Kiviniemi: Kuntakohellus on pysäytettävä

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi tuomitsee kuntauudistusehdotuksen täysin. Kiviniemen mielestä Jyrki Kataisen (kok.) hallitus jyrää pakolla suurkunnat koko Suomeen, vaikka se piiloutuukin nyt virkamiesten selän taakse.

Oppositiopuolue keskusta vaatii koko uudistuksen pysäyttämistä. Kiviniemi kutsuu uudistusta kuntakohellukseksi.

Hänen mielestään uudistuksen valmistelu on aloitettava puhtaalta pöydältä yhdessä kuntien kanssa.

Tölli: Virkkusen kynänjälkeä

Edellisen hallituksen keskustalainen kuntaministeri Tapani Tölli näkee ehdotetussa kuntauudistuksessa nykyisen kuntaministerin Henna Virkkusen (kok.) vahvan kädenjäljen.

Töllin mielestä ei ole uskottavaa, etteikö työryhmän työtä olisi ohjattu poliittisesti.

Töllin mukaan raportin anti on täsmälleen sama, mitä kuntaministeri tarjosi kuntakentälle, ennen kuin tämä Töllin sanoin piiloutui virkamiesten selän taakse.

Vasemmistoliitto: Kuntalaiset unohtuivat

Hallituspuolue vasemmistoliitto on löytänyt paljon moitittavaa työryhmän ehdottamasta kuntauudistuksesta.

Kansanedustaja Martti Korhonen sanoo, että ehdotuksesta on unohtunut kuntalaisten tärkeä rooli ja uudistukselle annettu aikataulukin on liian tiukka.

Korhosen mukaan kartat uusista kunnista ovat virkamiesten pohjatyötä, eikä vasemmistoliitto voi sitoutua niihin. Hän vaatii, että työskentelytapa muuttuu jatkossa ja kuntien omaa asiantuntemusta kuullaan.

Korhonen on puolueensa edustaja kuntauudistuksen seurantaryhmässä.

Vihreät kiittelevät uudistusta

Puolustusvoimien remontti- ja säästösuunnitelmat saavat kiitosta vihreiltä. Kansanedustaja Anni Sinnemäen mielestä sodanajan vahvuuteen ehdotettu leikkaus on järkevä päätös, koska pienemmät joukot voidaan paremmin varustaa asiallisesti.

Sinnemäki kirjoittaa blogissaan myös, että säästöt materiaalihankinnoissa on helpompi toteuttaa, kun varustettavaa joukkoa pienennetään.

Sinnemäen arvion mukaan kuuden joukko-osaston lakkauttaminen ei vaikuta alueelliseen puolustukseen. Hän kirjoittaa, että on korkea aika uudistaa Puolustusvoimia.

Katso Matti Maunun juttu (Seitsemän uutiset 8.2.2012)

(MTV3 - STT)

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) on haastateltavana illan Kymmenen Uutisissa

Lue myös:

    Uusimmat