Kirjailija Monika Fagerholm: Mitä totuudella tehdään, kun se saavutetaan?

Kirjapiirin tiistain 6. marraskuuta jaksossa tavataan Lola ylösalaisin -teoksen kirjoittanut Monika Fagerholm ja Riku Korhonen, joka kertoo kirjastaan Nuku lähelläni.

Kirjapiirin tiistain 6. marraskuuta nähtävässä jaksossa Pauli Aalto-Setälän haastattelussa tavataan Monika Fagerholm, jonka trilleri Lola ylösalaisin on vavahduttava kuvaus ihmiskohtaloista pienessä rannikkokaupungissa.

– Kirjassa tapahtuu nuoren miehen murha, pienessä kaupungissa Ruotsissa vuonna 1994. Ratkaisu saadaan vasta nykypäivän ajassa eli viime syksynä, vuonna 2011. Vuoden 1994 syksy muistetaan myös Estonian onnettomuuden ajankohtana. Idyllisen pikkukaupungin koko syksy on raakaa, viimaista ja ihmiset hyvin turvattomia. Tämä on kyllä pikkukaupunki yleisesti, se voisi olla suomalainenkin, Fagerholm selventää.

Fagerholm kertoo kirjan herättävän kysymyksen siitä, mitä totuus merkitsee, kun se saadaan myöhään – voiko mikään muuttua?

– Ihmiset kirjassani etsivät totuutta. Onko olemassa totuutta? Mitä tehdään sillä totuudella, sitten kun se saavutetaan?

Paula Norosen vieras Riku Korhonen pohtii ihmissuhteen valta-asetelmia sekä haavekuvien ja todellisuuden välistä kuilua, kun käsittelyssä on Korhosen uutuusteos Nuku lähelläni.

– Miespuoliselta päähenkilöltä kuolee velipuoli, jonka outoa kuolemantapausta hän lähtee selvittämään pilvenpiirtäjien kaupunkiin. Siinä käy niin, että hän tutustuu kuolleen velipuolensa ex-naisystävään ja heidän välilleen syntyy suhde. Ehkä kirjan nimikin kertoo, että se on aika intiimipainotteinen kirja. Se kuvaa kahden ihmisen tutustumista, rakastumista ja siitä aiheutuvia pirunmoisia ongelmia, Korhonen kiteyttää.

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.


AVA

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja