Kinkkusiivu jätteissä on isompi synti kuin pakkaus

Lappeenrantalaistutkija on ottanut ruokapakkaukset syyniin tarkoituksena vähentää ruuan hävikkiä. Ruuan hävikkiä voidaan pienentää pakkausten paremmalla suunnittelulla, sanotaan väitöskirjatutkimuksessa, joka tarkastetaan torstaina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Suurin haaste on väittelijän, DI Kaisa Grönmanin mielestä se, että kaikki ruoka saataisiin käytetyksi. Pakkaus itsessään saattaa tuottaa ympäristöpäästöjä vähemmän kuin esimerkiksi vain yksi kinkkusiivu tai puoli siivua ruisleipää. Väittelijä huomauttaa, että pakkauksen osuus kokonaisympäristövaikutuksista on yleensä hyvin pieni, 1-12 prosenttia.

Väittelijän mukaan hävikkiä voi estää tehokkaimmin, jos tuote on hyvin suojattu ja jos se säilyy pidempään syötävänä. Hän tutki lähinnä pahvisia ja muovisia pakkauksia. Tuotteina olivat muun muassa siivutettu kinkku ja siivutettu leipä ja soijajogurtti.

Ruokahävikki on ollut viime aikoina esillä useassakin tutkimuksessa tai selvityksessä, joista on kirjoitettu MTV Uutisten verkkosivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja