Kinkun hinta vaihtelee

Kinkkumarkkinoilla on odottava tunnelma, kuten aina joulun lähestyessä. Sianlihan tuottajahinnat ovat koko EU:n alueella nousseet kymmenisen prosenttia, mutta joulukinkkujen kallistuminen ei silti ole itsestään selvyys. -Hinnat ovat todennäköisesti jonkin verran korkeammat kuin viime vuonna. Joulukinkkua käytetään kuitenkin usein asiakkaiden "sisäänvetoartikkelina" eli hinnoissa saattaa olla suuriakin alueellisia ja paikallisia eroja, arvioi HK Ruokatalon raaka-aineryhmän johtaja Raimo Laine.

Koska tuottajahinnat ovat nousseet myös Tanskassa, ovat asetelmat entiset. Tanskalaisia pakastekinkkuja myydään jo nyt hieman yli kolmen euron (alle 20 markkaa) kilohintaan. -Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kotimainen kinkku vahvistaa korkeammasta hinnastaan huolimatta asemiaan. Kotimaiset kinkut riittävät kattamaan tulevan joulun kysynnän, Laine sanoo. Vähittäiskauppiaat eivät lähde arvailemaan arvaamattomien kinkkumarkkinoiden hinnoittelua. -Lihan hinta on noussut, mutta kinkkujen hinnoittelusta puhuminen on ennenaikaista. Myös täällä Lahdessa on kova kilpailutilanne. Aika näyttää millaisin hinnoin kukin joulumarkkinoille lähtee. Tosin pelkkä hinta ei läheskään aina ratkaise. Monet haluavat vain kotimaista. Etenkin vanhemmat asiakkaat saattavat kysellä kinkkua, jossa on paksumpi rasvakerros. Myös jopa kymmenisen euroa (60 markkaa) kilolta maksavalla luomukinkulla on ostajansa, toteaa osastopäällikkö Pekka Kallio Lahden Prisma-automarketista.

Joulukinkuista noin 90 prosenttia myydään pakastettuina ja loput joulun aattopäivinä tuoresuolattuina. Muodikas kalkkuna ei syrjäytä kinkkua. Kalkkunan tuotanto ja kulutus on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti, mutta joulupöydässä vähärasvaisen kalkkunapaistin osuus on vakiintunut 5-10 prosentin vaiheille. Kauppiaat arvelevat tämän joulun myynnin olevan samaa luokkaa. Kalkkunan lihaa syödään kuitenkin tämän vuoden aikana mm. leikkeleinä puolet enemmän kuin viime vuonna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja