Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kinkkusiivu jätteissä on isompi synti kuin pakkaus

Jos pakkaus estää ruuan menon jätteeksi, ympäristö voittaa (arkistokuva).
Jos pakkaus estää ruuan menon jätteeksi, ympäristö voittaa (arkistokuva).Lehtikuva
Julkaistu 16.12.2013 19:36

MTV uutiset

Lappeenrantalaistutkija on ottanut ruokapakkaukset syyniin tarkoituksena vähentää ruuan hävikkiä. Ruuan hävikkiä voidaan pienentää pakkausten paremmalla suunnittelulla, sanotaan väitöskirjatutkimuksessa, joka tarkastetaan torstaina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Suurin haaste on väittelijän, DI Kaisa Grönmanin mielestä se, että kaikki ruoka saataisiin käytetyksi. Pakkaus itsessään saattaa tuottaa ympäristöpäästöjä vähemmän kuin esimerkiksi vain yksi kinkkusiivu tai puoli siivua ruisleipää. Väittelijä huomauttaa, että pakkauksen osuus kokonaisympäristövaikutuksista on yleensä hyvin pieni, 1-12 prosenttia.

Väittelijän mukaan hävikkiä voi estää tehokkaimmin, jos tuote on hyvin suojattu ja jos se säilyy pidempään syötävänä. Hän tutki lähinnä pahvisia ja muovisia pakkauksia. Tuotteina olivat muun muassa siivutettu kinkku ja siivutettu leipä ja soijajogurtti.

Ruokahävikki on ollut viime aikoina esillä useassakin tutkimuksessa tai selvityksessä, joista on kirjoitettu MTV Uutisten verkkosivuilla.

Lisää aiheesta:

Jauhelihapaketin teksti hämmentää asiantuntijaa – miksi ruokapakkauksiin lätkäistään kryptisiä merkintöjä?
Tämä läpinäkyvä kelmu ei ole muovia, vaan puuta – puupohjaisista pakkauksista kehitetään korvaajia muovisille
Syömäkelpoista ruokaa roskiin jopa satoja miljoonia kiloja joka vuosi – näin pahasti siitä kärsii sekä ilmasto että oma lompakkosi
Snellman tuo kauppoihin ennennäkemättömän maksapasteijan – pakkaukset menevät nyt monilla uusiksi selkeästä syystä
Muovi karsiutuu ruokapakkauksista – asiantuntija kertoo, pitäisikö kuluttajan olla huolissaan turvallisuudestaan ja kukkarostaan
Arviolta lähes kolmasosa kaikesta ruuasta päätyy hävikkiin – samaan aikaan nälänhätä kasvaa
Kotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • 19:25
    Taksit

    Bolt taksamittareista: Paluu menneisyyteen

  • 18:45
    Kela

    Lasse Lehtosen paluu työmatkalta Brysselistä keskeytyi – tämä tiedetään

  • 18:06
    Kela

    Kelan hallituksen puheenjohtaja Lehtosen Bryssel-kohusta MTV:lle: "Ei syytä epäillä alkoholin käyttöä"

  • 17:44
    Kela

    Kelan hallitus kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen

  • 17:34
    Ukrainan sota

    Pöllöraati: Stubb tietää, että olemme menossa kohti jotain, josta ei pysty perääntymään