Kirjailija Terhi Rannela: Alkoholista ei voi kirjoittaa vaaleanpunaisella kynällä

Kirjapiiri-ohjelmassa vieraillut humalahakuisen, oksennusreaktioita synnyttävän ja karun todellisen Yhden promillen juttuja -teoksen kirjoittanut Terhi Rannela ei sohi lukijaa syyttävällä sormella tai moralisoi, vaan kuvaa kaunistelematta viinanhuuruista Suomea nuorten silmin. Mitä kaikkea alkoholista kieltäytyvä ihminen saakaan kuulla?

Kantaaottavista nuortenromaaneistaan ja riemastuttavan värikkäästä olemuksestaan tunnettu kirjailija Terhi Rannela, 32, on kirjoittanut mustanpuhuvalla kynällä 19 tarinaa sisältävän novellikokoelman Yhden promillen juttuja.

Alun perin kirjan ei pitänyt olla humalanhuuruinen: Rannelan oli tarkoitus käsitellä suomalaista huumausainekulttuuria ja ottaa selvää, missä määrin nuoret käyttävät huumeita 2010-luvulla.

– Kun aloin raaputtaa pintaa ja tekemään taustatutkimuksia sekä haastatteluja, huomasin aika pian, ettei tämä ole se mistä minun pitää kirjoittaa, vaan on jostakin vielä ilmeisemmästä: alkoholinkäytöstä, Rannela kertoo.

Yhden promillen juttuja -teoksen tarinat ovat toden ja fiktion sekoitusta, todellisten haastatteluiden antia ja täynnä karun todentuntuisia kohtaloita, mutta niitä ei ole kuitenkaan . Kirja on täynnä hyvin erilaisia näkökulmia alkoholista ja viinan virtaamisesta – niin nuorten kuin vanhempienkin.

– Alkoholistiperheen tytär suhtautuu hyvin eri tavalla viinaan kuin huoleton viikonloppubilettäjä. Mutta myönnän, että kirja on tarkoituksella aika synkkä ja musta. Mielestäni tätä kirjaa ei voinut kirjoittaa vaaleanpunaisella kynällä, Rannela kuvailee.

– Halusin, että lukijalle jää siitä paha olo. Aivan kuten jos juo liikaa, tulee paha olo.

Mitä alkoholista kieltäytyvälle sanotaan?

Terhi Rannelan mukaan Suomessa kytee mustavalkoinen asenne juomakulttuuria kohtaan. Myöskin alkoholin tyrkyttäminen hämää suunnattomasti nuorta kirjailijaa hänen omien kokemuksiensa kautta.

– Olen itsekin elänyt railakasta opiskelijaelämää. Itse lopetin alkoholin juomisen, koska en koe sitä tarpeelliseksi tällä hetkellä, tässä elämänvaiheessa, Rannela kertoo avoimesti.

Viinasta kieltäytyvä on outolintu, jolle yritetään tuputtaa kaikin keinoin ja kaksin käsin alkoholia.

– Miehiltä ei niinkään kysellä syitä, miksi he eivät juo. Jos nainen kieltäytyy alkoholista – varsinkin tässä iässä – häneltä kysytään aina, oletko raskaana, Rannela naurahtaa ironisen kylmästi.

Ja mitä kaikkea alkoholista kieltäytyvä saakaan kuulla?


Sä olet aina ollut sellainen tiukkapipo.

Ilonpilaaja.

Mä lainaan, jos sulla ei ole rahaa.

Et sä ole meitä parempi!

Mitä sä oikein kuvittelet itsestäsi?

Onko sulla alkoholi-ongelma?

Sulla on antibiootit.

Ota nyt yksi.

(Yhden promillen tarinoita, s. 9)


Terhi Rannela suositteleekin, että hänen novellikokoelmaansa tarttuva lukisi tarinoita muutaman annoksen kerrallaan.

– Kirjan viimeinen lause on hyvin tärkeä, Rannela vihjaa salaperäisesti.

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.

Lue lisää syksyn kirjailijoiden haastatteluja:

Riikka Pulkkinen:

Petri Tamminen:

Sofi Oksanen:

Tiina Raevaara:

Pekka Hiltunen:

Riikka Ala-Harja:

Anna Kortelainen:


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: AVA, Otava

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja