Kokeilisitko? Synnytyksen tuskia voi nyt lievittää VR-laseilla: "Se oli surrealistista"

VR-lasien käyttö synnytyksen aikana voi auttaa helpottamaan kipua ja rauhoittamaan synnyttäjää.

VR-lasien käyttö synnytyksen aikana voi auttaa helpottamaan kipua ja rauhoittamaan tilannetta synnytyksen aikana. CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan VR-lasien käyttö yleistynee kivunlievitystekniikkana tulevina vuosina.

Kätilö Jonathan Kurss uskoo, että lasien vetovoimaa voi lisätä halu kamppailla Yhdysvalloissa käynnissä olevaa opioidiriippuvuusepidemiaa vastaan ja löytää synnytykseen lääkkeettömiä kivunlievitysmahdollisuuksia.

Metodia on myös tutkittu. Michiganin yliopisto värväsi 27 naista käyttämään VR-laseja synnytyksen aikana ja havaitsi, että VR-laseista voi olla hyötyä kivun ja ahdistuksen lievittämisessä. Sovelluksissa synnyttäjä näkee esimerkiksi rannan, luontomaiseman tai hän voi uida delfiinien seurassa.

Synnytyskokemus rannalla

Erin Martucci on edelläkävijä. Nainen käytti VR-laseja jo vuonna 2016 selvitäkseen synnytyksestään.

– Se oli surrealistista, Erin kuvailee.

Hän näki lasien avulla rantamaiseman, ja rauhoittava ääni kehotti häntä keskittymään hengittämiseen. Erinin mukaan hän ei koskaan unohtanut sitä, että on juuri synnyttämässä, mutta kaksi ponnistusvaihetta edeltävää tuntia kuluivat kuin siivillä.

Nyt raskaana oleva Erin aikoo ottaa VR-teknologian käyttöön myös seuraavaan synnytykseensä.

VR-lasien käyttö synnytyksen aikana ei luonnollisesti sovi kaikille, mutta joidenkin synnyttäjien ahdistusta se voi lievittää viemällä huomion hetkeksi pois tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat