä onko se selvin päin vai ei. Alalla pitää toimia luottamuksen kautta. Kun näet vanhan liiton kiva ja lempeän portsarin, joka on siististi pukeutunut, se herättää luottamusta. Sillä on särmät vehkeet niskassa. Ei sillä tavalla, että näet heti läpi, että portsari kuuluu liivijengiin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.