Kirjolohta ja kasviksia mikrossa 2:lle ja kiireisen salaatti kahdelle 4.4.2000

toim. Kati Nappa
Kala kypsyy nopeasti, joten se on varsinaista pikaruokaa. Kun ostat valmiiksi fileoitua kalaa, alkutöihinkään ei kulu aikaa. Fileistä valmistuu myös helposti lämmin ateria 1-2 ruokailijalle, moni kun ajattelee ettei kalaa viitsi pientä määrää valmistaa.

300-400 g kirjolohta fileenä
5-6 tasakokoista perunaa (n. 300 g)
2 porkkanaa pätkä kesäkurpitsaa
mausteeksi:
sitruunamehua, tilliä, suolaa
(liraus öljyä tai nokare voita)

Kuori perunat tai pese ne hyvin ja pistele. Leikkaa kuoritut porkkanat paksuhkoiksi viipaleiksi samoin kesäkurpitsa.

Leikkaa kirjolohi kahdeksi palaksi tai medaljongiksi. Nosta kirjolohiviipaleet mikronkestävän vadin keskelle, kesäkurpitsat, porkkanat ja perunat ympärille, niin että perunat ja porkkanat ovat uloimpana.

Peitä mikrokelmulla tai matalalla kuvulla. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 8-9 min. Käännä vatia pari kertaa, jos mikrossasi ei ole pyörivää alustaa. Kokeile perunoiden kypsyyttä.

Anna jälkikypsyä muutama minuutti. Mausta sitruunamehulla, pippurilla, suolalla ja tillisilpulla sekä kasvikset halutessasi pienellä öljylirauksella tai voinokareella. Tarjoa leivän kera.

Kiireisen salaatti kahdelle


200-300 kirjolohifileetä
pippuria, suolaa, tilliä
sitruunaa
salaatti: salaatinlehtiä
pätkä kurkkua
1 rasia kevyt punajuuri- (tai peruna-)
salaattia (1-2 tomaattia)
Leikkaa kirjolohi ohuiksi viipaleiksi. Asettele hyvin huuhdotut ja revityt salaatinlehdet vadille. Ripottele päälle suikaloitu kurkku ja tomaatinlohkot ja nosta valmissalaatti keoksi keskelle.

Sipaise pannu öljyllä ja paahda kalaviipaleet nopeasti pannulla. Ohuet viipaleet kypsyvät hetkessä. Mausta ja nosta kalaviipaleet salaatin päälle. Nauti saman tien. Tarjoa seuraksi leipää.

Vanhemman leivän voit käyttää seuraavalla tavalla: leikkaa esim. moniviljaleipä paksuhkoiksi viipaleiksi ja edelleen kuutioiksi. Paahda kuutiot pannulla ennen kalaa ja kaada myös ne salaatin päälle.

Lue myös:

    Uusimmat