Kirjeenvaihtajan kommentti: Trumpin terveydenhuoltouudistus voi olla karhunpalvelus republikaaneille

Harvemmin häviäjä laulaa vastapuolelle ja voittajalle ”näkemiin” ivallisella äänensävyllä. Näin kuitenkin kävi eilen illalla Suomen aikaan, kun republikaanit saivat edustajainhuoneessa läpi lakiesityksensä Obamacaren kaatamiseksi. Demokraatit aloittivat laulun ja vilkuttivat iloisesti republikaanikollegoilleen hyvästien merkiksi. Vaikka esitys on matkalla vasta senaatin käsiteltäväksi, demokraatit ovat varmoja, että tämä koituu vielä presidentti Donald Trumpin ja republikaanien kohtaloksi.

Nykyinen entisen presidentin Barack Obaman terveydenhuoltojärjestelmä on kaikkea muuta kuin täydellinen. Se maksaa keskiluokalle liikaa ja on tehnyt lääkärillä käynnin monella tapaa monimutkaisemmaksi. Obamacare varjosti Obaman presidenttikausia, mutta järjestelmän suosio on noussut vuosien mittaan. Sen parhaimpana puolena pidetään sitä, että Obamacaren avulla yli 20 miljoonaa vähävaraista amerikkalaista nousi terveysvakuutuksen piiriin. Myös sairaiden asema oli siinä turvatumpi.

Trumpin terveydenhuoltoesitys on kaikkea muuta. Kongressin puolueettomana pidetyltä budjettitoimistolta ei ole vielä tullut viimeisintä laskelmaa Trumpin esityksen vaikutuksista, mutta aikaisemmassa arviossa 24 miljoonaa jäisi vakuutuksen ulkopuolelle. Vakuutusyhtiöille annettaisiin lupa laskuttaa iäkkäiltä enemmän kuin Obamacaressa ja verovähennyksin varakkaat hyötyisivät eniten. Uuden esityksen iso kysymysmerkki myös on, miten käy sairaiden vakuutusmaksujen. Ennen Obamacarea sairailla oli usein vaikeuksia vakuutusyhtiöiden kanssa ja he joutuivat maksamaan enemmän.

Tämän vuoksi demokraatit lauloivat. Puolue toivoo, että Trumpin demokraateilta itselleen hurmaama työväki huomaa, ettei Trump eikä uusi järjestelmä olekaan heille hyväksi. He toki toivovat sen näkyvän ensi vuoden kongressin välivaaleissa. Mutta odotetaan se senaatin päätös ensin. 

2:28

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja