Kissat kohta suositumpia kuin koirat – kissoilla ja omistajilla kommunikaatiovaikeuksia

Kissojen suosio kasvaa. Niitä rakastetaan, mutta niiden kanssa ei osata jutella.

Yhä useampi ottaa kissan lemmikikseen. Joidenkin arvioiden mukaan kissoja on lemmikkinä jo enemmän kuin koiria.

Kissan omistajat eivät kuitenkaan aina ymmärrä sitä, että kissaa pitää kohdella eri tavalla kuin koiraa.

Eläinlääkäri Teija Viita-aho eläinlääkäriasema Animagista sanoo, että kissoja ei voi esimerkiksi samalla tavalla kieltää kuin koiria

– Voi kuulostaa hassulta, mutta kissa loukkaantuu, jos sitä kieltää. Esimerkiksi jos kissa raapii sohvaa, niin sille pitää tarjota raapimispuuta, että "etkös mieluummin raapisi tätä toista", eli kissan käytöstä ei muuteta kieltämisen vaan hänelle tarjotun vaihtoehdon kautta, sanoo Viita-aho.

Viita-aho on myös työssään kissaklinikalla huomannut, että ihmiset vastaavat välillä väärin kissalleen.

– Esimerkiksi jos minä hoidan kissaa täällä klinikalla, ja kissa sähisee, niin omistaja saatta sanoa "shh" takaisin kuten sanoisi koiralle tai lapselle, että ole nyt hiljaa.  Mutta se on kaikkein pahin, jos kissalle suhisee, koska kissa luulee että omistaja on vihainen. Sen sijaan pitää sanoa iloisesti kurnuttaen "kur kur", se on kissan iloinen tervehdys, neuvoo Viita-aho.

Kissan kasvavan suosion syynä on kissan helppohoitoisuus, ja monet ottavatkin kissan seuralaiseksi kaupunkiasuntoonsa. Elämä kaupunkiasunnossa ei aina sovi kissalle.

– Jos kissalla ei ole tarpeeksi virikkeitä, niin se voi tylsistyä. Se taas voi näkyä käytöshäiriöinä, että kissa pissaa muualle kuin hiekkalaatikkoon tai nuolee itseään turhaan jopa niin paljon että karvat lähtevät, sanoo Viita-aho.

Joidenkin arvioiden mukaan kissoja on jo enemmän lemmikkeinä kuin koiria.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton arvion mukaan kissojen määrä on noin 600 000 ja miljoonan välillä, kun taas koiria on lemmikkinä noin 650 000.

Eläinsuojeluyhdistysten liitosta muistutetaan, että kissojen määrän lisääntyminen ei ole pelkästään iloinen asia.  Arviolta noin 20 000 kissaa vuodessa hylätään, lopetetaan tai kuolee ei-haluttuina, sanotaan SEY:stä.

Lue myös:

    Uusimmat