Mainos

Klassikkomaalari Delvaux´n teokset Helsingissä

Kuvataiteilija Paul Delvaux´n näyttely on harvinaisuus koko pohjolassa.

Ulkomaisen taiteen museo Sinebrychoffin syksyn vetonaula on kansainvälisen klassikon, kuvataiteilija Paul Delvaux`n näyttely, joka avataan Helsingissä yleisölle torstaina. Vastaavaa Delvaux`n takautuvaa näyttelyä ei ole aiemmin ollut esillä missään Pohjoismaissa.

Belgialaistaiteilija oli surrealisti, joka maalasi mieluiten alastomia naisia ja luurankoja. Esillä on nyt monia harvinaisuuksia, esimerkiksi sveitsiläinen miljonäärin omistama Delvaux`n maalaus "Melankolian ylistys". Omistaja säilyttää taulua kassaholvissa, koska pelkää, että se varastetaan. Näyttelyn teokset ovat yhteensä satojen miljoonien markkojen arvoisia. Näyttelyn budjetti on miljoonaluokkaa, eikä olisi onnistunut ilman kulttuurikaupunkisäätiön tukea. Nyt ei esitellä kiertonäyttelyä, vaan ainutlaatuista kokonaisuutta, joka on kerätty Helsinkiin eri puolilta Eurooppaa, lähinnä Belgiasta.

Paul Delvaux`n lempiaiheita olivat unenomaisessa todellisuudessa kulkevat, ohitse katsovat naiset. Delvaux maalasi puolipukeisia naisia antaumuksella, yli kuusikymmentä vuotta. Belgiassa hänen näyttelyssään oli jopa ikäraja vielä 60-luvulla. Skandaaleja aiheutti myös taiteilijan mieltymys kuvata luurankoja. Taulujen eroottisuuteen liittyy tarina taiteilijan omasta elämästä. Delvaux n vanhemmat painostivat hänet naimisiin väärän morsiamen kanssa. Onneton taiteilija alkoi toistaa samaa aihetta. Hän maalasi saavuttamattoman näköisiä täydellisen kauniita naisia. Kun Delvaux 55-vuotiaana erosi ja meni vihdoin naimisiin ensirakkautensa kanssa, töiden voimakas eroottinen jännite katosi. Kun Delvaux n rakastama toinen vaimo sitten vuosien kuluttua kuoli, iäkäs taiteilija lopetti maalamisen kokonaan. Vaimo oli hänen innoituksensa lähde.

Paul Delvaux`n näyttely on upea päätös yhdelle kaudelle ulkomaisen taiteen museon historiassa. Kun näyttely tammikuussa päättyy, museo suljetaan peruskorjauksen takia pariksi vuodeksi.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.