Kirka: Kaikki singlet 1967-2007

(WEA 2007)

Suomalaiset levy-yhtiöt ovat alkaneet päästä cd-boksien makuun. Omat levyhyllyssä muhkealta näyttävät cd-boksinsa ovat saaneet niin Marion, Hector, Katri-Helena, Juice kuin Dannykin.

Osa bokseista on ollut vain useamman cd:n hittikokoelmia joita on höystetty kauniisti kuvitetuilla vihkosilla. Juicen, Marionin ja Hectorin singleboksit ovat esimerkkejä laatikoista, joissa on menty perinteistä kokoelma-ajatusta syvemmälle. Niihin on koottu artistin uran (tai Marionin kohdalla uran osan) kaikki harvinaisimmatkin singlet a- ja b-puolineen ja niiden yhteyteen on lisätty perusteelliset historiikit, kappaleitten esitys- ja levytystiedot sekä mahdollisuuksien mukaan artistien kommentit. Hectorin ja Juicen boksit ovat todiste siitä, että hyvin tehty kalliimpikin boksi voi nousta jopa albumilista top 40:een.

Alkuvudesta kuollut Kirka saa nyt kunnian olla ensimmäinen suomalaisartisti, jolta julkaistaan jo toinen cd-boksi (Hetki lyö 1967-1997 niminen boksi julkaistiin 10 vuotta sitten). Tyyliltään Kaikki singlet 1967-2007 seuraa Hectoboxin linjaa. Ensimmäisille seitsemälle cd:lle on sijoitettu 149 Kirkan singleraitaa tunnetuimmista hiteistä suurimpiin harvinaisuuksiin, jotka aikoinaan ovat unohtuneet singlelevyjen B-puolille. Kappaleita ei ole arvotettu sen mukaan, kuinka suosittuja ne ovat nykyään, riittää että ne aikoinaan on katsottu pikkulevyn arvoisiksi.

Mukana ovat näinollen suurimmat hitit tyyliin Hetki lyö, Leijat, Mrs Robinson, Silta yli synkän virran, Hengaillaan, Born to be Wild, Surun pyyhit silmistäni ja viimeistä edeltänyt singlejulkaisu Elämääni eksynyt. Täydellisen singlekokoelman ainoa aukko on Kirkan viimeisellä singlellä julkaistun Muistoja muistoja vain (alkuperäiseltä nimeltään Wonderful life) -kappaleen kohdalla, jonka julkaisuoikeusriitojen vuoksi Kirkan viimeinen albumi Elämääni eksynyt jouduttiin vetämään pois kaupoista. Boksin kirjasessa pahoitellaan sitä, että tälläkään kertaa ei julkaisulupaa tuolle kappaleelle ole saatu.

Singleillä on julkaisut myös lukuisia harvinaisuuksia. Suurelle yleisölle tuntemattomia julkaisuja ovat muun muassa ennen Kirkan läpimurtoa Love-yhtiölle levytetyt jazzin ja progen ristisiitokset Anna suukko vain ja Avaruuslaulu ja fanclubin jäsenille lähetetty joulutervehdyslevy. Harvinaisuuksien parhaimmistoa on myös Born to be wild -singlen b-puolella julkaistu voimaballadi When you're gone, jota tuon singlejulkaisun jälkeen ei ole sijoitettu yhdellekään albumille tai kokoelmalle. Harvinaisuuksien ja kuriositeettien lisäksi Kirkan pikkukiekkojen b-puolille on sijoitettu myös monta hienoa kappaletta, jotka nyt ensimmäistä kertaa kuullaan cd:llä. Toisaalta myös pikkulevyjen a-puolilta löytyy aika pölkkyä materiaalia kuten pateettinen versio Beethovenin 9:n sinfonian tunnusmelodiasta Ilon laulu, tai Anna-siskon kanssa levytetty sikermä 60-luvun suurimmista hiteistä.

Kahdeksas cd sisältää erikois- ja teemalevyillä julkaistuja kappaleita, englanninkielisiä julkaisuja ja konserttitaltiointeja sekä pari ennalta julkaisematonta levytystä.

Hectorin, Marionin ja Juicen kokoelmaboksien koostamisessa kunnostautuneet Juha Nikulainen ja Pekka Nissilä ovat tehneet perusteellista työtä myös Kirkan boksin kanssa. 40-sivuinen kirjanen sisältää paljon kuvia ja tietoa Kirkan urasta ja kappaleista, mm. mahdollisimman täydelliset julkaisu- ja muusikkotiedot kokoelman kappaleista. Valitettavasti kahdeksannen levyn erikoisjulkaisujen kohdalla tiedot ovat liian vähäiset. Minä olisin kaivannut tietoa esimerkiksi siitä, mitä tarkoitusta varten vieraskieliset levytykset tehtiin ja miten hyvin levyt ulkomailla myivät. Läpeensä vihreän boksin ja kirjasen design alkaa myös pitemmän päälle rasittaa silmää. Hieman ilmavampi ja raikkaammin väritetty design olisi tarjonnut musiikkinautinnon lisäksi myös silmänruokaa.

Teskti: Mikko Suhonen

Lue myös:

    Uusimmat