Kivikehän uskottiin olevan tuhansia vuosia vanha – totuus paljastui maanviljelijän otettua yhteyttä

7:54
Egypti toi yllätyksiä arkeologeille viime vuoden lopulla. Katso aiheesta video!

Skotlannin koillisosista löydetyn kivikehän uskottiin olevan tuhansia vuosia vanha. Totuus kuitenkin selvisi entisen maanviljelijän otettua yhteyttä, kertovat brittilehdet Mirror ja Metro.

Marraskuussa 2018 arkeologit tekivät Aberdeenshiresta, Skotlannista löydön. Leochel-Cushnien kunnasta löydettiin kivikehä, jonka uskottiin olevan jopa tuhansien vuosien takaa. Viranomaiset ja kunta iloitsivat löydöksestä ja jatkoivat sen tutkimista.

Nyt tammikuussa on kuitenkin käynyt ilmi, että "muinainen" kiviympyrä onkin 1990-luvulta. Totuus selvisi tukijoille, kun paikallinen maanviljelijä otti heihin yhteyttä.

Mies kertoi rakentaneensa kivikehän reilut 20 vuotta sitten. Hän kertoi tehneensä sen malliksi muinaisista kiviympyröistä. Paljastuksen jälkeen kiville suoritettiin uusi arkeologinen analyysi.

Kivistä koottuja, tavallisesti noin 3500–4500 vuotta vanhoja kehiä on useita Koillis-Skotlannissa. Nyt kyseessä ei kuitenkaan ollut sellainen.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Ilmiselvästi harmillista"

Aberdeenshiren kunnanvaltuuston edustaja Neil Ackerman kommentoi, että tämän tyyppisten monumenttien ikää on vaikea arvioida.

– On ilmiselvästi harmillista kuulla tästä uutisesta mutta se myös lisää kiinnostavan elementin tähän tarinaan. Se, että tämä [kivikehä] kopioi alueellisen muistomerkin tyypin osoittaa paikallisen yhteisön paikallisen tietämyksen, arvostuksen ja sitoutumisen alueen arkeologiaan, Ackerman sanoo.

– Toivon, että kiviä käytetään ja niistä nautitaan jatkossakin – vaikka ne eivät ole muinaisia, se on silti fantastinen paikka ja tekee mahtavan erikoispiirteen tähän maisemaan.

Lähteet: Mirror, Metro, BBC

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja