Kohutusta näyttelijärakkaasta kiistellyksi kuninkaalliseksi – näin Meghanin matka brittihovin hylkiönä eteni vain muutamassa vuodessa

8:03
Megxit puhuttaa yhä – paljastaako kohukirja syyn Harryn ja Meghanin hovista lähdölle?

Meghanin matka Hollywoodin tähdestä kohukuninkaalliseksi ei ole kestänyt montaa vuotta, mutta on silti ollut äärimmäisen monivaiheinen. 

Iso-Britannian kuninkaallinen perhe on ollut osa herttuatar Meghanin elämää vajaan viiden vuoden ajan. Yhdysvaltalaissyntyinen, näyttelijänä ennen toiminut Meghan ja prinssi Harry tapasivat toisensa sokkotreffeillä kesällä 2016 ja Harryn kertoman mukaan kaksikon suhde syveni nopeasti. Eikä aikaakaan, kun pariskunta meni kihloihin ja naimisiin ja Meghan kiidätettiin raketin lailla osaksi brittihovia. 

Kuten yleisesti kuitenkin tiedetään, hoviin sopeutuminen ei onnistunut Meghanin osalta eikä hänen aikansa hovissa kestänyt muutamaa vuotta pidempään. Tämän myötä myös Harry otti käyttöönsä vapaalipun pois hovista ja ajelehti kohujen saattelemana pois elämästä, jossa on ollut osana syntymästään lähtien. 

Kokosimme tiivistetyn aikajanan viime vuosien tapahtumista jotka johtivat siihen, että Harry ja Meghan jättivät hovin taakseen sekä siihen, että pariskunta sekoittaa kuitenkin yhä brittihovin pakkaa toimillaan. 

2016

Prinssi Harryn ja Pukumiehet-sarjasta tunnetun yhdysvaltalaisnäyttelijä Meghan Marklen seurustelusuhde tulee julkiseksi. Ensimmäiset ongelmat alkoivat jo tuolloin, sillä pian suhteen virallistamisen jälkeen hovi julkaisi lausunnon, jossa se tuomitsi tulevaan herttuattareen kohdistuneen häirinnän sekä kiusaamisen lehdistön taholta. 

– Prinssi Harry on erittäin huolissaan neiti Marklen turvallisuudesta sekä syvästi pettynyt siihen, ettei hän ole pystynyt suojelemaan häntä. Ei ole oikein, että muutaman kuukauden seurustelusuhteen jälkeen neiti Markle joutuu vastaavan myrskyn kohteeksi, lausunnossa todettiin marraskuussa 2016. 

– Hän (Harry) tietää, että kriitikkojen mukaan tämä on "hinta, joka hänen (Meghanin) on maksettava" ja että se on "pelin henki". Hän on hyvin vahvasti eri mieltä. Tämä ei ole peli, tämä on heidän elämänsä, lausunnossa jatkettiin. 

2017

Tammikuussa Harry esitteli tyttöystävänsä Meghanin ensimmäistä kertaa isoveljelleen prinssi Williamille ja tämän puolisolle herttuatar Catherinelle. Lähteiden mukaan William ilmaisi tuolloin huolensa Harrylle sen suhteen, että tämä ja Meghan etenivät suhteessaan liian nopeasti. Vuonna 2020 ilmestyneen Finding Freedom -kirjan mukaan Harry suuttui veljelleen tämän mielipiteestä ja kehotuksesta tutustua Meghaniin kaikessa rauhassa. 

– Joidenkin mielestä se oli ylireagointi. Mutta se myös summasi heidät ihmisinä: William on rauhallinen ja rationaalinen ja Harry ottaa asiat aivan liian henkilökohtaisesti, kirjassa analysoitiin. 

Saman vuoden marraskuussa Harry ja Meghan ilmoittivat kihlauksestaan. Kihlajaishaastattelussaan Meghan kertoo tavanneensa Harryn isoäidin kuningatar Elisabetin ja kertoman mukaan naiset olivat tulleet hienosti toimeen keskenään. Joulukuussa Meghan vietti jopa joulua kuninkaallisen perheen kanssa ollen kaikkien aikojen ensimmäinen kihlattu, joka kutsuttiin mukaan. 

2018

Alkuvuodesta Harry ja Meghan sekä William ja Catherine edustivat useampaan otteeseen yhdessä, jolloin uutisoitiin uuden "Fab Four" -voimanelikon syntyneen. Yhdessä ollessaan kaikki neljä vaikuttavat olevansa hyväntuulisia ja rentoja. 

Toukokuussa Harry ja Meghan astuivat avioliiton satamaan – Meghanin perheeseen liittyvien kohujen saattelemana. Meghanin isän Thomas Marklen oli tarkoitus saattaa tyttärensä alttarille, mutta perui tulonsa häihin viime hetkellä vedoten terveyssyihin. Hieman aiemmin oli tullut ilmi, että Markle oli tehnyt yhteistyötä yhdysvaltalaisten paparazzien kanssa, lavastaen kuvia, joissa hän valmistautui kuninkaallisiin häihin. Lopulta Harryn isä prinssi Charles saattoi Meghanin alttarille, joka jäi monille mieleen yhtenä kuninkaallisten häiden ikimuistoisimpana hetkenä. Häiden myötä kuningatar Elisabet myönsi parille tittelit Sussexin herttua ja herttuatar. 

Häihin liittyen alkoi kiertää kuitenkin muitakin negatiivisia uutisia. Kertoman mukaan Meghanin ja Catherinen välit olivat alkaneet viiletä häiden järjestelyjen aikaan, ja lähteiden mukaan riita kaksikon välillä morsiuslapsena toimineen prinsessa Charlotten vaatteista olisi saanut Catherinen kyyneliin.

Harryn ja Meghanin kuninkaallisia häitä vietettiin toukokuussa 2018 kohujen saattelemana.

Pitkään uutisoitiin myös, ettei kuningatar Elisabet olisi hyväksynyt Meghanin häätiaravalintaa, mutta Finding Freedom -kirjan mukaan valinnan olisikin lytännyt tosiasiassa Elisabetin virallinen vaatturi.  

Häiden jälkeen kesäkuussa Meghan edusti ensimmäistä kertaa kaksin kuningatar Elisabetin kanssa, ja hyväntuuliselta vaikuttanut kaksikko ihastutti maailmaa yhdessä. Lähteiden mukaan kuningatar arvosti suuresti Meghanin halua palvella yhteiskuntaa sekä kiinnostusta humanitaarista työtä kohtaan. 

Saman vuoden heinäkuussa Meghan ja Catherine edustivat kahdestaan Wimbledonin tennisturnauksessa, ja vaikuttivat olevan aivan hyvissä väleissä keskenään. 

Lokakuussa Harry ja Meghan lähtivät ensimmäiselle ulkomaakiertueelleen Oseaniaan, jolloin pari myös ilmoitti odottavansa ensimmäistä lastaan. Kolme päivää ennen julkista ilmoitustaan Harry ja Meghan osallistuivat prinsessa Eugenien häihin ja kertoivat perheuutisestaan läheisilleen lähteiden mukaan siellä. Lähteet kertovat myös, ettei prinsessa Eugenie ollut kovinkaan mielissään siitä, että uutista jaettiin ensimmäistä kertaa juuri hänen häissään. 

Joulukuussa Harry ja Meghan muuttivat kiisteltyyn kotiinsa Frogmore Cottageen, joka sijaitsee lähellä Windsorin linnaa ja remontoitiin suurilla summilla pariskunnan tarpeisiin sopivaksi. Puheet liittyen Meghanin vaikeuksiin sopeutua kuninkaalliseen elämään alkoivat kiertää yhä tiiviimmin. Spekulaatiot lähtivät liikkeelle kun kaksi Meghanin läheistä työntekijää irtisanoutuivat puoli vuotta kuninkaallisten häiden jälkeen. Hovista huhuttiin Meghanin olevan vaativa esimies, joka pommitti työntekijöitään lähes kaikkina vuorokaudenaikoina ideoillaa, ehdotuksillaan sekä vaatimuksillaan. 

Lähteiden mukaan Meghan puolestaan kärsi suuresti siitä, ettei hän voinut käyttää omaa ääntään kuninkaallisen perheen jäsenenä samalla tavalla, kuin oli ennen tottunut. 

2019

Huhut Meghanin ja Catherinen huonoista väleistä varjostivat vuoden 2019 alkua, kunnes uutisoitiin, että herttuattaret olisivat haudanneet sotakirveensä loppuvuoden pyhien aikana. Joulun aikaan kaksikko oli edustanut muun kuninkaallisen perheen rinnalla perinteisessä jumalanpalveluksessa vaikuttaen olevansa hyvissä väleissä keskenään. 

Sekä herttuattarien että prinssiveljesten välit puhuttivat kuitenkin jälleen maaliskuussa, kun Harry ja Meghan erottivat kuninkaallisen taloutensa Williamista ja Catherinesta. Joitakin kuukausia myöhemmin Harry ja Meghan lähtivät omille teilleen myös yhteisistä hyväntekeväisyysprojekteista Williamin ja Catherinen kanssa. 

Toukokuussa Harryn ja Meghanin esikoinen Archie Harrison syntyi ja herttuapari aiheutti jälleen julkista närää ilmoittaessaan, että Archien kastetta tultaisiin viettämään täysin yksityisesti. Kuluvan vuoden aikana oli moneen otteeseen noussut esiin tyytymättömyys siitä, että Harry ja Meghan vaativat saada viettää yksityistä elämää siitä huolimatta, että sitä elämää rahoitetaan verorahoin. 

Lokakuussa 2019 Harry ja Meghan puhuivat harvinaisen avoimesti elämistään kuninkaallisessa perheessä. Harry vahvisti, että hän ja William ovat "eri poluilla elämissään", vaikka he tulevatkin aina olemaan toisiaan tukevia veljiä. Meghan puolestaan avautui toimittajalle hankaluuksista, joita hän koki tuolloin ollessaan varsinkin brittimedian jatkuvan kritiikin kohde.

Marraskuussa kerrottiin, että Meghan ja Harry eivät tulisi viettämään joulua yhdessä kuninkaallisen perheen kanssa. Vaikka Buckinghamin palatsin virallisen tiedotteen mukaan kuningatar Elisabet tuki parin päätöstä, kerrotaan kuningattaren olleen tosiasiassa siitä melko harmistunut. 

2020

Vuoden 2020 alussa Harry ja Meghan pudottivat kuninkaallisen uutispommin ilmoittamalla virallisella Instagram-tilillään sekä nettisivuillaan aikovansa astua syrjään kuninkaallisesta elämästään. Lähteiden mukaan useat kuninkaallisen perheen jäsenet eivät olleet lainkaan tyytyväisiä siihen, että pari teki ilmoituksensa niin nopeasti – mukaan lukien kuningatar Elisabet, prinssi Charles sekä prinssi William. Kertoman mukaan ilmoitus oli todella valtava yllätys lähestulkoon koko hoville. 

– Avustajat ja perheenjäsenet tiesivät, että he halusivat astua syrjään, mutta julkisen nettisivut, joilla esiteltiin uuden "puoliksi mukana, puoliksi ulkona" -mallin yksityiskohdat niinkuin ne olisivat sovittu juttu, asettivat kuningattaren hyvin vaikeaan tilanteeseen, Finding Freedom -kirjassa pohdittiin tilannetta. 

Harry ja Meghan olisivat tiettävästi halunneet käyttää tulevissa töissään brändäämäänsä Sussex Royal -nimeä, josta väännettiin lähteiden mukaan hovissa pitkä tovi. Kuningatar linjasi, etteivät Harry ja Meghan voi käyttää henkilöbrändissään sanaa "royal" mikäli he eivät tee töitä kuninkaallisina. Lopulta Meghanin ja Harryn tiedotus ilmoitti jokseenkin katkeraksi tulkittavissa tiedotteessaan, etteivät Harry ja Meghan tule käyttämään kyseistä nimeä, vaikkei sille olisikaan juridista estettä. 

Lähteiden mukaan on kerrottu kuningatar Elisabetin olleen hyvin pettynyt pojanpoikansa toimiin. Myös Williamin ja Catherinen kerrotaan olleen täysin tietämättömiä Harryn ja Meghanin aikeista, mikä löi puolestaan vettä myllyyn Williamin ja Harryn välirikkoon. 

Harry ja Meghan edustivat viimeistä kertaa virallisesti yhdessä julkisesti maaliskuussa 2020 Kansainyhteisön päivän jumalanpalveluksessa muiden kuninkaallisen perheen jäsenten kanssa. Tunnelman herttuaparien välillä on kuvattu olleen jäätävä. 

Syrjään astumisensa jälkeen Harry ja Meghan muuttivat Kanadan kautta Los Angelesiin ja asettuivat lopulta ostamaansa kartanoon Kalifornian Montecitossa, joka tunnetaan useiden superjulkkisten kotina. Herttuapari vaati yhä yksityisyyttään ja samalla alkoi sopimaan hiljalleen useiden miljoonien arvoisia sopimuksia kaupallisten jättien kuten Netflixin sekä Spotifyn kanssa.

Kyseiset yhteistyöt aiheuttivat runsaasti kummastusta sekä kritiikkiä muun muassa Netflixin julkaistua syksyllä The Crown -sarjan neljännen tuotantokauden, jossa esitetään muun muassa Harryn isä prinssi Charles hyvin epäimartelevassa valossa, sillä kyseisellä tuotantokaudella keskitytään kuvaamaan Charlesin ja Harryn edesmenneen äidin prinsessa Dianan äärimmäisen epäonnista avioliittoa. 

2021

Helmikuussa Meghan ja Harry ilmoittivat odottavansa toista lastaan. Kuninkaallinen perhe lähetti onnittelunsa parille. Onnittelijoiden joukosta uupuivat kuitenkin prinssi William ja herttuatar Catherine. Myöhemmin samassa kuussa Harry ja Meghan vahvistivat, että heidän astumisensa syrjään kuninkaallisesta perheestä tulee olemaan pysyvä. Vuonna 2020 hovissa oli sovittu kuningatar Elisabetin kanssa, että Meghan ja Harry viettävät vuoden "koeajan", jonka aikana he saavat tehdä lopullisen päätöksensä asian suhteen.

Ilmoituksen seurauksena hovi tiedotti, että Harry ja Meghan menettävät päätöksen myötä kuninkaalliset edustuksensa ja Harry menettää armeijan kunnia-arvonsa. Herttuapari laukoi takaisin omalla tiedotteellaan jossa todettiin, että pariskunta olisi yhä sitoutunut palvelemaan ja edustamaan Iso-Britanniaa omalla työllään. 

Samoihin aikoihin tiedotettiin, että Harry ja Meghan tullaan näkemään Oprah Winfreyn 90-minuuttisessa haastattelussa, joka näytetään Yhdysvalloissa sunnuntaina 7. maaliskuuta. Haastattelua on odotettu kansainvälisesti erittäin suuresti ja tiettävästi brittihovissa puolestaan kauhunsekaisin tuntein. Haastattelun ajankohdan on kuvailtu olevan mitä huonoin muun muassa sen puolesta, että Elisabetin puoliso, Harryn 99-vuotias isoisä prinssi Philip joutui helmikuun puolivälissä sairaalaan eikä ole vieläkään päässyt pois. 

Päiviä ennen haastattelua Buckinghamin palatsi tiedotti aloittavansa virallisen tutkinnan koskien syytöksiä, joiden mukaan Meghan olisi kiusannut entisiä työntekijöitään. Meghan on kiistänyt jyrkästi oman tiedottajansa kautta syyllistyneensä kiusaamiseen ja herttuaparin läheisten kerrotaan uskovan, että kyseessä on hovin vastaisku esitettävälle kohuhaastattelulle. 

Lähteet: Us Magazine, Insider

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja